Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Ambu: Ledelse snakker nu om opkøb efter salgsskuffelse

Steen Albrechtsen

fredag 13. september 2024 kl. 11:40

Ambu: Ledelse snakker nu om opkøb efter salgsskuffelse

Kvartalsregnskab: Næppe mange havde forudset det store kursfald på 16 pct. til Ambu-aktien ovenpå det fulde 3. kvartalsregnskab. For da regnskabets hovedtal allerede var offentliggjort i starten af juli, burde det næsten være et non-event. Men med værdiansættelsen på Ambu med en høj tocifret Price/Earnings er det ikke altid tilfældet. Redaktør Steen Albrechtsen analyserer, hvad der gik galt hos Ambu, og hvorfor væksten var ”forkert”.

Ambus 3. kvartalsregnskab burde have været en non-event, for allerede den 10. juli om aftenen havde ledelsen fremlagt de præliminære tal for kvartalet med slut 30. juni.

Ved samme lejlighed havde man pga. den gode vækst igen løftet forventningerne til hele regnskabsåret 2023/24. Denne gang fra 10-12 pct. til 12-14 pct. organisk omsætningsvækst, hvilket skal ses i forhold til den oprindelige forventning til helåret på 7-10 pct. organisk vækst.

Væksten påvirker indtjeningen positivt, og også her så man en opjustering fra 10-12 pct. EBIT-margin til 11-13, som skal ses i forhold til den oprindelige forventning på 8-10 pct. Ikke helt overraskende bliver cash flowet nu også bedre end forventet (fra >370 mio. kr. til >450 mio. kr.).

Med alle disse tal velkendte for investorerne burde det fulde 3. kvartalsregnskab nærmest ikke kunne ses på aktiekursen. Der blev investorerne dog slemt klogere, for da regnskabsdagen var omme var facit et kurstab på hele 16 pct. fra 153 til 128 kr.

En vigtig forklaring på det store kursfald er sammensætningen af omsætningsvæksten, som ledelsen lige netop ikke havde oplyst præcist om ved opjusteringen i juli.

For investorer, der investerer i langsigtede vækstcases, er det ikke lige meget, om den organiske vækst ligger i den mindre lavvækstforretning A&PM (Anaestheia & Patient Monitoring) eller i endoskopiforretningen, som fylder næsten 60 pct. I juli blev det blot oplyst, at den organiske vækst var på hele 15,7 pct. i kvartalet (mod 5.9 pct. sidste år), og at væksten år-til-dato nåede 14,9 pct. (5,4 pct.).

Det blev suppleret med ordene ”fortsat stærk vækst” i Endoskopi og ”solid” vækst i A&PM-forretningen.

Sidstnævnte har de seneste syv kvartaler præsteret organisk vækst på mellem -7 og +7 pct., og her har covid-efterveer også spillet ind, for umiddelbart er forventningen kun en lav encifret omsætningsvækst fra dette forretningsben (2-4 pct. i strategiplanen frem til 2027), der nu kun fylder ca. 41 pct. målt på omsætning.

Med det fulde kvartalsregnskab på gaden står det klart, at A&PM leverede en flot vækst på 10,9 pct., som primært var drevet af prisforhøjelser. Man har ikke endnu set væsentligt volumenfald eller kontraktbortfald. Men der kan komme en effekt om et par kvartaler, når kontrakter skal genforhandles, og kunderne har haft tid til at vurdere prisstigningerne og eventuelt fundet alternative leverandører.

Det er naturligvis i sig selv ikke dårligt, at lavvækstforretningen pludselig leverer en bedre end ventet vækst. Problemet er, at da den samlede vækst allerede var kendt, kan det kun betyde, at væksten på 18 pct. i den anden vigtige del af forretningen (endoskopi) ikke var helt så stor som forventet (19,6 pct.).

Det er problematisk, for det er her, at de høje forventninger i aktiekursen hører hjemme. Det er også værd at notere, at endoskopivæksten i forhold til kvartalet før også er faldet fra 22 pct. i 2. kvartal, og usikkerheden hos investorerne er nu, om det er en tendens eller blot et lille skvulp. Pulmonologi udgør ca. halvdelen af endoskopiforretningen og her blev væksten ”kun” på 9,9 pct. mod forventet 13 pct.

Med en P/E på over 70 er der dog ikke plads til slinger i valsen. Og da man nu er ved at nå den periode i strategiplanen frem til 2027, hvor alle de nemme frugter er plukket, og margin og vækst er komme tilbage på et vist niveau, bliver rejsen fremad måske lidt sværere. Det står i hvert klart ovenpå telefonkonferencen, at ledelsen stadig er lidt forsigtig i særligt sin GI-satsning (gastroenterologi), hvor salgsindsatserne stadig er nicheprægede og fokuserede.

Det er også værd at notere, at ledelsen nu begynder at tale om opkøb som en mulighed for at understøtte væksten fremover. Det er klart, at den bedrede økonomi åbner for den mulighed, men djævlens advokat kan også se det blive bragt på banen som en nødvendighed, hvis forretningen skal fastholde sit væksttempo med hjælp fra opkøb.

På langt sigt ligger der uændret en langvarig væksthistorie, for det er kun omkring 3 pct. af det totale endoskopimarked, der er gået over til engangsbrug, som er hele Ambus forretningsidé. Der ligger altså principielt stadig 97 pct. af markedet og venter.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank