En af landets største investeringsfonde fra Jyske Invest tager ekstra betaling hos kunderne via såkaldt aktiv forvaltning med det mål at slå markedet. Men afkastet i milliardfonden har blot fulgt det generelle aktiemarked, som om det var en billig passiv fond. Eksperter mistænker nu bankforvalteren for groft sagt blot at sætte en computer til at følge markedet, så de i virkeligheden tager et trecifret-million beløb ”for meget” i administrationsomkostninger, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
Hvis der er noget, der har været en succes på det danske finansielle marked i de senere år, er det begrebet bæredygtig investering. Men de investeringslystne danskere, der gerne ville have bæredygtighed, har også virkelig fået lov til at betale for den grønne profil.
F.eks. koster Jyske Invest Ansvarlig Udvikling omtrent 1,6 pct. af formuen hvert eneste år, hvilket er fem gange mere end de billige ETF-fonde, der blot følger markedet.
Nu sår flere eksperter tvivl om, hvorvidt den bæredygtige fond fra Jyske Invest i virkeligheden er en billig passiv fond forklædt som en dyr aktiv fond.
”Det er påfaldende, så tæt fondens afkast følger sit benchmark og dermed det generelle aktiemarked. Hvis man blot følger markedet, så får kunderne ikke det, de har betalt for, nemlig aktiv forvaltning af deres penge. Det er også påfaldende, at forskellen i afkastet mellem fonden og dens benchmark svarer præcist til de omkostninger, det koster at drive fonde,” siger økonom Thomas Peter Clausen, stifter af Neptoon Invest.
Leverer næsten gratis
Aktiv forvaltning, hvor porteføljeforvalterne arbejder aktivt med løbende at tilpasse fondens sammensætning, er formelt meget dyr. Problemet er, at fonden ikke har fået noget ud af at betale for denne investeringsekspertise, da den blot har leveret et markedsafkast. Det samme resultat kunne en computer levere næsten gratis.
Som det fremgår af afkastgrafen, tyder meget på, at Jyske Invest har dette problem, og kunderne betaler altså dyrt for noget, de ikke får. Fonden har en formue på 13 mia. kr. hvor der altså betales årlige omkostninger på 1,6 pct, svarende til 208 mio. kr. årligt. Hvis der var tale om en billig passiv fond, med omkostninger på 0,5 pct. i årlige omkostninger, ville kunderne kun betale 80 mio. kr.
Med andre ord kan Jyske Invest, og antageligt Jyske Bank som forvalter, putte ekstra 123 mio. kr. i lommen hvert eneste år, uden at levere reel merværdi til kunderne.
”Det er ganske enkelt skandaløst, at det kan finde sted. Vi har mange kunder, hvor bankerne har investeret deres penge i eksempelvis Jyske Invests bæredygtige fond. Det værste er, at kunderne slet ikke kan se, at de skulle have godkendt de investeringer. Det kan skyldes, at de har en plejeaftale med deres bank, hvor det er banken, der træffer den slags beslutninger for dem.
Skabsfonde
For Jyske Invest er det ikke første gang, det ser meget mærkeligt ud. Jyske Invest Bæredygtighed er en fusion af seks tidligere investeringsfonde, hvor det var gået så ringe med afkastet, at det netop blev fusioneret ind i den omtalte bæredygtighedsfond i 2001, hvilket Økonomisk Ugebrev også skrev om dengang.
Vice President Steffen Visholm fra Jyske Invest afviser, at den aktivt-forvaltede bæredygtige fond skulle være passivt forvaltet.
”Hvis du f.eks. klikker på ”Eksporter til regneark” på grafen for afdelingen, kan du se de månedlige afkast sammenholdt med benchmarkets afkast – og du kan se den månedlige positive og negative variation imellem de to. Desuden har afdelingen en active share på 61,82 per ultimo juli, som det fremgår af afdelingens fakta ark,” lyder det.
Hertil svarer Thomas Peter Clausen: “Active share giver ikke meget mening på bæredygtige fonde, eftersom høj active share kan opnås ved et simpelt opslag i en grøn aktiedatabase og vælge en aktie med samme afkast/risikoprofil som en i benchmark.”
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.