Fire udbydere er på få år blevet reduceret til én på markedet for byggeskadeforsikring, der nu ligner et ægte monopol. Der er endda tale om en lovpligtig forsikring, der hænger tæt sammen med overhovedet at få en byggetilladelse til ejerboliger. Social- og Boligstyrelsen er tavse og ønskede i denne uge ikke at forklare, hvordan de vil løse situationen, skriver fagredaktør Carsten Vitoft
Topdanmark sælger kun til egne helkunder, Domus er helt stoppet med at tegne forsikringer, og selskabet Caplloyd har netop annonceret, at også de stopper med at sælge byggeskadeforsikringer på det danske marked.
Det sidste selskab hedder First Marine, og hvis de også forsvinder fra markedet, så fryser nybygning af danske ejerboliger til is.
For loven siger, at det kræver en byggeskadeforsikring at få en byggetilladelse, og det var også fint dengang, der var syv udbydere af byggeskadeforsikringer i 2017. Fem år senere var det nede på fire, og i dag er der kun én udbyder tilbage. Topdanmark sælger kun byggeskadeforsikringer til egne helkunder, og det skaber de facto et monopol.
”Det her er ved at blive kritisk. Jeg synes, Boligstyrelsen må skynde sig at få set på, hvordan det her marked kan gøres mere velfungerende. Det siger sig selv, at det her før eller siden vil blive et stort problem,” siger direktør Henrik L. Bang fra Bygherreforeningen.
”Det er uheldigt, at der ikke er flere aktive udbydere af byggeskadeforsikringer. Byggeområdet er jo præget af mange tvister og voldgifter, og derfor er det vigtigt, at der er nogle fælles spilleregler for bl.a. fordelingen af risici og uforudsete udgifter under byggeriets udførelse og ved aflevering af et færdigt byggeri,” siger branchedirektør i Dansk Erhverv, Henrik Friis.
Myndighederne sover
Udover at være lovpligtig beskytter byggeskadeforsikring køberne af en ny ejerbolig mod skjulte byggeskader. På den måde er den ikke bare vigtig, men også en relativt dyr forsikring.
De kommende år bliver forsikringen næppe billigere med kun en udbyder i markedet, lyder det fra uafhængige rådgivere.
Prisen på en byggeskadeforsikring ligger lige omkring 1,5 pct. af boligens og grundens værdi. Lidt billigere, hvis bygherren er solid og erfaren – og dyrere hvis bygherren og projektet er nyt. Markedets samlede størrelse er der ikke mange, som tør byde ind på, men det er et marked, der skal være velfungerende, lyder vurderingen fra Søren Ahlgren Mortensen fra Komplet Køberrådgivning ”Der er jo tale om en lovpligtig Forsikring, og hvis udbyderne bliver ved at forsvinde, så kan der jo ikke bygges nye ejerboliger. Indtil videre kan de tilbageværende udbydere så skumme fløden, og der er kun forbrugerne til at betale i sidste ende. Præmierne er allerede steget voldsomt. I gamle dage kostede en byggeskadeforsikring 15.000 kr. Nu koster den i runde tal nærmere 80.000 kr. for et typisk parcelhus,” siger han.
Det lovpligtige element fungerer i praksis sådan, at bygherren skal købe en byggeskadeforsikring for overhovedet at kunne komme i gang med byggeriet. Og det er lige meget, om der er tale om ny bebyggelse eller væsentlig ombygning.
”Man kan jo sige det meget kort: Der mangler konkurrence på det her marked, og det kommer i sidste ende til at gå ud over forbrugerne og de virksomheder, som er afhængige af byggeskadeforsikringen,” siger Lars Kortegaard Söderberg & Partners Forsikringsmæglere.
Loven blev skrevet i 2008, og det er Social- og Boligstyrelsen, der står for at håndhæve den. Her skriver man på hjemmesiden, at der stadig er tre udbydere i den seneste opdatering. Om man overhovedet er klar over, at Caplloyd nu har trukket sig fra markedet, fremgår ikke. Ugebrevet spurgte i sidste uge, om man er opmærksom på den seneste udvikling i konkurrencen og præmieudviklingen på markedet, men det har styrelsen ikke svaret på.
Heller ikke Konkurrencestyrelsen og Finanstilsynet følger udviklingen i præmierne, lyder det. ”I forbindelse med byggeskadeforsikring, så er det et område, der bliver set på med håndhævelsesbriller, men vi har ikke nogen informationer om pris- eller præmieudvikling,” svarer Konkurrencestyrelsen i en mail.
”Hvis ikke forsikringsbranchen selv får løst den her opgave, så må myndighederne gå ind og overtage hele denne forsikringsordning. Det vil sige, at staten selv må til at udbyde de her lovpligtige forsikringer,” slutter Søren Ahlgren Mortensen fra Komplet Køberrådgivning
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.