Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Life science mangfoldighed: Genmab og Gubra fører an

Claus Strue Frederiksen

onsdag 30. oktober 2024 kl. 17:55

ØU Mangfoldigheds Rating 2024 for Life Science er et emne, der givetvis ligger langt nede på mange investorers tjeklister, men ikke desto mindre er det et emne, der er oppe i tiden, og som andre ESG-elementer bestemt ikke kan afvises at have en vis indflydelse på ,hvor storkapitalen flyder hen – eller måske mere konkret, hvor den sjældnere flyder hen, hvis man scorer dårligt. Selskaberne inden for life science har samlet set flere kvinder i både topledelsen og bestyrelsen end det øvrige danske erhvervsliv. I snit er 25 % af toplederne i life science sektoren kvinder, hvilket er en tilbagegang i forhold til sidste år, her var det 29 %, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen om kønsdiversiteten indenfor Life Science.

Life Science branchen har traditionelt været foran, når det gælder kønsbalance i topledelsen. Men førerpositionen vakler. Sidste år var 29 % af toplederne – her forstået som executive management – i life science branchen kvinder. I år er det 25 %, altså et fald på 14 %.

Til sammenligning er kvindeandelen i topledelsen i danske top-100 selskaber, repræsenteret ved alle large cap, mid cap og 31 store unoterede, på 24 % – altså blot et procentpoint lavere.

Som det fremgår af tabellen, er life science branchen dog stadig i front, både når det gælder kønsdiversitet i bestyrelsen og topledelsen – særligt i forhold til banksektoren. Eksempelvis består 60 % af topledergrupperne i banksektoren udelukkende af mænd, altså ingen kvinder. I life science branchen har kun hvert ottende selskab nul kvinder i topledelsen, for top-100 selskaberne er det hver tredje.

I toppen af ranglisten ligger Genmab, der har bestyrelsesformand Deirdre P. Connelly i spidsen. Bestyrelsen består af seks generalforsamlingsvalgte medlemmer (dvs. ekskl. medarbejdervalgte), heraf tre kvinder, altså halvdelen. Også når det gælder kønsdiversitet i topledelsen, ligger Genmab i den pæne ende – med tre kvinder i en topledelse på ni personer, altså en tredjedel. Ifølge Chris Cozic, Executive Vice President & Chief People Officer i Genmab, er der en direkte sammenhæng mellem mangfoldighed i arbejdsstyrken og stærke forretningsresultater: ”Som en innovationsdrevet organisation er plads til forskellige synspunkter samt vores medarbejderes unikke baggrunde og kvalifikationer, kombineret med stærk videnskab, vores særkende.”

”Sammensætningen af vores topledelse og vores bestyrelse afspejler vores dedikation til at rekruttere individer baseret på deres kompetencer og samtidig sikre, at vores ledelse repræsenterer en bred vifte af perspektiver. Denne tilgang understøtter vores vision og ambition om at udnytte innovative antistofmediciner til at transformere livet for mennesker med kræft og andre alvorlige sygdomme,” siger han.

Ligesom Genmab består biotekselskabet Gubras bestyrelse af lige mange mænd og kvinder – mens kvindeandelen i topledelsen ligeledes er 33 procent. Gubra ligger således også højt på ranglisten, både når det gælder kvinder i topledelse og bestyrelse. Ambu ligger også pænt med 50 procent kvinder i topledelsen og 33 procent i bestyrelsen.

Demant og unoterede selskaber i bunden

Et af de selskaber, der befinder sig i den tunge ende af årets rangliste, både når det gælder kønsdiversitet i topledelse og bestyrelse, er LEO Pharma, som indenfor et par år formentlig er på vej mod børsen. Her består topledergruppen af 7 mænd og én kvinde, mens kønsbalancen i bestyrelsen er lidt bedre: Én kvinde ud af seks.

Christina Dahl, Head of ESG, DE&I and Public Affairs i LEO Pharma, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at LEO Pharma ikke helt er, hvor selskabet ønsker at være, men at der er sket fremskridt: ”Vi har markant forbedret kønsdiversiteten på seniorledelsesniveau, og nu vi bruger samme tilgang til at adressere problemstillingen på de øverste ledelseslag.”

Christina Dahl tilføjer, at LEO Pharma i 2023 fremsatte sit første mål for kønsdiversitet i topledelsen: ”Inden udgangen af 2027 går vi efter at have minimum 37,5 % af det underrepræsenterede køn i både direktionen og bestyrelsen. Og så arbejder vi målrettet med vores processer, så vi sikrer et bredt ansøgerfelt, når der rekrutteres – ikke blot i forhold til køn, men også andre diversitetsfaktorer.”

Også parallelimportøren Orifarm ligger i den lave ende for både kvinder i bestyrelsen og topledelse med blot én kvinde og fem mænd i bestyrelsen samt én kvinde og seks mænd i topledelsen.

Ifølge Kristian Lysgaard, Kommunikationschef i Orifarm Group, holder Orifarm – trods de beskedne placeringer – dog fast i selskabets ambition om, at det underrepræsenterede køn i 2027 skal udgøre mindst 33 % i selskabets bestyrelse og mindst 35 % i senior management.

”Vi er klar over, at det kræver en fokuseret indsats for at nå vores mål for 2027. På tværs af alle ledelsesniveauer har vi nået en andel på 43 % kvinder og 57 % mænd. Handlingsplanen for at nå målet er integreret i efterfølgerplanlægningen for vores Executive Management Group og er et vigtigt emne i bæredygtighedsfokusset på mangfoldighed og inklusion,” siger Kristian Lysgaard.

Kristian Lysgaard peger desuden på, at Orifarms politik for kønsdiversitet fra november 2023 indeholder fem konkrete implementeringsforanstaltninger: Rekruttering og udnævnelse, kønsdiversitet som en sekundær faktor i rekruttering, inklusion, udvikling og støtte, rapportering samt opfølgning og evaluering.

Claus Strue Frederiksen

LS - Mangfoldighed 01

LS - Mangfoldighed 02

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank