Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank skuffer på basisresultat i 3. kvartal

Morten W. Langer

mandag 11. november 2024 kl. 11:40

Carsten Rasch Egeriis - Danske Bank

Danske Banks aktiekurs fik på regnskabsdagen et gevaldigt løft efter at have leveret en bundlinje godt en halv mia. kr. bedre end forventet af analytikerne. Den underliggende basisindtjening i form af nettorente- og gebyrindtægter skuffede dog. Resultatet blev reddet af lavere engangsrelaterede omkostninger og en halv mia. kr. lavere tabshensættelser end forventet. Chefredaktør Morten W. Langer har taget et første kig på regnskabet.

På papiret så det ved første øjekast fint ud. Men den underliggende basisforretning halter lidt ligesom flere af de andre større danske banker. Nettorenteindtægterne landede på 9.165 mio. kr. mod forventningen på 9.194 mio. kr., og gebyrindtægter haltede endnu mere bagefter med 3.329 mio. kr. mod forventet 3.348 mio. kr.

Umiddelbart var omkostningerne betydeligt lavere end forventet, på 6.228 mio. kr. mod forventet 6.385 mio. kr., men forbedringen skyldes engangsposter på 200 mio. kr. De lavere omkostninger relaterer sig til nyt hovedkvarter og frasalget af den norske privatkundeforretning. Så i bund og grund var forbedringen af bundlinjen en konsekvens af lavere bogførte tabshensættelser end forventet af analytikerne.

Bag de nogenlunde uændrede nettorenteindtægter ligger et plus på 179 mio. kr. fra højere renteindtægter på egne obligationer og et minus på 183 mio.kr. fra højere indlånsrenter. Lavere udlånsrenter kostede i kvartalet kun 33 mio. kr., og det beløb må forventes at stige de kommende kvartaler.

De noget lavere gebyrindtægter forklares af lavere nyudlån (minus 50 mio. kr.), færre kapitalmarkedsindtægter (minus 65 mio. kr.), lavere investeringsfees (minus 95 mio. kr.) og lavere aktivitet (minus 57 mio. kr.) i forhold til årets andet kvartal. Bankens factbook viser, at hovedparten af tilbageførslerne af tidligere tabshensættelser kommer fra businesskunder, mens større erhvervskunder har kostet ekstra hensættelser på 110 mio. kr. For privatkunderne har der været mindre tilbageførsler af tidligere hensættelser. Samlet set var der i kvartalet de største tilbageførsler, som indtægtsføres i resultatopgørelsen, i otte kvartaler, hvilket i sig selv er bemærkelsesværdigt set i lyset af de usikre makroøkonomiske og geopolitiske forhold.

Den samlede korrektivkonto (altså akkumulerede hensættelser) er da også i kvartalet reduceret med over 300 mio. kr. Så en del af kvartalets overskud er fremkommet ved at tage nogle penge fra de finansielle stødpuder afsat til at imødegå tab i fremtiden. Hensættelseskontoen er kun øget lidt for udlån til store virksomheder og institutioner, men over halvdelen af de samlede hensættelser er øremærket til erhvervskunder.

Lavere marginaler

Nettorenteindtægterne er øget for privatkunder, mens gebyrindtægterne er faldet. Antallet af privatkunder er samlet set faldet med 18.000 det seneste kvartal, og der er 235.000 færre e-banking kunder. Over de seneste otte kvartaler er antallet af privatkunder dykket med 117.000, og antal e-banking kunder er steget med 9.000.

Udlånet til danske privatkunder er steget markant det seneste kvartal med otte mia.kr. Og banken har også den største rentemarginal i forhold til danske ind- og udlån på 1,42 pct. Den er kun overgået af rentemarginalen på Danske Banks finske privatkunder, som løber op i 1,68 pct., mens de svenske privatkunder kun betaler halvdelen på 0,73 pct., og bankens private banking kunder betaler 1,11 pct. i marginal.

Udlånsaktiviteten blev også øget markant overfor danske businesskunder, med en vækst på ti mia. kr. til 381 mia. kr. – efter en nogenlunde flad udvikling de forrige tre kvartaler. Umiddelbart ser det ud til, at de danske erhvervskunder betaler lavere marginaler end kunder i andre nordiske lande. Danske erhvervskunder betaler, ifølge factbook, en marginal på 1,17 pct., mens kunderne i Sverige betaler 1,59 pct. og i Finland, 1,69 pct.

Grundlæggende ser det ud til, at Danske Bank har skruet mere op for ekspansionen i Danmark relativt til de andre nordiske lande.

Over det seneste år har banken også skruet meget op for udlånet til store erhvervsvirksomheder, samlet set med 50 mia. kr. til 687 mia. kr. Særligt indenfor transport er udlånet øget markant. Til gengæld er der bl.a. skruet ned for udlånet til landbrug.

Konklusion

Aktuel kurs 205,00

Kortsigtet (< 3 mdr) Hold
Langsigtet (12 mdr) Kursmål 235,75

Morten W. Langer

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser.

Danske Bank - aktuelle signaler

Danske Bank 01

Hvem er Danske Bank

Vi ønsker at hjælpe vores kunder med at skabe nye muligheder, opnå økonomisk tryghed og realisere deres potentiale og ambitioner ved at gøre det let at bruge banken og træffe økonomiske beslutninger og bæredygtige valg. Det realiserer vi med kompetent rådgivning og bæredygtige finansielle produkter og services understøttet af nogle af markedets bedste digitale løsninger.

Vi servicerer vores kunder via tre forretningsområder: Personal Customers, Business Customers og Large Corporates & Institutions. Ud over bankaktiviteter tilbyder vi også livsforsikrings- og pensionsprodukter, realkredit, kapitalforvaltning, ejendomsmæglerservice og leasing.

Kilde: https://danskebank.com/da/om-os/kunder-ogservices

Ledelse

Chair of the Board Martin Blessing

CEO Carsten Egeriis

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank