Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Q2: Ny nedskrivning tærer på Ørsted-ledelsens tillidskonto

Steen Albrechtsen

fredag 30. august 2024 kl. 11:15

Trond Westlie

Just som man troede, at Ørsted var på rette spor efter de senere års mange problemer, poppede de udfordrede amerikanske projekter igen op som trold af en æske med nye nedskrivninger. På sin vis lidt synd, for de dækkede over en ellers udmærket fremgang i den øvrige forretning. Selvom den relativt unikke baggrund for nedskrivningen blev forsøgt forklaret, blev der i den grad pustet til et gammelt spøgelse hos investorerne. De sænkede markedsværdien med 16-17 mia. kr., selvom nedskrivningerne i sig selv kun var på 3-4 mia. kr., skriver redaktør Steen Albrechtsen

Efter snart mange kvartaler med problemer for Ørsted var der ellers tegn på, at det nu endelig var ved at vende for selskabet. Den reviderede investeringsplan med færre milliardinvesteringer i nye vindmølleprojekter gav mere luft og sikkerhed i økonomien, selvom den selvsagt også kostede lidt på ambitionerne.

Efter et solidt regnskab for 1. kvartal 2024, hvor ledelsen endda kunne tilbageføre nogle af nedskrivningerne på det amerikanske projekt Sunrise, var scenen sat for en fortsat god udvikling i 2. kvartal. Ikke mindst i lyset af udsigten til faldende finansieringsrenter og stigende tillid til ledelsen og fremtiden. Aktiekursstigningerne i år indikerer også, at investorernes syn på selskabet var på vej i den rigtige retning og langt fra krisen i slutningen af 2023.

Optimismen var dog kortvarig: For 2. kvartalsregnskabet smed igen grus i maskineriet pga. nye nedskrivninger i USA og et droppet Power-to-X projekt i form af e-metanol-projektet FlagshipOne, hvor ledelsen ellers havde taget investeringsbeslutningen i 2022. FlagshipOne koster 1,5 mia. i nedskrivning, og det hører hjemme i det lille hjørne af forretningen, der handler om at være med på de førende næste-generationsteknologier i den grønne omstilling.

Ørsted begrunder skrotningen med en række faktorer, herunder især en manglende markeds- og teknologimodning for et large scale projekt. Hertil kommer omkostningsstigninger på projektet, og udfordringer med at langvarige salgskontrakter alt i alt var med til at gøre projektet for risikofyldt og sikkert også uprofitabelt.

På den baggrund synes det fornuftigt ikke at smide flere penge efter FlagshipOne, hvilket i øvrigt også er en bekræftelse af det nyfundne/øgede ledelsesfokus på værdi fremfor vækst. Det er også helt sikkert, at investorerne isoleret set kunne leve med denne nedskrivning, hvis den stod alene.

Men FlagshipOne stod desværre ikke alene. Og en tilbageførsel af hensatte omkostninger på 1,6 mia. kr. til de afbrudte kontrakter vedr. det droppede Ocean Wind 1 projekt kunne ikke dække for skuffelsen over nye nedskrivninger i niveauet 2,7 mia. på to igangværende amerikanske projekter, som man har holdt fast i at udvikle.

Den største del af nedskrivningen i niveauet 2 mia. kr. handler om de værdimæssige konsekvenser af en forsinkelse, fordi byggeriet af en transformerstation (substation) på et gammelt militærområde/losseplads med (for) blød bund har krævet betydelige dyre og forsinkende ændringer i konstruktionen. Argumentet om, at det denne gang er en enlig svale, er således til stede, men qua historikken klinger det lidt hult for investorerne. De er igen blevet mere skeptiske.

Fra den mere kuriøse side er det værd at bemærke, at analytikerne ikke fokuserede på det kommende valg i USA og de eventuelle implikationer på energipolitikken og Ørsteds projekter. Det er ingen hemmelighed, at i hvert fald den ene af de to præsidentkandidater (læs: Trump) har meget lidt til overs for vindmøller og grøn energi.

Flere spørgsmål gik på selskabets likviditet. Ved især ét spørgsmål under investorkonferencen gjorde selskabets nyere CFO Trond Westlie sig – i vores optik – sig temmelig uheldigt bemærket. Selvom han kun har været CFO siden 1. april 2024, kan det ikke rigtigt undskyldes, at han ikke kunne give et svar på et simpelt spørgsmål om, hvorfor selskabets likviditetsreserve er faldet med 14 mia. kr.

Faldet er større, end cash-burnet på omtrent det halve fra drift og investeringer kan forklare. CFO kunne ikke svare på det, men henviste til opfølgning med IR-afdelingen. Med Westlies lange internationale CFO-erfaring fra bl.a. Maersk og mere end fire måneders ansættelse i Ørsted, er det dog svært at finde en gyldig forklaring på det manglende svar.

Uden at lægge alt for meget i dette punkt lige nu, er det værd at holde øje med CFO-præstationen på de kommende telefonkonferencer, for det er klart, at tillid til ledelsen stadig er ømtåleligt punkt for investorerne.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Advisor in the International Team
Region Hovedstaden
Erfaren økonom til politisk team
Region Hovedstaden
Udløber snart
Budgetchef til Rigshospitalet
Region Hovedstaden
Økonomi- og ressourcedirektør til Hotel- og Restaurantskolen
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL SETTLEMENTET VESTERBRO
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank