Kære læser
Bankerne har i flere måneder stået overfor et nyt markedsmiljø med vigende korte renter, og deraf faldende udlånsrenter, samt stadig svagere konjunkturer især i Tyskland, men også i det øvrige Europa og Danmark.
Men dette billede har ændre sig markant over de seneste uger. For det første er de korte europæiske renter igen begyndt at stige i kølvandet på stigende inflation og bedre makroøkonomiske nøgletal, også for den ellers svage tyske økonomi, hvor både BNP-vækst og detailhandelssalg har overrasket positivt.
Begge dele er godt for bankerne. Og afsmitningen på bankaktierne har da også være tydelig og positiv. Mere kan være på vej, hvis vindene fortsætter i samme retning.
I forlængelse heraf er det også interessant at se på de nye strategimeldinger fra de nye topchefer i Jyske Bank og Sydbank. I Sønderjylland bobler man nærmest af optimisme med en fastsat målsætning om at levere en forrentning af egenkapitalen på 15 procent.
I Jyske Bank er man mere mådeholden med en målsætning om at holde ti pct., hvilket bl.a. må tilskrives realkreditforretningen.
Bankerne har over en bred kam igen leveret gode resultater i Q3. Bundlinjen er igen blevet løftet ”kunstigt” af ekstremt lave udgiftsførte tabshensættelser, i flere tilfælde, fordi der er tæret på hensættelseskontoen. Og så har der være solide kursgevinster på aktier og obligationer samt gode handelsindtægter fra værdipapirhandel.
Vi skal gerne indrømme, at vi havde set indtjeningsgrundlaget skride betydeligt mere, end det er sket. Men den underliggende retning er den samme. Centralbankerne kommer fortsat til at nedsætte de korte renter, men det kommer til at ske langsommere end tidligere forventet. Og det ser også ud til, at man godt kan aflæse den dybe recession i Europa, selvom de økonomiske indikatorer ikke har set godt ud.
Europæisk økonomi har vist en betydelig grad af robusthed, også selvom Eurozonen over de seneste 10-20 år halter håbløst efter USA, både når der gælder skabelse af samfundsmæssig velfærd, økonomisk vækst og innovation. Se bl.a. uddrag af denne analyse fra finanshuset Merrill Lynch og The Economist, som sammenligner den økonomisk udvikling i Europa og USA de seneste ti år.
Det er i virkeligheden uhyggeligt deprimerende læsning – og analysen slår en tyk streng under, at EU måske er en sikkerhedspolitisk succes, men som et økonomisk fællesskab er det en gigantisk fiasko.
Så vi er måske nok på vej mod økonomisk set mere rolige og stabile tider. Men vi er slet ikke på vej op i gear på grund af masser af strukturelle problemer i EU.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.