Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – God grund til, at aktiemarkederne styrtdykker

Morten W. Langer

lørdag 03. august 2024 kl. 13:43

Chefredaktøren har ordet – God grund til, at aktiemarkederne styrtdykker
Kære læser

Når vi ser store kursfald på aktiemarkederne, er der oftest tale om kortvarige negative korrektioner, som relativt hurtigt vendes til nye stigninger. Det sker i de tilfælde, hvor markederne er styret af psykologiske forhold eller isolerede enkeltbegivenheder, som ikke betyder noget i det store billede.

Men denne gang kommer den seneste uges kursfald ikke ud af den blå luft, og det er ikke svært at forstå, hvad der sker.

Denne gang har markedet reageret meget rationelt på en stribe elendige økonomiske nøgletal fra USA, som indikerer, at amerikansk økonomi er på vej mod en recession.

Grundlaget er mere end solidt: At USA’s økonomi er på vej ned ad bakke bekræftes både af 2. kvartalsregnskaber, som har været skuffende på omsætningstallene, af ledende økonomiske indikatorer, eksempelvis fra de amerikanske indkøbschefer i ISM, og også de hårde nøgletal, eksempelvis fredagens beskæftigelsestal fra USA.

De negative udsigter har fået særligt de korte amerikanske renter til at styrtdykke, eksempelvis den 2-årige statsrente fra 4,5 pct. til 3,9 pct. på to uger. Der forventes nu 3-4 rentenedsættelser allerede i år. Men spørgsmålet er, om den amerikanske centralbank ikke er alt for sent ude med rentenedsættelser, fordi økonomien nu bremser hårdt op. Meget tyder på det.

Porteføljen klarer sig bedre end markedet

Vi har i temmelig lang tid set dette scenarie for os, og det har været grunden til, at vi i ØU’s portefølje har være meget forsigtige og defensive. Vi har betalt en forsikringspræmie for denne forsigtighed, så afkastet er haltet efter benchmark indeks. De seneste uger har porteføljen klaret sig markant bedre end markedet.

Vi har fredag taget endnu mere risiko ud af porteføljen. De såkaldte beskyttelsespapirer udgør nu 32 pct. af formuen, og det betyder, at vores nettoeksponering mod aktier er omkring 35 pct. Hovedparten af de tilbageværende aktier er defensive papirer, hvor vi anser det potentielle kursfald for at være begrænset på grund af stærke aktiehistorier.

Vores forventning er, at vi inden for de næste uger vil overhale benchmark. Vi tror nemlig slet ikke, at tilbagefaldene på aktiemarkederne er slut.

Som nævnt har reaktionen med de betydelige kursfald været helt rationelle. Og risikoen er nu, at de professionelle investorer begynder at storudsælge netop for at dæmme op for yderligere kurstab og for at beskytte tidligere gevinster.

Taberne vil som sædvanligt være private investorer, hvis banker anbefaler, at de skal have ”is i maven”.

Vi står overfor nogle helt afgørende tekniske pejlemærker, som kan få meget stor betydning for retningen herfra. Den ledende amerikanske S&P 500 testede fredag aften 100 dages glidende gennemsnit og en vigtig støtte i 5330. Falder dette niveau i næste uge, er det et alvorligt advarselssignal.

Nasdaq 100 indeks er for længst faldet gennem 100 dages glidende gennemsnit, og de amerikanske Bigtech aktier står nu foran en test af 200 dages glidende gennemsnit. Det samme er tilfældet for den styrende europæiske aktiefuture, DAX Future, som står for en test i 15.700 af det lange glidende gennemsnit.

Afgørende signaler fra nu af bliver for det første, om de økonomiske nøgletal fortsætter med at skuffe, og for det andet om der kommer ændrede signaler fra centralbankerne.

En positiv gamechanger bliver, hvis den amerikanske centralbank overrasker med en hurtig stor rentenedsættelse på et halvt procentpoint. Det vil nemlig signalere, at centralbanken godt ved, at den skal træde på speederen.

Men det kan kortsigtet også blive opfattet negativt, fordi centralbanken så også erkender, at den er bagefter, og at økonomien er ringere, end den troede. Og rentenedsættelser påvirker først makroøkonomien med en forsinkelse på mindst 3-6 måneder.

På den korte bane er det vores opfattelse, at den negative stemning er ved at bide sig fast. Kun overraskende positive økonomisk nøgletal (hvad vi anser for usandsynligt), eller nye centralbankmeldinger vil ændre på det.

Så nu skal vi for alvor til at spænde sikkerhedsbælterne – og også være parate til at genkøbe til nogle superattraktive priser, da de store stærkeste aktier kan blive meget billigere.

Morten W. Langer
Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank