Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Analytikere skærer i deres overskudsestimater

Linda

lørdag 19. marts 2016 kl. 17:49

Analytikerne har efter nytår haft drøntravlt med at nedjustere deres forventninger til de børsnoterede selskabers overskud i 2016. Det gælder både for en stor andel af de danske C20-selskaber, men i særdeleshed for de store europæiske Stoxx 600-selskaber (som også omfatter de danske C20-selskaber). På knap tre måneder har de europæiske analytikere nedjusteret deres overskudsskøn så meget, at der for første kvartal 2016 nu forventes et gennemsnitligt overskudsfald på 15 % mod kun minus 6 % ved nytårstid. Generelt har analytikerne været langt mere lempelige i deres nedjusteringer af de danske C20-selskaber, når man sammenholder de danske selskaber med deres respektive europæiske brancher. Eksempelvis er analytikernes overskudsforventning i de finansielle virksomheder nedjusteret fra et plus på 6 % til et minus på 13 %. Overskudsestimater vedrører den procentvise ændring fra 1. kvartal 2015 til 1. kvartal 2016.

Ingen ændring i forventninger til banker Ifølge Factset har analytikerne stort set ikke ændret på deres forventninger til de danske storbanker: Over de seneste tre måneder har analytikerne opjusteret deres EPS-estimat med 2 %, for Jyske Bank er det stort set uændret, og for Nordea er der et mindre minus på 5 %.

Forskellen i analytikernes vurderinger er umiddelbart overraskende, da udlånsudviklingen i dansk økonomi har været meget svag, og der fortsat er pres på rentemarginaler og negative renter på overskudslikviditeten i Nationalbanken. Samtidig ser det nu ud til, at dansk økonomi udvikler sig svagere end de fleste andre europæiske lande. Til gengæld bliver nogle af de store danske industriselskaber meget hårdt ramt af analytikernes nedjusteringer. Mens de europæiske industriselskabers overskud i gennemsnit forventes at falde med 16 % i 1. kvartal, har analytikerne stort set holdt deres estimater uændrede siden nytår. Til gengæld har analytikerne for konjunkturfølsomme danske industriselskaber nedjusteret ganske kraftigt. Overskuddet i 2016 i FLSmidth er nedjusteret med 11 %, og for A.P. Møller-Mærsk er EPS forventningen til 2016 over de seneste tre måneder næsten halveret til 630 kr. i overskud pr. aktie.

Med de faldende overskudsforventninger i 2016, sammenholdt med en nogenlunde uændret aktiekurs siden årsskiftet, er nøgletallet for price/earning buldret op til et niveau på omkring 15, hvorved APM-aktien faktisk aktuelt er historisk dyr. Modsat er det med Vestas: Tilsyneladende fortsætter Vestas med at være en unik aktiehistorie, da vindmølleproducenter ikke følger i kølvandet på andre industriselskaber. Analytikerne har over de seneste tre måneder opjusteret deres overskudsskøn med hele 17 %, og langt hovedparten af opjusteringen er kommet inden for de seneste uger. Vestas-aktien ligger også nogenlunde uændret i forhold til årsskiftet, men aktien handles til gengæld også til 26 gange det forventede overskud i år.

Fodslæbende analytikere Ligesom for industriselskaberne ser det ud til, at analytikerne for de danske selskaber er noget fodslæbende med at få deres estimater indrettet efter udviklingen. Allerede ved årsskiftet så analytikerne et overskudsfald på 16 % i de europæiske teleselskaber. Først efter årsskiftet har analytikerne for alvor nedjusterede deres forventninger til TDC’s 2016-overskud. Overordnet er billedet for de danske C20 selskaber, at det igen kommer dem til gode, at der er en mere end normalt stor andel defensive selskaber, altså selskaber inden for farma, medicoteknik, service, materialer og ikke-cykliske selskaber. Det betyder, at kun halvdelen af C20 selskaberne de seneste tre måneder har fået beskåret deres overskudsestimater. Lige netop health care ligger i Stoxx 600 universet i en særklasse, sammen med cykliske forbrugsgoder, der er blevet trukket frem af et nogenlunde solidt og stabilt privatforbrug.

Af de danske defensive selskaber, som analytikerne fortsat ser positivt på, er blandt andet GN Store Nord, Chr. Hansen, ISS, Novozymes, William Demant og Coloplast. Flere af disse selskaber er dog også prissat meget højt, Eksempelvis handles Chr. Hansen, Novozymes og Coloplast til mere end 25 gange det forventede overskud i 2016.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank