Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Chefredaktøren har ordet – Markedet tager de lange briller på

Morten W. Langer

lørdag 28. september 2024 kl. 14:15

Markedet tager de lange briller på
Kære læser

Selvom der fortsat er stigende risiko for en europæisk recession og også en opbremsning i USA, har der senest været tendens til, at markedet kigger forbi en makroøkonomisk afmatning.

Forklaringen er, at det nu ligger indarbejdet i markedsrenterne, at der kommer en flodbølge af rentenedsættelser fra både den europæiske og amerikanske centralbank det næste år.

Frem mod næste sommer ligger det nu i markedsforventningerne, at den amerikanske centralbank kommer med otte rentenedsættelser, og flere af dem udløses allerede på de næste rentemøder dette efterår.

Disse forventninger er allerede indlejret i de korte 1, 2 og 3-årige markedsrenter, så lavere renter er altså allerede begyndt at stimulere økonomien igen.

Spørgsmålet er naturligvis, hvornår der for alvor kommer en positiv effekt af de lavere markedsrenter.

I visse tilfælde vil det gå ret hurtigt: Eksempelvis har kommende F3-lån for danske boligejere, som rentetilpasses 1. januar 2025, lige nu udsigt til en markedsrente på omkring 2,3 pct. (excl. bidrag). Det er næsten halvanden procent lavere end for et år siden.

Særligt nuværende boliglånere med F1 lån kan med fordel skifte profil til F3 lån, medmindre de ikke vil bindes på den lavere rente i tre år. Skift fra gamle F3 til nye F3 bliver naturligvis dyrt.

Lys for enden af tunnelen

Midt i de ellers ret dystre nøgletal for især europæisk økonomi, men også delvist amerikansk økonomi, er der altså lys for enden af tunnelen. Og noget tyder på, at nogle af de professionelle investorer nu begynder at tage de meget lange briller på for at samle op i de billigste cykliske aktier.

Eksempelvis bemærker vi, at der har været flere gode plusser på det danske aktiemarked i nogle af disse sektorer. Som det fremgår af oversigten over Ugens vindere & tabere på ugebrev.dk, så var FLSmidth en af de store hurtigløbere i denne uge. Vi forventer, der vil komme mere herfra, og vi har aktien i ØU Portefølje og investeringsfonden.

Også TCM Group, Rockwool og HusCompagniet klarede sig igen godt i denne uge. Det er også selskaber, som vil blive begunstiget meget af lavere renter.

På den korte bane er det overordnede billede fortsat mudret: Vi har tidligere fremhævet 5650-niveau for den amerikanske S&P Future som et afgørende vigtigt pejlemærke. Med rentemeldingen fra den amerikanske centralbank forrige uge fik vi bruddet op gennem 5650.

Men kursen har været meget tøvende og underdrejet lige siden. Og lukkekursen fredag aften blev 5729 efter et lille kursfald, altså fortsat over vores pejlemærke. Vi vil fortsat overvåge markedet – og nøgletallene – den kommende uge.

Men bekræftes bruddet op gennem 5650, vil vi igen begynde at tage mere risiko på bøgerne, fordi det kan været et signal om, at markedet lægger an til næste store aktierally.

Modsat – hvis S&P future falder ned gennem 5650 – ser vi det som starten på en dybere korrektion, fordi markedet fortsat tror på en amerikansk recession forude.

Vi forudser, at det meget vel kan trække i den retning. De seneste nøgletal viser nemlig, at de amerikanske forbrugere er ved at kaste håndklædet i ringen. Opsparingskvoten falder, og forbruget stiger mere end lønindkomsten. Det kan selvfølgelig ikke blive ved, og flertallet af ledende indikatorer udvikler sig også meget negativt.

Så vores fundamentale vurdering af situationen er fortsat, at amerikansk økonomi står foran en hårdere opbremsning.

I den kommende uge vil vi holde særligt godt øje med tyske inflationstal (mandag kl. 14), og tirsdag kommer der en bølge af vigtige nøgletal, blandt andet PMI for Europa og USA, ISM fra USA og jobudvikling fra USA. Onsdag og torsdag kommer der flere vigtige beskæftigelsesdata fra USA, som vi følger op på.

God læselyst

Morten W. Langer
Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank