Fra BFI capital (frit oversat)
I begyndelsen af juli offentliggjorde Paul Scherrer Institute (PSI), Schweiz’ største forskningsinstitut for natur- og ingeniørvidenskab, og Copenhagen Atomics, en dansk udvikler af smeltet saltreaktor, et storstilet eksperimentelt samarbejde. Den fireårige aftale skal placere Europa i polpositionen inden for avancerede nuklear teknologi.
Paul Scherrer Institute (PSI) og Copenhagen Atomics har nu offentligt offentliggjort deres samarbejdsaftale om et kritisk thoriumsmeltet salt-eksperiment.
Aslak Stubsgaard, medstifter af Copenhagen Atomics, skriver i deres pressemeddelelse: ‘Vi har brugt næsten et årti på at perfektionere vores thoriumsmeltede saltreaktorer, og nu er vi klar til at teste dem i en virkelig verden.’ Ud over målet om at validere teknologien, vil eksperimentet give værdifuld erfaring til design, konstruktion, licensering, drift og nedlukning af den nye teknologi og hjælpe med at indsamle data til kommerciel implementering.
Og med Paul Scherrer Instituttet (PSI) som Copenhagen Atomics’ forskningspartner, vil dette milepælseksperiment ske lige her, i Schweiz! PSI udfører deres forskning inden for områderne energi og klima, fremtidige teknologier, sundhedsinnovation og naturens grundlæggende elementer. De driver et varmt laboratorium, der, som udstyret til forskning og arbejde med radioaktive materialer, leverer
perfekt teststed for det kritiske eksperiment med smeltet thorium, som er planlagt til 2026. Marco Streit, leder af PSI Hot Laboratory, udtaler: “Dette eksperiment er et kritisk skridt mod nye fremskridt inden for atomenergi.”
Overkommelig, ren, pålidelig energi
Ved hjælp af dette samarbejde har Copenhagen Atomics teknologien i sidste ende potentialet til at blive en af verdens mest overkommelige, pålidelige og rene energiløsninger; det kan virkelig revolutionere energisektoren og have en enorm positiv indvirkning generelt. Når alt kommer til alt, som Copenhagen Atomics’ slogan med rette siger: Energi er lig med velstand.
Ifølge Thomas Jam Pedersen, medstifter af det danske selskab, vil de kun kunne producere elektricitet for 20 dollars per megawatttime, forudsat at regulatoriske byrder holdes inden for rimelighedens grænser. Og den første kommercielle reaktor kan være klar allerede i 2028.
Vores faste læsere vil sandsynligvis huske Mr. Pedersen fra vores Fireside-samtale i april. På det tidspunkt var han i Schweiz for at præsentere Copenhagen Atomics og deres thoriumsmeltede saltreaktorteknologi for en gruppe schweiziske iværksættere, politikere og andre beslutningstagere, co-organiseret af BFI. Han mødtes også med PSI, og nu er netop det samarbejde, han arbejdede på, blevet til virkelighed!
Moderne nukleare teknologier har intet med Fukushima at gøre
Desværre har stigmatiseringen af tidligere katastrofer med atomreaktorer fået mange til at overse det faktum, at nukleare teknologier er gået langt, især når det kommer til sikkerhed, affaldsproduktion og effektivitet. I sin Fireside-samtale med vores Frank R. Suess forklarer Thomas Pedersen, hvordan nye teknologier, specifikt den fra Copenhagen Atomics, ikke længere ligner dem, vi forbinder med Fukushima.
Samarbejde som det mellem Copenhagen Atomics og PSI vil være med til at styrke betydningen for forskningen i nuklear teknologi og den rolle, den kan spille for os alle i fremtiden. Vi sørger for at holde dig opdateret om denne spændende udvikling, der sker kun en time fra vores Zürich-kontorer!
Kilder: