Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Modstand mod Vestas’ formand tredoblet til 28 pct. på ét år

Morten W. Langer

tirsdag 08. oktober 2024 kl. 11:15

Anders Runevad

En gennemgang af stemmeopgørelserne fra en stribe danske børsnoterede selskaber viser, at de store investorer bliver stadigt mere aktive og kritiske på selskabernes generalforsamlinger. Andelen af nej-stemmer til ledelsens forslag kommer i flere tilfælde op på 10-20 pct., hvilket ses som massiv kritik. Vi gennemgår i det følgende en stribe eksempler, hvor en stor andel af selskabernes aktionærer har udtrykt utilfredshed med opstillede bestyrelseskandidater. På forårets generalforsamling var der stormende kritik af bestyrelsesformand Anders Runevad, hvor andelen af kritiske stemmer var oppe på knap 30 pct., svarende til en tredobling det seneste år.

Ingen er i tvivl om, at Vestas’ bestyrelsesformand Anders Runevad opholder sig på øretævernes holdeplads. Vestas har været gennem nogle svære år, og de seneste kvartalsregnskaber har ikke for alvor budt på den længeventede turn-around i lønsomheden. I de tre år, Anders Runevad har siddet i Vestas’ bestyrelse, heraf to år som formand, er de kritiske røster taget til.

I første år som menigt medlem af bestyrelsen stemte otte pct. af stemmerne mod hans genvalg. På generalforsamlingen i forår 2023 var andelen øget til 9,5 pct., og dette forår eksploderede den indirekte kritik af hans rolle som formand til hele 28 pct.

9,0 mio. stemmer sagde ja til hans genvalg, og 3,48 mio. stemmer sagde reelt nej ved at undlade at stemme. På generalforsamlingerne er direkte nej-stemmer til valg af et bestyrelsesmedlem af en eller anden grund aldrig en mulighed på stemmesedlen.

Analytikere vurderer over for Økonomisk Ugebrev, at der særligt er tre forklaringer på den store andel af nej-stemmer til hans genvalg fra aktionærerne.

For det første har Vestas været gennem nogle svære år, hvor den danske vindmølleproducent ikke har kunnet udnytte de potentielle stordriftsfordele, og hvor der har været skuffelser på omkostningssiden og fortsatte store garantihensættelser. Udviklingen har blandt andet betydet, at Vestas-aktien i 2024 har tabt stort terræn til Siemens Energy og tyske Nordex.

For det andet ser de store proxyrådgivere det som problematisk i forhold til god selskabsledelse, at en tidligere CEO skifter til en bestyrelsespost – og især en formandspost. Problemet kan være, at personen ikke ønsker at træffe de nødvendige beslutninger i bestyrelsen, fordi det kan være et opgør med egne tidligere beslutninger som CEO. Eller en indirekte erkendelse af egne tidligere fejl. En kompetent erhvervsperson med dybt kendskab til virksomheden kan selvfølgelig også være en fordel.

For det tredje tyder meget på, at Anders Runevad er det, der kaldes overboardet. Altså at han har så mange ledelsesposter, at der er tvivl om, hvorvidt han har tid nok til at passe den krævende bestyrelsesformandspost i Vestas. Der er ingen tvivl om, at Anders Runevand er en meget travl mand. Han er bestyrelsesformand for Peab AB, herunder formand for nogle bestyrelseskomiteer. Han er også bestyrelsesmedlem i Schneider Electric SE.

Af tillidsposter i ikke-børsnoterede selskaber kan nævnes en formandspost i The National Golf & Resort AB. Og så er han også bestyrelsesmedlem i CIP – Copenhagen Infrastructure Partners GP Interests Holding K/S og Copenhagen Infrastructure Partners Holding P/S, som også kan være kunde hos Vestas ved projektudvikling af CIP’s store anlægsprojekter. Hvordan disse kasketter kan forenes er ikke let at gennemskue.

Vestas’ lønsomhed

På Vestas’ generalforsamling den 9. april 2024 holdt en af de store aktionærer, ATP’s vicedirektør Claus Wiinblad, et indlæg, hvor han ikke påtalte valg af formand, men til gengæld andre forhold omkring udviklingen i vindmølleproducentens lønsomhed:

”Hvis vi ser på resultatet ud fra en absolut betragtning, så er der imidlertid tale om en fortsat lav og ikke tilfredsstillende indtjening. Men ud fra en relativ betragtning i forhold til industrien, så er der faktisk tale om en stærk performance. Ikke alene så er selve resultatet bedre end konkurrenterne, men det er også lykkedes yderligere at styrke Vestas position som den førende vindmølleproducent.”

Videre sagde han, at i løbet af de sidste par år er Vestas gået forrest for at skabe en mere finansielt bæredygtig industri. ”Det virker til, at industrien som helhed er fulgt med. Priserne er blevet hævet og strategien med hele tiden at lancere nye vindmølletyper er blevet mere afdæmpet. Desuden er der kommet en mere rolig udvikling i omkostningerne, og forsyningskæderne er blevet mere velfungerende. I takt med, at de ældre projekter, som har lavere priser, bliver gjort færdige, så burde der således alt i alt være basis for en væsentligt højere profitabilitet, hvilket også er afspejlet i Vestas målsætning om en EBIT-margin på mere end 10 pct.”

De kommende kvartalsregnskaber bliver helt afgørende for, om Anders Runevad måske tages til nåde eller måske helt dumpes næste år. Første halvår har for Vestas været en skuffelse med et EBIT-driftsresultat på minus 253 mio. kr. ud af en omsætning på seks mia. kr., svarede til en negativ overskudsgrad på godt fire pct.

Analytikerne forventer stadig, at Q3 og Q4 bliver supergode med et EBIT-plus på 365 mio. kr. i tredje kvartal, som jo netop er afsluttet, og et driftsoverskud på hele 630 mio. kr. i det traditionelt store årsafslutningskvartal.

Samlet set ventes Vestas derfor at lande året med en overskudsgrad på 4,5 pct., hvilket vil være godkendt. Men meget kan gå galt på vejen derhen, da der virkelig skal leveres i årets sidste to kvartaler.

Også i flere andre af de store danske eliteselskaber, udtrykker de professionelle investorer kritik af bestyrelserne og deres sammensætning. På Novo Nordisks generalforsamling var der kritik af genvalg af flere bestyrelsesmedlemmer. Hele 18 pct. af stemmerne var mod genvalg af bestyrelsesformand Helge Lund, og 27 pct. var mod genvalg af næstformand Henrik Poulsen, som også sidder i bestyrelsen for Novo Holdings.

Der var overraskende stor modstand mod genvalg af især to medlemmer: Martin Mackay fik hele 34 nej stemmer, mens 23 pct. af de tilstedeværende stemmer var imod genvalg af Kasim Kutay. Tallene er også overraskende, fordi Novo Holdings sidder på 77 pct. af stemmerne i Novo Nordisk.

Kasim Kutay er blandt andet medlem af bestyrelsens governancekomité, der skal have fokus på, at selskabet lever op til anbefalingerne om god selskabsledelse. Men han kikser selv på et centralt målepunkt, da han også er CEO hos storaktionæren Novo Holdings. Han er dermed ikke et uafhængigt bestyrelsesmedlem. Det er ikke noget, de store proxy advisors ser med milde øje på, da det kan give anledning til en del kasketforvirring. Det oplyses da også på Novo Nordisks hjemmeside, at han ikke betragtes som uafhængig.

Hos Danske Bank er der for alvor ved at komme ro på, efter der nu er ryddet endeligt op efter de bestyrelsesmedlemmer, som var med under hvidvaskskandalen. Ifølge stemmeopgørelsen fra den seneste generalforsamling var der kun få nej-stemmer til valg af bestyrelsesmedlemmer.

Bestyrelsesformand Martin Blessing fik den laveste ja-stemmeandel på knap 94 pct., og det kan sandsynligvis henføres til to mindre negative forhold: Han har tidligere været nævnt som mulig inddraget i efterforskning af udbyttesagen i Commerzbank, hvor han tidligere har været adm. direktør. Og så har Danske Bank også svært ved at indhente efterslæbet til de mest lønsomme danske banker, trods langt bedre muligheder for at hente stordriftsfordele.

Også Lars Erik Brenøe fik omkring 94 pct. ja-stemmer, og hans popularitet hos investorerne kan hænge sammen med, at han ikke betragtes som uafhængig på grund af tilknytningen til storaktionæren A.P. Møller Holding. Til gengæld scorer den tidligere CEO i PFA Pension Allan Polack blandt de højeste ja-stemmeandele.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank