Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Analyse af Q3-regnskabet: Kvaliteten af Jyske Banks regnskabstal skuffer

Per Grønborg

onsdag 20. november 2024 kl. 8:40

Jyske Banks 3. kvartalsregnskab blev overdøvet af den længe ventede strategiplan fra Jyske Bank, som var mådeholden, men nok realistisk. Resultatet var 5 pct. højere end ventet, men kvaliteten trak bedømmelsen i negativt territorie. Strategiplanen kan synes uambitiøs, men i lyset af aktiens værdiansættelse synes den negative markedsreaktion mest at reflektere en umiddelbar skuffelse. Jyske Bank vil tage omkostningsskeen i den anden hånd – ambitionen er uændrede omkostninger fremadrettet, hvilket burde være positivt.

Jyske Banks regnskab for 3. kvartal viser en bundlinje 5 pct. højere, end analytikerne havde ventet. Men kvaliteten af overskuddet var klart til den svage side. Nettorenteindtægterne var 1,1 pct. lavere end ventet, og omkostningerne var 4 pct. højere end ventet.

De halvsvage basistal blev modsvaret af stærke kursreguleringer på værdipapirer og tilbageførte tabshensættelser. En slags engangsposter, som aktiemarkedet sjældent betaler det store for.

I bund og grund synes effekten på analytikernes estimater for 2025 mest sandsynligt at være negative. Og så faldt bankudlånet med 2,3 pct. i kvartalet, hvilket er Jyske Banks akilleshæl.

Grundlæggende afspejler regnskabstallene den generelle sektortendens med afdæmpet aktivitet i dansk økonomi og vigende nettorenteindtægter, men til gengæld et fravær af kredittab.

Fremlæggelsen af CEO Lars Mørchs første strategiplan stjal dog rampelyset. Målsætningen er at kunne levere 10 pct. afkast på egenkapital ex. immaterielle aktiver i 2028. Aktien handles til en kurs/indre værdi på 0,72, og ved en forrentning på 10 pct. svarer det til en moderat Price/Earnings på 7,2. Det er ikke en imponerende målsætning set i lyset af, at Jyske Bank leverede 12,7 pct. afkast i årets første ni måneder og 13,2 pct. for 3. kvartal.

Men forudsætningerne på fire års sigt er vigtige. Jyske Bank antager en nationalbankrente på 1,75 pct fra 2027. Som altid med aktier skal man være forsigtig med at kigge på absolutte målsætninger, men i lyset af værdiansættelsen ser det fornuftigt ud.

Skuffelse i markedet

Skuffelsen i markedet skyldes sikkert, at det netop afsluttede aktietilbagekøbsprogram ikke blev erstattet af et nyt. Med en aktuel CET1 på 17,2 pct. er der plads, men i lyset af, at Jyske Bank i næste regnskab sandsynligvis kommer til at vise effekten af Basel IV (en reduktion af CET1 med 1,5 procentpoint), er det måske ikke helt ulogisk at vente til årsregnskabet, før næste skridt tages.

Samtidig fortalte Jyske Bank, at tilbagekøbsprogrammet er blevet eksekveret markant hurtigere end ventet, hvilket giver et tidsmæssigt problem med at nå at få godkendt et nyt program af Finanstilsynet.

Jyske Bank har en målsætning om at fastholde en omkostningsprocent under 50 (aktuelt ca. 46 pct.), hvilket skal opnås ved at fastholde såvel omkostninger som indtægter. Jyske Bank skriver, at målet er ”a nearly stable overall cost development”. Det er nye toner fra en bank, der historisk har haft ry for en svag omkostningsstyring.

Betydelige effektiviseringer ligger bag målet. F.eks. skal antallet af møder, hver rådgiver afholder, øges med 50 pct. i business bankning og 100 pct. i privatkundebanken. Alt i alt meget konkrete og målbare mål.

Ambitionen om at fastholde indtægterne kan man til gengæld godt blive bekymret for. Jyske Bank taler om en udlånsvækst på 1-3 pct. – heller ikke det store løfte. Udfordringen er blot, at den seneste historik skræmmer med et fald i f.eks. bankudlånet på 5 pct. siden overtagelsen af Handelsbanken ultimo 2022 og inden da et 11 pct. fald over perioden 2019-2020.

Til gengæld er realkreditforretningen vokset med pæne 3 pct. målt i nominelle termer siden købet af Handelsbanken, hvilket naturligvis trækker i positiv retning.

Per Grønborg

PG ejer aktier i Sydbank, men ikke i Jyske Bank.

Jyske Bank 3. kvartalsregnskab

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank