Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Velkommen tilbage – til finansmarkeder med skyklapper på

Morten W. Langer

mandag 19. august 2024 kl. 17:25

Brev fra chefredaktøren

Vær glad for, hvis du haft computeren slukket over sommeren:

Da vi startede på ferien slut juni så det hele nogenlunde roligt ud på finansmarkederne. Men der har været et heftigt stormvejr i løbet af juli. Og ja, hvis du først har tændt din PC nu efter ferien, ser det ud til, at det positive momentum på aktiemarkedet fortsætter.

Særligt den seneste uge har været meget positiv. Den korte forklaring er 4-delt: For det første opstod der i starten af juli markant øget frygt for, at USA var på vej ud i en økonomisk recession. Det kan stadig været tilfældet. Nøgletallene har været blandede. Men ”markedet” har senest besluttet igen at tage de positive momentum-briller på.

For det andet gav udtalelser om en rente-normalisering fra den japanske centralbank alvorlige rystelser gennem det globale finansmarked, med de såkaldte carry trades. Konsekvenserne synes at være afviklet nu, dels fordi spekulanterne har afviklet hovedparten af deres yen-baserede positioner, og dels fordi den japanske centralbank trak lidt i land.

For det tredje opstod der stor nervøsitet for, at AI var en kæmpe boble, efter at flere store Bigtech firmaer skuffede lidt med Q2-resultaterne. Den nervøsitet er stærkt aftagende. Og eksempelvis AI-frontløberen Nvidia har taget turen fra kurs 133 til kurs 99, for senest at stige til kurs 123. AI-optimismen er tilbage, og selv de store hedgefonde stormer ind i bigtech igen.

For det fjerde har de amerikanske selskaber over en bred kam leveret fine Q2-regnskaber.

Seneste har de amerikanske nøgletal generelt været gode. Men især omkring detailhandelssalg og beskæftigelsen. Flere af torsdagens nøgletal var faktisk dybt negative, men det blev ignoreret. Investorerne fokuserede i første omgang på gode retailsalg (juli +1,0 % mod forventet 0,3 %) og nye arbejdsløse (227.000 mod forventet 235.000).

Tilsyneladende er de amerikanske forbrugere stadig ved muffen, blandt andet fordi der er høj beskæftigelse. Meget tyder på, at beskæftigelsen holdes oppe af, at der fortsat er mangel på arbejdskraft.

Striben af negative nøgletal vil nok ikke blive ignoreret i længden: For det første faldt industriproduktionen i juli med 0,6 % (forventet minus 0,3 %). Kapacitetsudnyttelsen dykkede til 77,8 %, mod forventet 78,4 %. Målingen af erhvervsklimaet fra Philly Fed faldt dramatisk, til minus 7,0 mod forventet plus 6,0 og seneste måned 13,9. Særligt scoren for nye ordrer og beskæftigelse faldt meget tilbage.

En tilsvarende måling af erhvervsklimaet fra New York FED kom ud på minus 4,7, lidt bedre end ventet. Særligt delindikatoren for nye ordrer faldt meget, til minus 7,9 mod minus 0,6 i forrige måned.

Alt i alt synes aktiemarkedet lige nu at have skyklapper på, fordi de fremadrettede ledende indikatorer bestemt ikke peger i retning af sommervejr. Ja, vi får mindst én rentesænkning fra FED den 18. september og 3-4 stykker frem mod nytår.

Men ret beset er det fortsat et åbent spørgsmål, om de vestlige økonomier kan køre igennem efteråret uden en recession, indtil de kommende rentesænkninger får effekt om 3-6 måneder.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank