Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ugestatus: Blot en mindre korrektion – eller starten på en stor aktienedtur?

Morten W. Langer

lørdag 20. juli 2024 kl. 10:14

Langers Skarpe – Markedet holder vejret: Holder de vigtige pejlemærker?

Blot en mindre korrektion – eller starten på stor aktienedtur?

Kære læser

Siden oktober sidste år er de vestlige aktiemarkeder steget i en næsten lige linje. Der var en mindre afbrydelse i april 2024 med et kursfald på fire procent i det styrende amerikanske aktieindeks. Men ellers har markedet næsten fuldt en lineal.

I starten af den forgangne uge fik festen en brat afslutning: På tre handelsdage er de amerikanske aktier dykket knap tre procent i et stræk. Det ledende tyske aktiemarked faldt fire procent.

Så der er altså ikke tale om en isoleret sund og forventelig korrektion ned i de store amerikanske tech-aktier, hvor Nasdaq 100 indeks er sat seks procent ned. Investorerne har valgt at tage generel risiko ud af deres aktiebøger. Det har kostet kurstab for alle sektorer, men med bedst performance til healthcare og biotech.

Vi ser aktuelt to vigtige drivkræfter for aktiemarkederne, hvor den ene er kortsigtet og den anden langsigtet.

Den kortsigtede retningsgiver for aktiemarkederne er de kommende Q2-regnskaber, som er lige på trapperne. Særligt for de amerikanske big tech – og særligt Nvidia- er der stor spænding om selskabet kan fastholde tidligere kvartalers stærke fremgang. Leverer det (igen), vil det kunne trække hele aktiemarkedet op igen, i hvert fald kortsigtet.

Men teknisk er billedet ikke overdrevet godt: Markedet er kørt næsten direkte ned de seneste tre handelsdage, og det kunne godt ligne starten på et selvforstærkende udsalg, hvor investorerne vælger at hjemtage gevinster, uanset hvad der sker omkring dem.

Man kan næsten ikke fortænke dem i at høste de store gevinster siden sidste efterår, og så derefter se, hvad der sker på markedet. Stemningen har uden tvivl udviklet sig meget negativt. Også selvom det nu synes at være en done deal, at der i år kommer mindst 2-3 rentesænkninger i både USA og Europa, og endnu flere næste år.

Ud over psykologien i ønsket om at hjemtage gevinster, er der nogle reelle drivkræfter i spil, som kan trække aktiemarkederne meget langt ned.

For det første udvikler økonomierne i Europa og USA sig svagt, og der er også de første tegn på svækkende arbejdsmarkeder. Frygten for en recession er altså stigende.

For det andet synes kinesisk økonomi igen at blive svækket, understøttet af et ejendomsmarked, som er ved at krakelere, og faldende økonomisk vækst. Vigende aktivitet afspejles både i et svagt kinesisk aktiemarked og faldende råvarepriser, eksempelvis på kobber.

For det tredje er markedet nu begyndt at indregne en valgsejr til Trump ved det amerikanske præsidentvalg til november. Han har varslet told og afgifter på importvarer, ikke kun fra Kina, men også fra Europa. Det ventes, at disse afgifter kan skære en procentpoint af BNP-væksten i Europa. Og europæisk økonomi ligger allerede og sejler rundt omkring nulvækst, så det er ikke et positivt scenarie.

På den helt korte bane vil markedet rette blikket mod de aktuelle Q2-regnskaber:  Status på Q2 sæsonen er, at 70 af de 500 amerikanske selskaber i S&P 500 indeks har aflagt regnskab for Q2. 83 procent af selskaberne har leveret bedre end analytikerne havde forventet, og 11 procent ringere end forventet.

Største positive overraskelser ligger i forbrugsvarer, finans, health care og kommunikationsservice,

Det bør bemærkes, at de stærke resultater er leveret på trods af en afdæmpet udvikling i selskabernes omsætning, hvor 43 procent af selskaberne har skuffet på forventningerne, og især industriselskaberne leverer dårligere end forventet. Med andre ord har selskaberne formået at presse øgede overskud ud af hver omsætningskrone. Generelt forventer analytikerne størst overskudsfremgang i tech, health care og finans.

Analytikerne har fortsat positive forventninger til Q3-regnskaberne, selvom estimaterne for det igangværende kvartal løbende er nedjusteret over de seneste måneder. Sandsynligvis i kølvandet på en mere afdæmpet makroøkonomi.

For de store selskaber i det europæiske Stoxx 600 indeks havde 26 selskaber i tirsdags leveret Q2 regnskab: 46 procent af selskaber viste større overskud end analytikerne havde forventet, mod 54 procent i et normalkvartal.

Særligt industri leverede større overskud end ventet, men også healthcare og finans. Største skuffelse har været tech. Men der er kun kommet Q2-regnskaber fra ti procent af de store europæiske tech selskaber, så tendensen er ikke velfunderet.

Generelt venter analytikerne et lille gennemsnitsfald i selskabernes overskud siden samme kvartal sidste år. For de danske C25-selskaber venter analytikerne en gennemsnitlig overskudsfremgang på ni procent. Endnu bedre ses Q2 regnskaberne i blandt andet Norge og Spanien. Minusser ses i Finland, Tyskland, Sverige og UK.

Særligt ventes faldende overskud i tech, real estate og industri – og et lille minus i healthcare. Finans og ikke-cyklisk forbrug ventes at klare sig bedst. I Q3 venter analytikerne pæn overskudsfremgang på ni procent, særlig drevet frem af finans, health care og cyklisk forbrug.

Vores bundlinje er, at den kommende uge bliver meget afgørende for retningen på aktiemarkedet den næste måned. Både q2 regnskaberne, herunder ledelsernes udmeldinger om udsigten for de kommende kvartaler, og makroøkonomiske nøgletal, vil blive nærlæst.

Aktuelt er den største risiko, at investorerne skyder først, og spørger bagefter – altså at de bare begynder at smide deres aktier, uanset hvad der ellers sker. Vi er endnu ikke i en situation, hvor der sker panikudsalg, men vi nærmer os den.

Men et vigtigt signal er, om den omvendte buy-on-dips nu bider sig fast. Altså – i stigende markeder er et godt trick kan supplerede op, hver gang aktiemarkedet er faldet en smule. Nu kan situationen modsat være, at ved hver lille stigning kommer sælgerne til i stor stil – for at sende aktierne ned igen.

Sådan har det været de seneste tre dage, og det kan meget vel komme til at fortsætte.

Vi har opstillet nogle tekniske pejlemærker, som vil blive afgørende for vores kortsigtede positionering i porteføljen. De findes på www.ugebrev.dk, men forbeholdt abonnenter.

Indtil videre fastholder vi modelporteføljens defensive position, vi har haft de seneste måneder, og som også har kostet en forsikringspræmie, så vi halter fortsat en smule efter benchmark indeks.

Som vi skrev for nogle uger siden: Det kan godt være at sommer-roen sænker sig over samfundet. Men det sker bestemt ikke på aktiemarkedet, hvor der den næste måned er lagt op til stor nervøsitet og store udsving.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank