Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Realkredit skjuler omkostning på 10.000 kr. ved låneomlægning

Morten W. Langer

tirsdag 10. oktober 2017 kl. 9:07

Både Konkurrencerådet og Erhvervsministeriets ekspertudvalg peger på høje flytteomkostninger i realkreditten som en hæmsko for konkurrencen. Men billedet er langt værre, end de beskriver: Låntagere betaler skjulte omkostninger, som ikke oplyses, på 12.000 kr. for omlægning af et lån på 3 mio. kr. Professor kalder det beskæmmende, at boligejernes skjulte omkostninger er så store.

Flytteomkostningerne for virksomheder og boligejere med realkreditlån er langt højere, end det fremgår at Konkurrencerådets nye rapport om konkurrencen i realkreditten og en tidligere analyse fra Erhvervsministeriets ekspertgruppe om mobilitet i realkreditten fra dette forår.

I begge rapporter fastslås det, at netop høje omkostninger ved låneomlægning eller ved flytning fra ét realkreditinstitut til et andet er en bremse for den effektive konkurrence. For et realkreditlån på 1 mio. kr. er flytteomkostningen for en låntager mellem 10.000 og 12.000 kr., alene til realkreditinstituttet, fremgår det af rapporterne. For et lån på eksempelvis 3 mio. løber omkostningerne op i 23.000 kr. ved låneomlægning eller skift af institut.

KURSSKÆRINGENS BETYDNING

Men virkeligheden er, at en flytning af realkreditlånet er langtdyrere, end de to undersøgelser viser. De har nemlig ikke medregnet såkaldt skjult kursskæring, som er forskellen mellem købs- og salgspriser på de handlede obligationer. Ved omlægning får låntageren i praksis nye obligationer udstedt, som sælges på børsen. Økonomisk Ugebrev har over en periode overvåget de priser, obligationslånere får solgt deres obligationer til, når de omlægger eller optager et nyt lån.

For de store institutter kan det dokumenteres, at låntagere typisk får solgt deres obligationer fra det udstedende institut til en pris, som er 0,4-0,5 procent ringere end i et effektivt marked. Spændet mellem købs- og salgspriserer typisk oppe på 0,6 procent, og det fastsættes af de enkelte institutters market makere. Det skal sammenholdes med, at professionelle investorer handler de mest likvide statsobligationer til kursspænd under 0,05 procent.

Det store, skjulte kursspænd, kunderne betaler, oplyses ikke nogen steder på institutternes prisoversigter. Og låntagerne har heller ikke mulighed for selv at opdage det, på grund af et meget lukket handelssystem for obligationer. Den skjulte kursskæring på mindst 0,4 procent betyder for et lån til 3 mio. kr. ekstraomkostninger på 12.000 kr. ved låneomlægning. Hvor der både sælges og købes obligationer i markedet, betyder det en meromkostning på det dobbelte, nemlig 24.000 kr.

Sammen med de velkendte omkostninger på 23.000 kr. kommer de samlede omkostninger op på 47.000 kr. for en låneomlægning på et lån på 3 mio. kr. Den skjulte kursskæring skal ikke forveksles med det officielle kurstillæg på 0,20-0,25 procent, som oplyses i institutternes prislister.

BUDSKAL TIL POLITIKERE

Professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet kalder det beskæmmende, at låntagerne tilbydes så dårlige obligationspriser. ”Alene at handelsomkostningerne er så høje hæmmer konkurrencen i realkreditten. Det burde der faktisk ses på,” siger han, og sender dermed en indirekte opfordring til Konkurrencerådet og politikerne, som efter Konkurrencerådets rapport har udmeldt, at man generelt vil kigge på konkurrencen i realkreditten.

”Husejerne får åbenbart handlet deres obligationer til langt dårligere priser end i det professionelle marked. Og det koster tusindvis af kroner ved hver låneomlægning i ekstra omkostninger. I virkeligheden burde boligejernes mindre transaktionsbeløb være meget lettere at handle på børsen end store beløb,” siger Carsten Tanggaard.

”Det bør derfor undersøges ordentligt, om realkreditobligationer kan handles transparent og ordredrevet, ligesom det sker for aktier. Her sikrer konkurrencen automatisk, at små handler sker til de bedste priser, på grund af høj gennemsigtighed. Det ville uden tvivl give skarpere priser,” siger Carsten Tanggaard.

Konkurrencerådet har i sin seneste rapport anbefalet, at låntagerne får lov til selv at handle de obligationer, som institutterne i dag har næsten eneret til at sælge. Det ville kunne spare den store skjulte kursskæring. Institutterne og de bagvedliggende banker ville til gengæld også gå glip af store millionindtægter.

Læs her, hvad Konkurrencerådet skriver om skifteomkostninger i realkreditsektoren.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank