Det vælter ind med opjusteringer fra landets børsnoterede banker. Men det skyldes alene de traditionelle forsigtige ledelsesforventninger fra årets start, samt fortsat lave udlånstab og solide kursgevinster. Nu ser det for alvor ud til, at der kommer gang i centralbankernes rentesænkninger, hvilket er negativt for bankerne, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.
Umiddelbart skulle man tro, at der for tiden holdes fest i banksektoren. Bankledelser på stribe har de seneste uger opjusteret deres forventninger til deres overskud i 2024. Som det ser ud nu, kommer året til at ende med betydeligt bedre bundlinjer end forventet ved årets start.
Men de foreløbige Q3-regnskaber og opjusteringerne viser grundlæggende, at opjusteringerne mest skyldes tre forhold, som næppe er varige. For det første har bankernes tabshensættelser i 2024 udviklet sig langt mere positivt, end ledelserne forventede ved årets start.
For det andet har der været solide kursgevinster på bankernes egenbeholdninger af obligationer og aktier, som må betragtes som engangsgevinster, hvor det hurtigt kan gå den anden vej.
For det tredje havde bankerne over en bred kam ventet hurtigere rentenedsættelser fra Nationalbanken, end det faktisk har været tilfældet. Og det betyder, at bankerne har kunnet fastholde de relativt høje udlånsrenter.
Men meget tyder på, at den fortsatte fest i bankerne er den sidste efterbrænder. Den seneste bølge af opjusteringer har da heller ikke generelt flyttet bankaktierne opad. Ikke mindst fordi ”aktiemarkedet” mere kigger fremad – end på engangsgevinster.
Vi har tidligere skrevet, at bankaktierne allerede har været oppe over toppen, og at de langsigtede drivkræfter peger nedad for bankerne. Langt hovedparten af de børsnoterede banker har minusafkast over de seneste seks måneder, med bl.a. Danske Bank og Sparnord som undtagelser. Og der er god grund til at forvente, at analytikerne nu vil yderligere nedjustere deres overskudsestimater for næste år.
For det første udvikler især europæisk økonomi, og til dels dansk økonomi, sig stadig mere negativt. Beskæftigelsen har toppet, viser seneste data fra Danmarks Statistik. Danskernes forbrugertillid er klart vigende. Senest er tilliden sendt næsten to år tilbage, når det handler om danskernes syn på deres privatøkonomi om et år.
Endelig har BNP-væksten for dansk økonomi være ringe de seneste kvartaler, når man korrigerer for lageropbygning, åbning af Thyra-feltet og øgede offentlige udgifter. Så det kan meget vel være, at den fortsatte svaghed i dansk økonomi og i beskæftigelsen begynder at sætte sig i bankernes udlånstab.
Allerede efter Q2 var der tendens til, at flere banker var begyndt at spise af deres akkumulerede tabshensættelser (korrektivkontoen) for at undgå direkte nedskrivninger i resultatopgørelsen.
For det andet er der nu udsigt til flere store rentesænkninger fra den europæiske centralbank efter fortsat svage erhvervsindikatorer for europæisk økonomi. Seneste nøgletal fra torsdag fik den toårige tyske statsrente til at dykke yderligere, alene den seneste måned fra 2,7 pct. til 2,3 pct. Hurtigere og større rentesænkninger fra ECB vil ramme direkte ind i bankernes udlånsrenter, som typisk nedsættes ens med styringsrenterne.
For det tredje er der næppe udsigt til de store kursgevinster på globale aktier det næste år. Sådan lyder vurderingerne fra flere store finanshuse, der har vurderer værdiansættelser i forhold til det aktuelle makroøkonomiske billede.
Ringkjøbing Landbobank kom ud af Q3 med samme basisindtjening som i Q2, efter udlånsvækst på knap tre pct. Direkte udlån til vindmøller er nedbragt i kvartalet. Basisresultatet blev forbedret alene på grund af lavere personale- og administrationsomkostninger. Som sædvanligt blev der bogført en mio. kr. i udlånshensættelser.
Andre banker, der på det seneste har opjusteret årsforventningen, er Lollands Bank, Sparekassen Sjælland-Fyn, Danske Andelskassers bank, Jyske Bank og Djursland Bank.
Skjern Bank øgede nettorente- og gebyrindtægter en smule (korrigeret for udbytte på sektoraktier i Q2) efter solid udlånsvækst i Q3. Resultat før skat blev især øget på grund af positive kursreguleringer, der var 22 mio. kr. højere end det foregående kvartal.
Møns Bank har opjusteret bl.a. med henvisning til en ”blød landing efter en periode præget af usikkerhed.”
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.