Kære læser
Over de seneste måneder har Kamala Harris ligget klart foran Trump til at vinde det amerikanske præsidentvalg den 4. november. Aktiemarkedet havde langt hen ad vejen indarbejdet en valgsejr til demokraterne i værdiansættelserne.
Men de seneste dage er der sket et stort skifte: Trump står lige nu til at vinde valget ret klart, hvis man skal tillægge den anerkendte odds-tjeneste predictit.com samme værdi som store amerikanske medier. Predictit er baseret på handel med finansielle kontrakter, hvor man investerer i en sejr til den ene eller den anden kandidat.
Som det fremgår af grafikken nedenfor, er der sket et markant skifte de seneste dage. Vi har ikke en oplagt forklaring. Men skiftet kan skyldes både Elon Musks massive opbakning til Trump, at Trumps hustru Elena har udgivet en bog og stillet op i TV-interviews, hvor hun bakker op om fri abort, og endelig er stemningen ved at skifte i Trumps favør i nogle af de vigtige svingstater.
Bundlinjen er, at der nu er optræk til en sektorrotation over mod de sektorer, som ses favoriseret af en Trump sejr. Forventningen er en positiv effekt i sektorer som traditionel energi, finansvirksomheder og andre selskaber, som vil blive begunstiget af øget liberalisering af kapitalmarkedet.
Også selskaber, som oplever meget hård konkurrence fra Kina og Europa, vil blive begunstiget af forventede høje toldsatser på import, eksempelvis bilindustrien, software og andre forbrugsvarer, som i dag importeres billigt fra Kina. Toldtariffer kan også løfte forventningerne til fremtidig inflation, og det vil være negativt for aktierne.
Den anden vigtige historie lige nu er de kommende 3. kvartalsregnskaber, som vi står lige foran. Analytikerne har godt nok nedjusteret deres forventninger til regnskaberne for 3. og 4. kvartal, men kun ganske lidt.
Moderat matte økonomiske nøgletal synes altså ikke nævneværdigt at have sat sig negativt i selskabernes overskud. Både finans, industri og tech holder godt stand, trods en sivende tendens. Det samme er tilfældet for de forventede 4. kvartalsoverskud.
Samlet set synes aktiemarkedet at belønne, at økonomien i USA på det seneste har vist overraskende solide nøgletal. Men det har også markant beskåret forventningerne til rentesænkninger det næste år.
Urolige markeder op til præsidentvalg
I ØU’s portefølje holder vi fortsat en forsigtig profil med 70 pct. af formuen i aktier og ca. 25 pct. af formuen i beskyttelsespositioner. Vi forventer urolige markeder op til det amerikanske præsidentvalg den 4. november, men afklaring om fremtiden derefter kan meget vel sætte ny gang i markedet.
I porteføljen har vi på det seneste samlet op i nogle af de aktier, som vi anser for at være stærke langsigtede cases. Blandt andet Alm. Brand, Carlsberg og som en outsider A.P. Møller-Mærsk, hvor sidstnævnte efter vores vurdering er sat for meget ned. Især set i lyset af nye økonomiske stimulanser i Kina og lidt bedre økonomisk nøgletal i USA. Men klart – Trumps toldtariffer kan blive en dealbreaker.
Vi har hjemtaget gevinsten på DSV, som efter overtagelsen af tyske DB Schenker har taget en flot optur. Og så har vi halveret posten i ALK, hvor gevinsten er over 60 pct.
Vi har to smertensbørn i porteføljen, nemlig Genmab og Vestas, som begge ligger på et historisk lavt niveau. For begge ser vi et stærkt langsigtet potentiale, men lige nu er stemningen temmelig negativ omkring dem.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør