Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

AaB tjener nu penge uden at sælge spillere

Linda

lørdag 12. marts 2016 kl. 18:34

For stort set alle selskaber ville et fald i omsætningen på 38 % og et fald i bundlinjeresultatet på 99 % være intet mindre end en livstruende katastrofe. Men der gælder andre regler for virksomheder med sport som hovedaktivitet.

Det er AaB et godt eksempel på. Det netop aflagte årsregnskab 2015 viser nemlig de nævnte fald, men der er alligevel to årsager til at regnskabsåret 2015 må betegnes som en stor succes for AaB.

For det første er der reelt ikke tale om en tilbagegang i omsætningen, men snarere om en tilbagevenden til normale tilstande. Som regnskabstallene i bunden af siden viser, har AaB’s omsætning fire af de seneste fem år ligger i niveauet 65-80 mio. kr. Undtagelsen herfra fra 2014, hvor deltagelse i Champions League Play-off samt gruppespil i Europa League gav klubben betydelige ekstraordinære indtægter.

2014 var på ingen måde repræsentativt for AaB’s normale omsætning og indtjening, så for at få et reelt billede af 2015 bør vi i stedet sammenligne med tallene fra perioden 2011-2013. En sådan sammenligning viser en fremgang i omsætningen på 14 % og en vending fra et gennemsnitligt årligt underskud på 18 mio. kr. til et overskud på en halv million kroner.

For det andet er overskuddet opnået uden ekstraordinære indtægter fra spillersalg. AaB havde ganske vist indtægter fra transferaktiviteter i 2015, men der var tale om et meget beskedent beløb på 289.000 kr. Til sammenligning havde man i 2011-2013 gennemsnitligt en transferindtægt på 3,8 mio. kr. om året, men alligevel endte man i alle tre år med et bragende tocifret millionunderskud.

Ny strategi i AaB
Regnskabsåret 2015 bekræfter dermed indtil videre at sidste del af AaB’s strategi er holdbar: ”AaB’s mission er igennem fodbold at underholde og skabe oplevelser på et økonomisk bæredygtigt grundlag”.

Strategien er interessant af flere årsager. Dels indebærer strategiens indledende formulering et endeligt opgør med ambitionen om at blive en klub med mange forskellige sportsgrene under paraplyen.

For nogle år siden var målsætningen at AaB skulle være en stor koncern med flere forskellige sportsgrene og diverse kommercielle aktiviteter, som tilsammen skulle finansiere en sportslig succes for AaB’s fodboldhold. AaB’s årsresultater gennem adskillige år demonstrere tydeligt, at denne strategi blev en dundrende fiasko. Mere eller mindre tvunget af nødvendigheden vendte man derefter tilbage til sine rødder, og accepterede at man altså ikke kunne blive danmarksmestre hvert år, men i stedet ville stille sig tilfreds med en placering blandt de seks bedste hold i Danmark. Til gengæld kunne man så holde op med at sætte klubbens overlevelse på spil ved at bruge penge i et tempo, som om man trykte dem selv.

Denne nye strategi har indtil nu været en succes både sportsligt og økonomisk. De store ekstraindtægter fra den europæiske deltagelse i 2014 har gjort AaB til en særdeles velkonsideret klub med en egenkapital på 93 mio. kr., en likvid beholdning på 26 mio. kr. og en obligationsbeholdning på 49 mio. kr. AaB har ingen rentebærende gæld.

Flere gode økonomiske resultater i 2016
De gode økonomiske resultater forventes at fortsætte i 2016, hvor der budgetteres med et overskud på 2-7 mio. kr. Heri indgår indtægter fra salget af holdets topscorer Lukas Spalvis. Forventningerne baseres på en placering midt i Superligaen og uden yderligere transferindtægter eller europæisk deltagelse.

AaB ligger p.t. nr.2 i Superligaen, hvilket kvalificerer til deltagelse i kvalifikationskampe til Europa League, og holdet er i pokalturneringens ottendedelsfinale mod FC Roskilde. Der er altså gode muligheder for at opnå indtægter udover de budgetterede for 2016.

For 2017 og 2018 budgetteres med mindre underskud som følge af planlagte investeringer i klubbens kommercielle udvikling m.v., men der er intet som tyder på at man er på vej tilbage til tidligere tiders ekstravagante brug af penge.
Tværtimod giver AaB i stigende grad indtryk af at være en seriøs virksomhed med den fornødne respekt for at bundlinjeresultatet ikke kan være kronisk rødt. Om det er tilstrækkeligt til ligefrem at gøre AaB-aktien til et attraktivt investeringsobjekt er nok tvivlsomt, men vi anser det ikke længere for rimeligt, at aktien handles med en rabat på 15 % i forhold til den indre værdi.

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

 

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): 0,35-0,45

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank