Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ny rapport fra Konkurrencestyrelsen: ”Ophæv Nets’ monopol på Dankortet”

Henrik Denta

torsdag 17. oktober 2024 kl. 7:55

Kasper Munk Rasmussen

Ny rapport om det danske betalingsmarked dokumenterer, at små og mellemstore virksomheder betaler op til 40 pct. mere for at modtage betalinger med kort, end de store virksomheder gør. Markedet er helt uigennemskueligt, påpeger rapporten. Det får nu SMVdanmark til at foreslå at Nets monopol på indløsning af betaling med Dankort ophæves. Et forslag der bør undersøges, mener Forbrugerrådet.

Konklusionerne i den nye betalingsrapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen var ikke overraskende for brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark. De vidste godt, deres medlemmer betaler dyrt for at modtage kortbetalinger. Det overraskende var, hvor dyrt det rent faktisk er.

”En betalingsmodtager kan spare godt 40 pct. på kortindløsningsgebyret ved at vælge den billigste kortindløser frem for den dyreste,” lyder en konklusion bl.a. i rapporten.

”Det er første gang, vi får en rapport, der så tydeligt sætter to streger under, at det her marked ikke er velfungerende. Forskellen på, hvad de små og store virksomheder betaler, tyder helt klart på, at der er noget i vejen med det her marked,” siger Kasper Munk Rasmussen, branchechef i SMVdanmark.

”Med den her rapport i hånden har vi belæg for at kunne sige, det er et generelt samfundsproblem” tilføjer han.

Ifølge SMVdanmark kan der være helt op til 1.000 kr. at spare hver måned for den enkelte forretning. ”Det er jo en del af deres fortjeneste, der bliver spist på denne måde. Det er trælse penge at miste,” sige Kasper Munk Rasmussen.

Problemet findes i de såkaldte indløsningsaftaler med de firmaer, der sørger for, at betalingen fra kundens kort og bankkonto havner hos modtagerens bankkonto.

Betaler kunderne med Dankort, er det kun Nets, der kan håndtere betalingerne, da de har monopol på at håndtere disse betalinger. Betaler kunderne med Visa eller Mastercard, kan modtagerne i dag vælge mellem mindst otte andre selskaber på det danske marked.

Dermed er der konkurrence på markedet, men det hjælper ikke de erhvervsdrivende meget, konkluderer rapporten.

”Langt de fleste forretninger, både de største og mindste betalingsmodtagere, har indløsningsaftaler, der er ugennemsigtige,” hedder det i rapporten.

Ophæv monopol

Hvis forretningerne vil bruge konkurrencen, skal de have mindst to aftaler, nemlig med Nets og et andet selskab, der kan håndtere de internationale kort. Og så bliver det ikke meget billigere alligevel.

”Vi ser derfor gerne, at Nets’ monopol på at indløse Dankortet bliver ophævet, så andre selskaber også kan indløse betalinger med Dankort. Det vil gøre det billigere og ikke mindst mere gennemsigtigt, hvis man kan samle det hele i en enkelt løsning i ét selskab. Vi tror også på, at det vil bidrage til at sikre Dankortets overlevelse på længere sigt,” siger Kasper Munk Rasmussen.

Og han får opbakning fra Forbrugerrådet.

”Små og mellemstore virksomheder er rygraden i dansk økonomi. Så de skal også have gavn af, at vi har et nationalt Dankort, der er det billigste for virksomhederne og dermed for forbrugerne. Men hvis det faktisk er dyrere for dem at modtage betalinger, fordi markedet er uigennemskueligt, som denne rapport påviser, så er det et stort problem. Det kalder på mere viden og øget transparens på området. Hvis det kan påvises, at løsningen er at ophæve Nets’ monopol på indløsning af Dankort, så vil vi ikke modsætte os det,” siger Rolf Høymann Olsen, forbrugerpolitisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

Uigennemsigtigt

Uigennemsigtigheden skyldes, at der er flere aktører, der skal tjene penge hver gang, der foretages en transaktion. Og derfor er et gebyr sammensat af flere forskellige gebyrer til kortudsteder og banker. Og det er nærmest umuligt for SMV‘er at gennemskue disse gebyrer, der er årsag til de store prisforskelle, viser rapporten fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

”Disse prisforskelle synes umiddelbart ikke at kunne forklares med forskelle på de produkter, som de små og store betalingsmodtagere køber, idet den basale tjeneste, kortindløsning, er den samme,” hedder det i rapporten.

Dankortet er fortsat det billigste kort, fastslår rapporten. Det skyldes især, at Nets er underlagt lovkrav om, at de kun må opkræve de reelle omkostninger til driften af Dankortet fra deres kunder. SMVdanmark og Forbrugerrådet vil fastholde dette krav. Spørgsmålet er dog, om det kan forenes med, at Nets’ monopol på indløsninger ophæves.

Henrik Denta

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank