Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Pensionsselskaber ønsker regler mod misbrug af kursskæring

Økonomisk ugebrev

onsdag 18. oktober 2017 kl. 15:12

I pensionsbranchen er det langt fra et ukendt fænomen, at der tjenes penge på at købe aktier, obligationer og andre værdipapirer og sælge dem videre til pensionskunderne med fortjeneste. Men nu siger flere pensionsselskaber, at de gerne ser ensartede regler og åbenhed for alle i branchen omkring den slags ”skjult” kursskæring.

Danmark har været foregangsland på åbenhed omkring omkostninger i pensionsbranchen, og den position skal holdes, hvis det står til flere direktører i pensionsbranchen. Efter England for nylig besluttede at indføre nye lovkrav fra årsskiftet, der bl.a. skal forhindre kursskæring i at foregå i det skjulte, synes der nu også at være opbakning i den danske branche til at indføre lignende regler herhjemme.

”Jeg går ind for fuld transparens i hele værdikæden, så kunderne kan se, hvor alle omkostningerne aflejres. Det har medlemmerne et krav på at vide. Og det forventer jeg bred opbakning til, hvis man har en stolthed omkring sit erhverv. Tjener man sine penge i det skjulte, har man jo ikke sådan en stolthed, og det er ikke okay,” siger adm. direktør Sune Schackenfeldt fra Pædagogernes Pension. Muligheden for at køre indtjening uden om de officielle nøgletal er særligt til stede i de pensionsselskaber eller kasser, der ejes af en bank eller har startet deres eget fondsmæglerselskab. Så har man nemlig et andet selskab, hvor denne ekstra indtjening kan aflejres. Derfor er der ikke overraskende støtte at hente fra de selskaber, der ikke lever i den slags konstruktioner.

”For Sampension gælder det, at vi som kundeejet selskab, der ikke har bank eller anden form for værdipapirhandelsvirksomhed i koncernen, hverken har incitament til eller mulighed for at tjene ekstra på kursskæring ved handel for kunderne. I den danske branche er vi gået langt for at skabe åbenhed og transparens omkring omkostninger. Det er ikke min forventning, at der er et udbredt problem af den type i Danmark. Men i Sampension vil vi naturligvis altid billige, at der kastes lys på tingene og skabes yderligere transparens,” siger adm. direktør Hasse Jørgensen fra Sampension til Økonomisk Ugebrev.

Direktør Jens-Christian Stougaard fra PensionDanmark er på samme linje: ”Ved handel med eksterne aktører påhviler det selskabet at kontrollere, at der handles på priser, som er markedskonforme. Det er noget, som Finanstilsynet kan vælge at kontrollere. Ved handel mellem pensionsselskabet og kunderne med f.eks. interne og eksterne puljer og investeringsforeninger er det for vores kunder særdeles relevant, at vi har fuld åbenhed om såvel direkte omkostninger som spreads.”

I LY AF MØRKET

Begrebet ”kursskæring” er langt fra ukendt i den danske pensionsbranche, og flere aktører har over for Økonomisk Ugebrev beskrevet, hvordan det foregår. Som nævnt behø-ver man et eksternt selskab – eks. fondsmæglerselskab – til at handle med, på kundernes vegne. Fondsmæglerselskabet fungerer som rådgiver for pensionsselskabet og vælger derfor, hvilke værdipapirer, der skal købes og sælges.

Vil man lave ekstraindtægter i form af kursskæring køber man så værdipapirer om aftenen og holder dem i fondsmæglerselskabet natten over. Om morgenen kan man så sælges dem til pensionsselskabets kunder lidt dyrere, end man købte aftenen før. Man køber eksempelvis aftenen før til kurs 100 og sælger dagen efter til kurs 101. Når beløbene så er i milliarder, kan det blive til en klækkelig gevinst over året.

Vender man så at sige porteføljen af værdipapirer flere gange – altså køber og sælger de samme papirer flere gange – så kan man selv styre, hvor stor en profit man ønsker på kursskæringen. Grunden til at papirerne holdes over natten er, at man så har et økonomisk argument for at tjene penge på kursskæringen. Så sidder man med risikoen på værdipapirerne over natten og lægger egenkapital til transaktionen, og derfor kan man forsvare en ekstraindtjening. Man skal bare sørge for ikke at sælge værdipapirerne videre til kunden til meget mere end kurs 101 – ellers vil den eksterne revision reagere.

Pensionsselskabet Skandia støtter også op om mere åbenhed: ”Vi anerkender, at visse indirekte handelsomkostninger ikke er med i ÅOP og det er vi også helt åbne om i vores årlige omkostningsredegørelse. Man kan dog ikke sætte lighedstegn mellem den overførsel, der sker til Skandia Link, og så kursspreads,” slutter pressechef Nicolai Nielsen fra Skandia.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank