Det lange møjsommelige arbejde med at opbygge ny tillid til Vestas fik et stød, da vindmøllekoncernen i Q2-regnskabet måtte meddele, at der er opstået uventede tab i serviceforretningen. I en situation, hvor investorerne forventede en bekræftet turnaround – og hvor soliditeten er blevet kritisk lav – giver det nervøsitet hos investorer og analytikere, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.
Netop som tilliden til Vestas’ topchef Henrik Andersen var ved at være genskabt, blev den rystet endnu en gang i Q2-regnskabet. Stigende omkostninger i serviceforretningen giver en ekstra negativ regnskabseffekt på 2,2 mia. kr., viser halvårsmeddelelsen. Det førte til et underskud i andet kvartal og i første halvår. Fremover vil Service-divisionen få lidt højere omkostninger end hidtil ventet, oplyses det.
Vestas’ turnaround-proces er dermed blevet lang og tung. Og der ligger en underliggende bekymring i den kendsgerning, at koncernens egenkapital – og dermed soliditeten – efterhånden er ganske beskeden. Soliditeten er ved udgangen af juni faldet til blot 12,4 pct. mod 14 pct. et år tidligere og 23,9 pct. ved udgangen af 2021.
Det bør måske ikke bekymre så meget i en tid, hvor der er mere interesse i en ”effektiv” kapitaludnyttelse end i soliditet. Men endnu et par problemår i stil med 2022 vil mere end æde egenkapitalen op. Det er værd at erindre, at da Vestas i begyndelsen af 2014 gennemførte en kapitaludvidelse, var det faktisk på baggrund af en soliditet ultimo 2013 på 27 pct. – altså markant højere end i dag.
Tallene for den første halvdel af 2024 tyder ellers på, at turn-around processen i den vigtige Power Solutions-division, som bygger vindmøller, går fremad og opnåede et overskud i andet kvartal. Ordreindgangen er målt i euro højere end ventet. Halvårstallene førte alligevel til et kursfald for Vestas-aktien, og siden har kursen ikke igen formået at hævde sig. Det betyder, at den torsdag i denne uge var faldet 28 pct. siden nytår.
Deutsche Bank har sænket sin anbefaling til hold fra køb, men også Goldman Sachs har sænket sit kursmål, selvom købsanbefalingen er opretholdt. Men der er stadig mange analytikere, der anbefaler Vestas-aktien, og tyske finanzen.net opgør det gennemsnitlige kursmål til 208 – altså væsentligt over det aktuelle niveau. Generelt er analytikerne meget optimistiske.
Konsensusforventningen til nettoindtjeningen i 2026 modsvarer 11,7 mia. kr. mod 4,2 mia. kr. i år. Ja, de mest optimistiske forudser en nettoindtjening på 15,4 mia. kr. i 2026, og det vil med den aktuelle markedsværdi på 157 mia. kr. modsvare et forward Price/Earnings forhold for 2026 på 10,2.
Det er en beskeden værdiansættelse for en virksomhed, som har en meget solid ordreindgang, og som befinder sig i en historisk situation, der giver et godt grundlag for forventningerne om betydelig vækst. Vestas har tilmed netop løftet sin pengestrøm fra driftsaktiviteter meget betydeligt og har kun en beskeden rentebærende nettogæld svarende til 0,7 gange EBITDA-driftsresultatet.
Vestas kan desuden nu tilsyneladende sælge sine møller til en højere pris per megawatt kapacitet end konkurrenterne – hvilket må være et udtryk for kundernes anerkendelse. Hvorfor ligger aktien så stadig underdrejet?
Investorerne har før oplevet, at Vestas ikke kan indfri store forventninger. Der er i første halvår kun en (for) beskeden nedgang i en af de seneste års store resultat-ædere i Vestas, nemlig garantiomkostningerne. Vestas var ved udsendelsen af halvårstallene i en situation, hvor det nu skulle gå fremad. Netop signalet om, at serviceforretningen ikke helt var den stabile vækst- og indtjeningsmaskine, som man troede, kan i den situation slå hårdt.
Med fortsat forbedring af resultat, pengestrømme og nettogæld er soliditeten formentlig intet problem. Og den fremgang er fortsat det helt dominerende hovedscenarie for Vestas. Og så alligevel:
Aktiemarkedets reaktion på et halvårsresultat, der egentlig lovede godt for den fortsatte turnaround-proces, viser også, at Vestas med CEO Henrik Andersen fortsat skal gå en vanskelig balancegang i forhold til investorerne.
Virksomhedens historie med markante op- og nedture betyder, at investorerne er meget følsomme over for ubehagelige overraskelser, som for eksempel de ekstra omkostninger i servicedivisionen. Det er en følsomhed, som vel ikke bliver mindre af, at virksomhedens stødpude – i form af egenkapital – er blevet noget tyndere.
Morten A. Sørensen
Morten A. Sørensen ejer aktier i Vestas-konkurrenterne, Siemens Energy og Nordex
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.