Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Økonomisk redegørelse: Stor tvivl om reel vækst i dansk økonomi

Morten W. Langer

tirsdag 17. september 2024 kl. 17:25

Økonomisk redegørelse

Dansk økonomi balancerer reelt på en knivsæg tæt på nulvækst, hvis man korrigerer for engangsforhold, eller for forhold som ikke har noget at gøre med den indenlandske aktivitet. Blandt andet statens milliardstore militærhjælp til Ukraine, åbningen af Thyra-feltet, Novo Nordisks værdiskabelse i udlandet og senest i andet kvartal stor produktion til lager i dansk erhvervsliv. Vi ser nærmere på regeringens nye Økonomiske redegørelse, som synes at være et skønmaleri

I regeringens Økonomisk Redegørelse (side 21), oplyses det, at ”stigende indenlandsk efterspørgsel ventes at bidrage til en mere bredt funderet fremgang på tværs af brancher i prognoseperioden. Det sker efter, at fremgangen i værdiskabelsen i de seneste år især har været knyttet til medicinalindustrien samt i 2023 til søfragt.”

Mens medicinalindustrien også i år kommer til at have en betydelig positiv effekt, oplyses det alligevel: ”Der er imidlertid fortsat udsigt til en vis todeling af økonomien, hvor medicinalindustrien forbliver en væsentlig drivkraft bag den samlede vækst. Hertil kommer, at BNP løftes ekstraordinært af øget aktivitet i råstofindvinding især i 2025 som følge af genåbningen af Tyrafeltet.”

Videre hedder det: ”BNP skønnes på baggrund af udviklingen i eksporten og den indenlandske efterspørgsel at vokse med 1,9 pct. i år og 2,2 pct. i 2025. Uden bidrag fra råstofindvinding og medicinalindustri ventes væksten dog at blive noget mere afdæmpet på henholdsvis 1,3 pct. og 1,2 pct.”

Ændrer ikke vurdering

I dette BNP-skøn skal der tages høje for to andre vigtige korrektioner: For det første sker en stor andel af medicinalindustriens vækst uden for landets grænser, men denne værditilvækst indgår også i det officielle BNP-tal. For det andet løftes BNP-væksten i år af markant højere offentlige udgifter til statens militærhjælp til Ukraine.

Om effekten på BNP-væksten af de milliardstore offentlige bidrag til militærudstyr til Ukraine, hedder det i regeringens økonomiske redegørelse:

”Bidragene fra den offentlige efterspørgsel skal blandt andet ses i sammenhæng med øgede offentlige indkøb relateret til forsvaret (…) Importindholdet heri er imidlertid ukendt på nuværende tidspunkt, og der er i prognosen anvendt et typisk importindhold for det offentlige varekøb og materielinvesteringer. Indkøb af forsvarsmateriel trækker isoleret set i retning af et højere importindhold, hvorfor bidraget fra den offentlige efterspørgsel kan være overvurderet. Det ændrer dog ikke på den overordnede vurdering af aktivitetsudviklingen i dansk økonomi,” skriver Finansministeriet.

De fleste professionelle prognosemagere er langt fra så optimistiske som regeringen. I de nyeste prognoser fra Nordea og Danske Bank er særligt forventningerne til danskernes privatforbrug markant lavere end regeringens dugfriske skøn. Regeringen forventer vækst på privatforbruget på 1,7 pct. i år, mens Nordeas skøn fra september lyder på 0,5 pct. og Danske Banks skøn, også for september, er på 1,0 pct.

Regeringens skøn for privatforbruget kan sammenlignes med den faktiske udvikling, ifølge de kvartalsvise opgørelser af dansk BNP-vækst fra Danmarks Statistik. Privatforbruget er faldet 0,4 pct. i første kvartal, og det faldt også 0,4 pct. i årets andet kvartal. Vækst i privatforbruget i første halvår – i forhold til første halvår 2023 – var 0,3 pct.

Laveste tro på udviklingen

Ifølge Danmarks Statistik var der stor lageropbygning i industrien i andet kvartal, svarende til et vækstbidrag herfra på hele 2,6 pct. Korrigeres herfor var den reelle BNP-vækst snarere minus to pct., trods de kunstige bidrag fra andre elementer i BNP-opgørelsen.

Det er samtidig påfaldende, at Danmarks Statistiks måling af danskernes forbrugertillid viser den laveste tro på udviklingen i dansk økonomi på 12 måneders sigt, over det seneste halvandet år. Det kan meget vel være en god indikator, at stadig flere danskere ser at de mørke skyer trække op over dansk økonomi.

Morten W. Langer

Økonomisk redegørelse

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Økonomi/administration
Region Midt
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank