Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Schouw har succes med konglomeratmodel

Linda

lørdag 19. marts 2016 kl. 17:38

Med opkøbet af endnu et virksomhedsben satser Schouw & Co. endnu hårdere på at udbygge den konglomeratstruktur, som andre danske koncerner har afviklet eller forenklet. Det er en model, der ifølge Schouw kan sikre mindre selskaber adgang til børsinvestorernes kapital, og omvendt også sikre de mindre selskaber billigere lånefinansiering. Dermed tilbyder konglomeratet en model til løsning af problemet med at skaffe finansiering til de mindre virksomheder – og giver samtidig investorerne adgang til virksomheder med vækstpotentiale. Samtidig giver det risikospredning.

Købet af GPV International for 400 mio. kr. i slutningen af januar har givet konglomeratet en sjette hovedaktivitet. GPV omsatte for cirka 850 mio. kr. i 2015 og nåede en EBITDA-indtjening på cirka 80 mio. kr. ”GPV passer godt ind i vores filosofi, fordi vi her kan skabe vækst og udvikling på den lange bane. Vi ser i første omgang på at fordoble omsætningen. Men vi skal først lige lære dem at kende,” siger Jens Bjerg Sørensen, koncernchef i Schouw & Co.

GPV skal nu ekspandere både organisk og med opkøb, og virksomheden skal fremover især satse mere på det nordamerikanske marked. GPV International var indtil 2009 en del af det børsnoterede GPV Industri, der gik i betalingsstandsning. I dag ville GPV være for lille til selv at gå på børsen, for på den måde at skaffe midler til den ekspansion, der altså ifølge Schouw & Co. ligger lige for. Samtidig får virksomhederne professionelle kræ- vende ejere gennem børsnoteringen. ”Vi udøver et meget enkelt og direkte ejerskab. Vi har en meget, meget let beslutningsproces og søger intelligente synergier på tværs af koncernen. Vi kan ikke mindst sikre markant billigere finansiering til de enkelte selskaber, end de kunne få, hvis de stod alene,” siger Jens Bjerg Sørensen. Det professionelle ejerskab sikres blandt andet med et stærkt fokus på afkastet af den investerede kapital (Return on Invested Capital), der ifølge selskabet selv i 2015 nåede op på 18,3 % eksklusive goodwill (og 15,1 % inklusive) – et godt afkast for en virksomhed med ret traditionelle industriaktiviteter. Med en lang stribe virksomhedsopkøb har Schouw & Co. i løbet af de seneste årtier opbygget et konglomerat med en omsætning, der i 2016 vil nærme sig 15 mia. kr., efter opkøbet af GPV og en række betydelige bolt on-opkøb til de eksisterende ben i vinteren og efteråret. Det er sket samtidig med, at en lang række andre konglomerater er blevet afviklet eller koncentreret om en enkelt hovedaktivitet, som for eksempel ØK, FLS Industries, Lauritzen Holding, Superfos, Danisco og mange andre, som for 30 år siden hørte til blandt de største virksomheder i Danmark. Også de få konglomerater, der stadig findes blandt de store virksomheder, A.P. Møller-Mærsk og NKT Holding for eksempel, har forenklet og fokuseret. Mange af disse konglomerater er blevet afviklet, fordi deres resultater skuffede, og de har valgt at fokusere på en eller et par hovedaktiviteter, hvor de så kan blive blandt de globalt førende. Jens Bjerg Sørensen understreger, at han grundlæggende er enig i, at virksomheder bør fokusere: ”Vi er kun diversificerede på koncernplan. De enkelte virksomheder er 100 % fokuserede. Og de fleste er blandt de største i deres globale eller regionale nicher,” siger han.

Schouw & Co. er dog sandsynligvis stadig ramt af den såkaldte konglomeratrabat, der betyder, at konglomerater ofte værdisættes op til 15 % lavere på børsen, end summen af den værdi, som deres enkeltvirksomheder kunne opnå hver for sig. På baggrund af en analyse fra Nordea vurderede Økonomisk Ugebrev således sidste år, at Schouw på det tidspunkt kun havde en børsværdi, der svarede til værdien af det største datterselskab, fiskefodervirksomheden Biomar, så værdien af de andre aktiviteter reelt blev sat til nul.

Den vurdering bliver dog perspektiveret af, at aktierne i Schouw & Co. både over de seneste fem år og over det seneste år har præsteret en større stigning, end C20-indekset for de vigtigste danske aktier har. Schouw & Co. bliver det nærmeste, danske børsinvestorer i dag kommer i retning af at kunne investere i en succesfuld kapitalfond – den ejerform, der i de seneste år er blevet væsentlig mere udbredt end børsnotering, når det gælder små og mellemstore virksomheder. I de seneste måneder har ledelsen af konglomeratet løbet en risiko ved at satse endnu mere på en model, der af mange anses for forældet. Dermed er det i virkeligheden et af fondsbørsens mest interessante eksperimenter.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

 

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 430-450

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank