Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Statsfond dropper våben, olie og gambling efter pres

Henrik Denta

mandag 02. september 2024 kl. 17:55

Statsfond dropper våben, olie og gambling efter pres

Efter massiv kritik tidligere på året har Danmarks Grundforskningsfond nu i al stilhed solgt alle sine aktier i våben- og olieselskaber. Samtidig er også investeringer i 11 gambling-selskaber røget ud. Også selskaber, der ellers ”har vist vilje til omstilling” bliver udelukket. Det fremgår af en ikke-offentliggjort rapport til forskningsministeren fra den statslige fond. Den lægger en del af skylden for de skæve investeringer på porteføljeforvalteren Nykredit. Journalist Henrik Denta har gravet i sagen.

Danmarks Grundforskningsfond har ikke længere aktier for knap fem mio. kr. i selskabet Raytheon Technologies Corporation. Selskabet er verdens næststørste våbenproducent og den største producent af guidede missiler. Blandt kunderne er det israelske luftvåben, der har brugt våben herfra mod Gazas civile befolkning.

En anden om end meget mindre investering har også vakt opsigt. Det er investeringen på knap en halv mio. kr. i BAE Systems, der leverer det artilleri, som den israelske hær bl.a. benytter til at affyre fosfor-granater med.

Grundforskningsfonden har solgt alle sine aktier i alle våbenselskaber. Det samme er sket med investeringer i olie- og kul-selskaber eller virksomheder, der leverer infrastrukturen til de selskaber. Og endelig er også alle investeringer i gambling-selskaber solgt.

Det viser en aktindsigt, Økonomisk Ugebrev har fået i den opdaterede beholdningsliste for fondens investeringer.

Det er dog ikke det samme, som at investeringer i våbenproducenter fremover er bandlyst, fortæller Steen Marcus, vicedirektør hos Danmarks Grundforskningsfond.

27 våbenproducenter

”Fonden kan fortsat investere i våbenselskaber, da politikken for ansvarlige investeringer ikke er lavet om, men de er taget ud af aktieporteføljen som en konsekvens af valget af ny benchmark. Våbenproducenter kan fortsat indgå i de øvrige porteføljer.”

Den store udskiftning i porteføljen kommer efter afsløringer fra Danwatch, der havde regnet ud, at fonden i alt havde investeret 66 mio. kr. af sin 4,7 mia. kr. store formue i sammenlagt 27 våbenproducenter og leverandører til militærmateriel.

Men Steen Marcus afviser, at salget af aktierne i våbenselskaber er sket som en konsekvens af Danwatch-artiklerne og den efterfølgende massive offentlige kritik. ”Det er kun vores beholdning af BAE-aktier, der er blevet solgt på grund af den rejste kritik. Resten af aktierne i våbenproducerende selskaber blev solgt, fordi vi nu følger et helt andet indeks, hvori der ikke indgår våbenselskaber.”

Steen Marcus forklarer, at fonden tidligere har investeret aktieporteføljen efter et markedsværdivægtet benchmark, der fulgte MSCI World.

”Fonden har besluttet at anvende MSCI’s klima benchmark på hele aktieporteføljen, og for de udviklede lande anvendes nu MSCI World Climate Paris Aligned Index” siger Steen Marcus. Og her indgår hverken aktier i våbenselskaber, olie- og kulselskaber eller i gamblingselskaber.

Hård kritik

Kort efter artiklerne i Danwatch om investeringer i våbenselskaber kunne magasinet Fundats fortælle, at ud af 40 fossile selskaber, som Danmarks Grundforskningsfond havde investeret i, var de 37 i forvejen sortlistet af danske pensionskasser. Det gjaldt selskaber som canadiske Fortis, franske Total samt Shell, Occidental og Nextera Energy.

Det medførte igen kraftig kritik om, at en dansk statslig fond ikke bør investere hverken i våben, Israel benytter i krigen i Gaza, eller i industrier, der ikke lever op til Paris-aftalen om reduktion af global udledning af drivhusgasser. Det fik Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund (M) til at forlange en redegørelse fra forskningsfonden.

Kapitalforvalteren Nykredit Bank får en del af skylden for de kritiserede investeringer, selv om de angiveligt bruger mange værktøjer til at screene investeringerne. ”Men i sidste ende er det porteføljeforvalterens samlede vurdering i disse sager, som fonden følger,” hedder det i redegørelsen.

”Porteføljeforvalterens argument er, at de løbende følger udviklingen i disse selskaber for at følge op på, at omstillingen reelt sker. Dette er ikke forkert, men fonden er i øjeblikket i dialog med porteføljeforvalteren om at udelukke disse selskaber,” skriver Danmarks Grundforskningsfond videre.

En omstilling af forretningen er altså ikke længere nok for grundforskningsfonden.

Henrik Denta

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank