Kære læser
Fredag var der feststemning for europæiske aktier, efter det nu ser ud til, at den amerikanske centralbank vil holde igen med rentenedsættelserne.
Markedet ser nu kun 52 pct. sandsynlighed for en lavere kort rente fra FED på det næste møde den 18. december. Og forventningerne til rentenedsættelser det næste års tid er på det seneste markant nedtonet.
Forklaringen er dels solide økonomiske nøgletal for USA’s økonomi, og nu ses også en markant stigning i de langsigtede inflationsforventninger. Det har fået renterne i USA til at stige markant.
Og hvorfor er det så godt for europæiske aktier?
Jo, over de seneste måneder er den amerikanske dollar blevet markant styrket fra 6,70 dansk krone til 7,20 dansk krone. Investorerne trækker derhen, hvor de kan placere pengene til en højere rente, og derfor køber de USD.
Positiv historie for Europa og Danmark
Men det betyder også, at danske og europæiske virksomheders konkurrenceevne styrkes med 7 pct. Danske virksomheder får mere for deres eksport til USA i danske kroner. Og US-selskaber får mindre ud af deres salg til Europa.
Det er en positiv historie for de europæiske aktier, som allerede halter langt efter de amerikanske aktier, både på kort og langt sigt.
En anden vigtig drivkraft bag europæiske aktier kan derfor være, at europæiske aktier umiddelbart er fundamentalt meget billige, modsat de store amerikanske aktier, som er meget dyre.
Det er ikke en tilfældighed, at techgiganten Nvidia efter et superflot 3. kvartalsregnskab er faldet tilbage. Aktien handles til 52 gange årets overskud, så der skal meget små revner til for at udløse et stort kursskred.
Fredagens europæiske aktieeufori kan dog hurtigt blive slået ud af kurs, da europæisk økonomi nu igen nærmer sig en recession. De økonomiske signaler har ellers været moderat positive den seneste måned. Men fredagens Flash PMI-måling for stemningen i erhvervslivet var dybt skuffende, og også den europæiske servicesektor ser nu ud til at falde sammen.
Hvilken af de to drivkræfter, der viser sig at være stærkest, er det store spørgsmål. Umiddelbart er det vores bud, at en kombination af en bedre valutadrevet konkurrenceevne til europæisk erhvervsliv, og flere og hurtigere rentenedsættelser fra den europæiske centralbank, vil kunne løfte europæiske aktier de kommende måneder.
Jokeren er, hvis Europa er på vej ud i en alvorlig recession. Men det er der endnu ingen beviser på.
Samlet set er der grund til at tro, at europæiske aktier inden for life science, andre stabile sektorer og billige stærke valueaktier vil klare sig godt herfra.
Vi ser igen forøget risiko for, at bankerne vil klare sig ringere end det generelle marked, fremmet af lavere korte renter og en svag europæisk økonomi.
I ØU’s Portefølje har vi lagt flest æg netop i Life science og i valuecases med lave forventede Price/Earnings for 2025, som eksempelvis:
- Vestas 14
- Pandora 15
- FLSmidth 14
- ISS 8
- Carlsberg 12
- DFDS 6 (usikkerheden øget med en svagere europæisk økonomi) Efter et svagt år for danske aktier er der lys forude.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.