Med et afkast på 0,09 pct. står iShares Global Clean Energy ETF for ugens næstbedste afkast, og det er et stort spring opad efter sidste uges bundplacering. Men er topplaceringen holdbar?
Den grønne energi fortsætter sin opførsel som et yoyo-papir, der flakker frem og tilbage mellem top og bund på afkastlisten.
Set over hele året er iShares Global Clean Energy ETF imidlertid den suverænt dårligste ETF med et negativt afkast på 20,4 pct. Næstdårligste resultat står iShares Core MSCI Europe (Acc) for med plus 6,84 pct.
Man bør derfor forlange mere end blot en enkelt uges topplacering, før det berettiger til et køb.
Bruno Japp
Sådan læses tabellerne: De to tabeller over henholdsvis afkast på investeringsforeninger og ETF’er har til formål at vise, hvordan afkastet har været på de enkelte papirer på kort sigt og år-til-dato (ÅTD). Vi mener, at man som investor bør sprede sin samlede aktieinvestering på flere markeder og altså ikke lægge alle æg i danske aktier.
Tabellen over “populære” ETF’er er baseret på Nordnets månedlige opgørelser af de mest populære ETF’er blandt onlineplatformens investeringskunder. Som det fremgår, har ETF’erne markant lavere omkostninger end de dansk-baserede investeringsforeninger. Typisk er omkostningerne en femtedel af de danske foreninger.
Tabellen over danske investeringsforeningsafdelinger med de største formuer viser, hvor danskerne har placeret mest af deres opsparing, og hvor bankerne typisk kanaliserer kundernes penge hen. Den største afdeling er BLS Globale aktier med en formue på næsten 14 mia. kr. fordelt på to afdelinger, nemlig en udbyttebetalende afdeling og en akkumulerende afdeling. Data er hentet på morningstar.dk.