Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Bæredygtighed: Når mennesker trives, trives virksomheder også

Maria

torsdag 24. oktober 2024 kl. 17:55

Bæredygtighed: Når mennesker trives, trives virksomheder også

Det er simpelt: Når mennesker trives, trives virksom­heder også. Alligevel opererer de fleste virksomheder under princippet, at medarbejdere bør skabe værdi for virksomheden – ikke omvendt. Men det giver ulig­hed i forholdet. En ulighed, som i sidste ende skader både mennesker og virksomheder. Konsulenthuset Deloitte dykker ned i begrebet ‘human sustainability’, og hvordan man kan skabe positive resultater ved at gå nedad den menneskelige bæredygtige vej.

I dag er det vigtigste element for de fleste virksomheder de­res folk: Fra ansatte og freelancere til kunder og commu­nity-medlemmer. Disse menneskelige personlige forbin­delser udgør fundamentet for alt, der har værdi.

Alligevel halter det med at prioritere disse vigtige for­bindelser. Delvist fordi mange virksomheder er fanget i en gammeldags tankegang, der fokuserer på at udvinde værdi fra mennesker i stedet for at samarbejde med dem.

Undersøgelser har konsekvent vist, at virksomheder, der arbejder med menneskelig bæredygtighed, opnår bedre resultater. En analyse fra University of Oxford Wel­lbeing Research Center finder en “stærk positiv sammen­hæng mellem medarbejdernes velvære og virksomhe­dens præstation.”

S’et i ESG-indsatsen lever typisk i skyggen af E’et, som er en del nemmere at forholde sig til og måle på. Den so­ciale del mangler ofte klare definitioner og er sværere at kvantificere. Det største problem er dog, at de sociale må­lepunkter – ikke altid, men nogle gange – er baseret på en envejs transaktion form for tankegang.

Som eksempel kan man finde på at måle medarbej­derengagement, som fra virksomhedens synspunkt er en positiv ting. Men hvorvidt det er en god ting for medarbej­derne er mere uklart. Igen er fokus på at udvinde værdi fra medarbejdere fremfor en dynamisk positiv relation.

Man kan sammenligne det med bæredygtighed i klima-og miljømæssig forstand. Vi bliver i stigende grad bevidste om, at jorden er et komplekst skrøbeligt system. Ikke en uendelig ressource, som vi tidligere har behandlet den som. Overgangen til menneskelig bæredygtighed repræ­senterer et parallelt skift – mennesker er heller ikke en uendelig ressource. De har også brug for at blive opladt.

En virksomhed er først ægte bæredygtig, når den tak­ler de strukturelle problemer, der ligger under overfladen. Ikke ved at pynte med endnu en medarbejderfordel, så­som fitnessmedlemskaber, meditationskurser eller lig­nende. Hvordan griber man det så an?

Overvej at starte med følgende tiltag:

Fokuser på at måle menneskelige resultater. Nor­malt er der fokus på at måle medarbejderes output og ak­tiviteter. Men i stedet bør man se på fremskridt i velvære, færdigheder, formål, inklusion og samfund.

Skab en forretningsmæssig case for menneskelig bæredygtighed. At ændre mindset til menneskelig bære­dygtighed kræver ofte, at ledere og bestyrelsesmedlem­mer har et klart overblik over de forretningsmæssige for­dele ved denne ændring.

Knyt bonusser til KPI’er for menneskelig bæredyg­tighed. Man bør sætte mål for menneskelig bæredygtig­hed og knytte incitamenter til at nå disse mål.

Integrér governance for menneskelig bæredygtig­hed i bestyrelsen og ledelsen. Menneskelig bæredyg­tighed får i stigende grad en central rolle på bestyrelsens dagsorden. Bestyrelsen bør føre tilsyn, mens topledelsen sikrer, at virksomheden arbejder aktivt for at hjælpe men­nesker med at trives.

Involver medarbejdere og andre i at co-create de­res roller. For at skabe værdi for mennesker har virksom­heder brug for input netop fra disse mennesker. Ledere kan engagere medarbejdere, fremtidige medarbejdere og medlemmer af lokalsamfundet om, hvad de værdsætter, og hvordan det kan forfølges.

Giv ledere ansvar for deres rolle i menneskelig bære­dygtighed. I en undersøgelse sagde seks ud af ti medarbej­dere, at deres job er den største faktor, der påvirker deres mentale sundhed. Den samme undersøgelse afslørede, at ledere har en lige så stor indflydelse på en medarbejders mentale sundhed som deres ægtefælle. Ledere spiller altså en afgørende rolle i at fremme menneskelig bæredygtighed.

Menneskelig bæredygtighed er en langsigtet indsats. Man vil ikke se resultater fra den ene dag til den anden. Det kræver, at ledere og virksomheder handler på det an­svar, de står med. De virksomheder, der omfavner dette perspektiv, kan skabe en positiv cyklus, hvor forbedring af trivsel også forbedrer virksomhedens resultater.

MAL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Økonomiassistent til Aabenraa Havn
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Udløber snart
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Udløber snart
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Udløber snart
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Udløber snart
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank