Den børsnoterede investeringsfond ØU Invest Balance, som handles på Nasdaq Copenhagen, har de seneste 12 måneder leveret et afkast på 24 %.
Afkastet på Copenhagen Benchmark Cap indeks har i samme periode været 17 %.
Afkastet i fonden er skabt med en relativ lav risikotagning, idet fonden i lange perioder har haft 20-30% beskyttelsespositioner, typisk ETF’er der bevæger sig modsat markedet.
Vi bemærker, at kun to ud af ca. 50 investeringsforenings-afdelinger baseret på danske aktier har bedre afkast end ØU Invest på tolv måneder sigt.
Afkastet i år er knap 11 procent, stort set svarende afkastet på Copenhagen Benchmark.
———————————————
LÆS MERE OM INVESTERINGSFONDEN ØU INVEST BALANCE:
EN ANDERLEDES INVESTERINGSFOND
VI TAGER IKKE HELE TUREN MED NED
———————————————————————————————-
2. INVESTERINGSSTRATEGI
Investeringsrådgiveren ØU Capital rådgiver investeringsfonden ØU Invest Balance.
Målsætningen for fonden er at præstere bedre afkast end en almindelig indeksinvestering i et bredt dansk eller et globalt aktieindeks samtidig med periodisk lavere markedsmæssig risikotegning.
Dette merafkast søges især skabt ved at levere bedre afkast end markedet i længerevarende eller dybere negative aktiemarkeder.
I positive markeder er målsætningen stort set at følge benchmark. På grund af en vedvarende lavere risikotagning vil det samlede afkast i positive markeder ofte ligge lidt under benchmark på grund af den forsikringspræmie, der betales.
Overordnet er det forventningen, at denne tilgang til asset allokering på den lange bane vil give højere afkast end en ren indeksinvestering.
Sådan adskiller ØU Invest Balance sig fra de fleste andre investeringsforeninger:
- Uafhængighed af banker med mange andre interesser
- Fuld transparens om de løbende køb og salg
- Bedre mulighed for risikospredning
- Ikke bundet af en enkelt aktivtyper
- Kan skrue meget ned for risikotagning
- Hensigt at skabe outperforme i negative markeder
- Afkast seneste år blandt de bedste fonde med danske aktier
BEDRE MULIGHED FOR RISIKOSPREDNING
Selvom vores hovedfokus er danske aktier, som vil dominere porteføljen i stigende markeder, er det hensigten at risikosprede på forskellige aktivtyper i nervøse eller negative markeder. De seneste år har store internationale finanshuse etableret ETF’er, som giver mulighed for større risikospredning til lave omkostninger – og meget lavere end i de danske investeringsforeninger. Samtidig er der meget høj likviditet, hvilket gør det muligt hele tiden at komme ind og ud af de pågældende papirer. Denne mulighed for risikospredning giver nogle helt nye muligheder.
IKKE BUNDET AF EN AFGRÆNSET AKTIVTYPE
De fleste investeringsforeninger har reelt en høj markedsrisiko, idet de finansielle aktiver er bundet i en ofte meget afgrænset risikoklasse, eksempelvis lange obligationer, erhvervsobligationer eller danske aktier. Det betyder, at investeringsfonden typisk bevæger sig op og ned med det underliggende marked. I ØU Invest Balance har vi mulighed for også at investere i UCITS-godkendte ETF’er.
Det betyder, at vi i generelle nervøse eller negative aktiemarkeder kan investere i aktivtyper som ikke følger aktiemarkedet, men som ofte stiger, når det generelle aktiemarked falder. Det kan eksempelvis være ETF’er i olie, guld, kobber og platin.
Det kan også være ETF’er i udvalgte aktiesektorer, eksempelvis clean energy, ETF’er i rentemarkeder eller ETF’er i baseret på short-positioner i brede internationale aktieindeks som eksempelvis tyske DAX eller amerikanske S&P500, som vil stige i kurs i faldende aktiemarkeder. Med en position i en ETF i short DAX vil dette papir stige én procent, når det tyske aktiemarked falder én procent.
RISIKOEN KAN SKRUES MEGET NED
Porteføljen har derfor en investeringsstrategi, hvor det er muligt at skrue op og meget langt ned for markedsrisikoen, alt efter hvordan det generelle aktiemarked bevæger sig, og som er baseret på signaler fra tidlige stemningsindikatorer og andre ledende indikatorer.
ØU’s investeringsrådgiver følger løbende ca. 25 indikatorer omkring makroøkonomi, markedsstemingen og signaler for de enkelte danske aktier, som gør det til et unikt analyseredskab, hvor der hurtigt kan reageres på en uhensigtsmæssig markedsudvikling.
3. FONDENS AFKAST
ØU INVEST BALANCE blev børsnoteret februar 2022.
Men investeringsstrategien blev kraftigt justeret medio 2023 på grund af utilfredsstillende performance. Den ændrede strategi omfattede blandt andet: * Færre investeringer i Small Cap-aktier. * Flere store store investeringer i Large Cap- papirer. Mindre anvendelse af kortsigtede Bear-certifikater * Flere investeringer i billige ETF’er i sektorer, temaer og andre aktivmarkeder, fx. olie, guld, renter, clean energy * flere langsigtede positioner, med mulighed for løbende at skrue op og ned for vægten.
Senest 12 måneder er afkastet 24% – i forhold til Copenhagen Benchmark indeks på 17%.
Der foreligger endnu ikke afkasttal for de seneste tre år.
4. Hvem står bag investeringsrådgiveren ØU Capital, som rådgiver fonden ØU Invest Balance
Morten W. Langer, Direktør, Investeringsrådgiver
Morten, som er uddannet cand.polit. og journalist fra DJH, har gennem de seneste 30 år arbejdet som erhvervsjournalist på Børsens Nyhedsmagasin, Ugebrevet Mandag Morgen og Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin, og fra år 2000 som chefredaktør og hovedejer af Økonomisk Ugebrev a/s. Han har særligt arbejdet med analyser af danske børsnoterede selskaber, deres strategier, performance og selskabsledelse samt de finansielle markeder, makroøkonomi og investeringsstrategi. Han har et dybt og langvarigt kendskab til de mellemstore og store danske børsselskaber samt aktiemarkedets signaler og bevægelser, herunder kendetegn på sektor rotation og makroøkonomiske signaler.
Carsten Krogsgaard Thomsen, Bestyrelsesmedlem
Carsten, tidligere mangeårig CFO i børsnoterede selskaber, herunder Ørsted (tidligere Dong Energy) og NNIT. Med en baggrund som cand.polit. har Carsten opbygget betydelig erfaring inden for økonomistyring, regnskab, finansiering, og M&A. Gennem årene har han haft væsentlige roller i bestyrelser, blandt andet som formand for revisionskomiteen i GN Store Nord, NTG og SKAKO A/S, hvor han har specialiseret sig i børsretlig compliance og corporate governance.
Per Grønborg, Bestyrelsesmedlem
Per er en erfaren profil inden for den finansielle sektor med en karriere, der spænder over 39 år. Uddannet inden for bankvæsen og HD (F&K) har Per tilbragt 33 år i børsmæglerbranchen, hvoraf 30 år som aktieanalytiker med speciale i den nordiske finansielle sektor. Han har arbejdet for anerkendte institutioner såsom Svenska Handelsbanken, Alfred Berg, ABN AMRO, Danske Bank og SEB. I dag bidrager han med sin ekspertise til Økonomisk Ugebrev og har tidligere skrevet for Børsen. Per er særligt kompetent inden for aktieanalyse, investeringsprodukter og konkurrenceforhold i den finansielle sektor.
Henrik Bang Jespersen, Bestyrelsesformand
Henrik, uddannet cand.polit., besidder over 40 års omfattende erfaring inden for den nordiske finansielle sektor. Med en lang karriere hos Nordea, hvor han fungerede som under- eller vicedirektør i 20 år, har Henrik opbygget en dybdegående ekspertise inden for Treasury og Capital Markets. Hans faglige styrker inkluderer avanceret risikostyring, stringent compliance og optimering af operations. Han er anerkendt for sin evne til strategisk ledelse og sit bidrag til finansielle innovationsstrategier.
—————————-
Fonden administreres af investeringsforvaltningsselskabet Fund Market, som har mange års erfaring med administration af investeringsfonde for en lang række forskellige rådgivere. Kontaktoplysningerne på Fundmarket: E-mail: [email protected]