Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ugestatus fra chefredaktøren: US Bigtech befinder sig i sin egen verden, men holder det? // Sektortendens: Nye tabere og vindere

Morten W. Langer

lørdag 13. juli 2024 kl. 9:39

Tema: 3. kvartalsregnskaber – Vestas satser: Nu skal ordrerne komme. Lagre svulmer.

 

Hvis man ser bort fra årets udvikling i de amerikanske bigtech aktier, så har udviklingen på det øvrige generelle aktiemarked været afdæmpet. Eksempelvis har det brede europæiske aktieindeks Stoxx Europe 600 indeks stort set ikke bevæget sig de seneste to en halv måned.

 

Til gengæld har de store amerikanske tech-aktier trukket både det brede S&P 500 indeks og Nasdaq i nye rekorder nærmest ugentligt. Aktiemarkedet har udviklet sig til at bestå af to vidt forskellige verdener, hvor de store tech-aktier er buldret frem, anført af senest Tesla og tidligere Nvidia.

 

Goldman Sachs har i en analyse (link  https://ugebrev.dk/flashnews/goldman-en-underlig-juni-maaned-paa-aktiemarkedet-magnificent-7-har-trukket-66-af-aktiemarkedets-fremgang-i-aar/)beregnet, at de store tech-aktier har trukket 66 procent af den samlede fremgang på det amerikanske aktiemarked i år.

Men i analytikerkorpset er det også stigende bekymring for AI aktierne, knyttet til fremtidens brug af kunstig intelligens, ikke på den korte bane vil give de gevinster, som aktiemarkedet aktuelt har indregnet.

 

Se blandt andet denne 31-siders analyse (link- https://ugebrev.dk/formue/finanshus-i-31-siders-analyse-om-nyttevaerd-ved-kunstig-intelligens-gen-ai-too-much-spend-too-little-benefit/) fra Goldman Sachs med overskriften ” GEN AI: TOO MUCH SPEND, TOO LITTLE BENEFIT?”

 

Af flere grunde afventes de kommende Q2-regnskaber altså med meget stor spænding særligt for de store tech-selskaber, som faktisk har leveret overbevisende regnskabsresultater de seneste mange kvartaler. Så hovedparten af fremgangen i aktiekurserne ses som helt berettigede. Men spørgsmålet er nu, om træerne er vokset ind i himlen.

 

Vi bemærker, at analytikerne for Nvidia forventer 94 procent salgsvækst i år og 30 procent næste år, og trods disse vækstrater handles aktien aktuelt til 37 gange overskuddet næste år. Der er også tendens til mere afdæmpede opjusteringer i de næste års overskudsforventninger fra analytikerne. Og selve Nvidia aktien har været nervøs den seneste måned uden at præstere nye kursrekorder.

 

I den ”anden” aktieverden skal vi se på helt andre drivkræfter: De seneste økonomiske nøgletal indikerer nu klart, at særligt USA’s økonomi kan være på vej mod en recession. Markedet ser nu mindst to rentesænkninger fra den amerikanske centralbank i år – og muligvis tre. Udsigten til rentesænkninger har nærmest det seneste år drevet aktiemarkederne frem, så rentesænkningerne er efter vores vurdering allerede indarbejdet i værdiansættelserne.

 

Helt afgørende for aktierne de næste 2-3 måneder bliver om de økonomiske indikatorer fortsætter med at pege kraftigt nedad. Lige nu ser markedet positivt på striben af forventede rentesænkninger.

Men skifter stemningen til fokus på en dybere recession, er historien en helt anden: Så vil markedet begynde at indregne vigende overskud i de børsnoterede selskaber, og det vil under alle omstændigheder forstærke en sektor rotation over mod mere defensive sektorer.

 

Vi vurderer fortsat, at bankaktier absolut ikke er et sted man skal være. Ja, på den korte bane kommer de danske anker til at levere rekordresultater. Og kursstigninger på det grundlag, vil kun være en fremragende salgsmulighed. Vi ser, at markedet snart vil begynde at indarbejde både faldende korte renter fra centralbankerne, og en forstærket økonomisk opbremsning i europæisk – og dansk økonomi.

 

Til gengæld synes der nu at være oplagte købsmuligheder inden for health care universet, hvor det danske eliteindeks jo er tungt vægtet. Det kan varsle en stærk periode for denne del af det danske aktiemarked.

Vi ser også rigtig gode muligheder inden clean energy segmentet, hvor der nu synes at være leveret et teknisk brud opad, efter en meget lang nedtur, for Global Clean Energy indeks. Det ser vi vil begunstige især Vestas, Ørsted og NKT, som får bedre muligheder for at sælge, hvis kundernes finansieringsrenter som forventet falder.

 

Vi har af samme grund netop lastet op med Vestas-aktier i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, så vi ligger tæt på den maksimale vægt på ti procent af formuen. Porteføljen ligger fortsat defensivt og forsigtigt. Men vi har på det seneste set, at porteføljeafkastet stille og roligt er begyndt at indhente efterslæbet til Copenhagen Benchmark indeks.

Vi har en forventning at dette billede vil fortsætte de kommende måneder.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank