Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Valg? Statsministerens deadline for enighed om pensionsalder

Carsten Vitoft

tirsdag 10. december 2024 kl. 17:25

Statsminister Mette Frederiksen på Marienborg. Foto: STINE BIDSTRUP

Socialdemokratiet har opstillet en deadline til regeringspartierne om et samlet udspil om fremtidens pensionsalder allerede til foråret. Hvis ikke de tre partier i regeringen inden da er nået til enighed, vil Statsministeren udskrive valg. Økonomisk Ugebrev erfarer også, at socialdemokraterne er klar til at slække på kravene om lavere pensionsalder mod forbedringer i ordningerne for nedslidte, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Det ligger allerede i kortene, at den stigende pensionsalder bliver en afgørende faktor op til næste valg. Økonomisk Ugebrev erfarer også, at enighed om spørgsmålet også bliver afgørende for, om den siddende regering kan fortsætte samlet. Internt er beskeden fra Socialdemokratiet klar: Enten bliver man enige om pensionsspørgsmålet, eller også kan regeringen ikke fortsætte samlet.

Fristen kendes ikke præcist, men den er sat til foråret. Overskrides denne tidsgrænse, vil statsministeren gå til valg på en fastfrysning eller en opbremsning af pensionsalderen, mens de to andre partiers dagsorden ender med stigende udgifter i forsvaret.

En rød mod en blå dagsorden, som har tjent statsministeren så godt ved sidste valg med Arnepensionen, at truslen er reel. Til gengæld vurderer centralt placerede kilder, at der også er blevet signaleret, at Socialdemokratiet er klar til at opgive det ultimative mål: en forbedring af pensionsalderen. Socialdemokratiet kan godt leve med forbedringer af de eksisterende ordninger som Senior- og Arnepensionen, hvis man kan nå til enighed med de andre regeringspartier om et fælles udspil.

Kan enderne mødes, er Statsministeren også klar til at udskyde næste folketingsvalg til, at partierne har en endelig og fælles regeringsplan klar, hvilket ikke kan nås i løbet af foråret. Men dermed står pensionsspørgsmålet igen helt afgørende for næste valg, og for om den siddende regering går til valg sammen eller hver for sig.

Socialt retfærdig dagsorden

Hele debatten startede i sommer, da Mette Frederiksen nærmest ud af det blå talte om en mere lempelig pensionsalder, hvor Danmark har verdensrekord i en høj pensionsalder. Den verdensrekord er der ingen, der vil pille ved – heller ikke i Socialdemokratiet.

Men meldingen sætter pres på de andre regeringspartier og store dele af oppositionen. Lavere pensionsalder er voldsomt populært i befolkningen, og de andre regeringspartier har prøvet at pille det fra hinanden.

Men argumenter om økonomisk ansvarlighed og penge til det danske forsvar vurderes som en tabersag af flere kommentatorer. Det er lykkedes statsministeren at flytte presset over på modstanderens banehalvdel.

På Venstres landsmøde sagde forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at der var brug for 300 mia. kr. til det danske forsvar. Altså, at så er der ikke også råd til at lempe på pensionsalderen: “Jeg ser ikke for mig, at Danmark bruger milliarder af kroner på at stoppe eller reducere stigningen i pensionsalderen, hvis det samtidig betyder, at vi ikke kan investere i danskernes tryghed og sikkerhed,” lød det fra Troels Lund Poulsen.

Det er en højrisiko strategi for Troels Lund Poulsen og Lars Løkke Rasmussen. Det er en vindersag for statsministeren oven i, at hele den sikkerhedspolitiske situation kan ændre sig markant allerede til januar, når USA får ny præsident, og hvor der ventes en fredsaftale i Ukraine.

Så skal begge d’herrer i bakgear, og så er det heldigt, at Mette Frederiksen også har en åbning for dem med spiselig og – angiveligt billigere – pensionsløsning i baghånden, der i øvrigt gavner hendes egne vælgere.

For i Socialdemokratiets øjne står ordningerne for tidlig tilbagetrækning som Senior- og Arnepensionen til at blive forringet markant de kommende år, og det er socialt uretfærdigt, er budskabet. For et par år siden fik ca. 30 pct. afslag, da de blev vurderet til ikke at være nedslidte nok til at få seniorpension. Det tal er steget til 60 pct.

Både Senior- og Arnepension følger også med opad, når pensionsalderen stiger. Det vil sige, at Seniorpensionen er mulig fem år før pensionsalderen, mens Arnepensionen er mulig tre år før.

Med Arnepensionen er udsigten for dem, der i dag er i 50erne, at de skal være 46 år på arbejdsmarkedet for at trække sig i det fyldte 66. år. En forbedring af disse ting kan blive et kompromis internt i regeringen, og så vil Socialdemokratiet være klar til at blive i regeringssamarbejdet – og det er den slags løsninger, Statsministeren vil have i sigte allerede i foråret.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank