Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Bavarian Nordic vil så gerne vise en ny vej

Steen Albrechtsen

torsdag 19. december 2024 kl. 17:25

Paul Chaplin, CEO for Bavarian Nordic

Vejen tilbage til investorernes gunst er lang for Bavarian Nordic efter de seneste års skuffelser på udviklingsfronten. Med forvarslet om et mindre aktietilbagekøb i 1. kvartal 2025 prøver Bavarians ledelse ihærdigt at bekræfte, at man nu gør, hvad man har lovet. Det er principielt et godt og stærkt tegn. Men man kunne lige så godt have ventet med meddelelsen, til programmet blev igangsat næste år, skriver redaktør Steen Albrechtsen i denne kommentar.

Første skridt på Bavarian Nordics vej tilbage blev taget i februar med en kapitalmarkedsdag med præsentation af opdateret strategi for de kommende år. Dengang var budskabet bl.a., at den mere risikofyldte satsning på egenudvikling af lægemidler ikke ville være en hovedsatsning fremover.

I stedet skal der høstes frugter af de senere års store investeringer i produktionen og udvidelser af porteføljen med flere rejsevacciner. Dvs. mindre risiko og mere stabil udvikling på den økonomiske side, bortset fra den øgede volatilitet, der altid vil ligge i koppeforretningen og salget til regeringer og myndigheder.

Et element var også, at selskabet langt om længe i løbet af strategiperioden ville begynde at sende kapital tilbage til aktionærerne, efter at trafikken af kapital i mange år var gået den modsatte vej.

De fine udmeldinger til trods har fokus hos investorerne i år været på abekopper og denne mere volatile del af forretningen. Det har givet anledning til nogle gevaldige kursudsving, som næppe har været befordrende for de mere langsigtede stabile investorer, som ledelsen nok har håbet på at tiltrække.

Overflødig aktietilbagekøbsmeddelelse

I denne uge meddelte Bavarian Nordic, at man i 1. kvartal 2025 agter at igangsætte et tilbagekøb på 150 mio. kr. Det kan næsten synes en smule desperat at melde det ud på den måde på forhånd, for meddelelsen indeholdt også andre mindre nyheder, som næsten lige så godt kunne være valgt som overskrift og hovedtema.

Der er trods alt tale om et ret begrænset beløb, som ved dagens kurs omkring 200 kr. kun modsvarer 1 pct. af markedsværdien på næsten 16 mia. kr.

Tilbagekøbsmeddelelsen indeholder andre interessante nyheder, nemlig at overførslen (”tech transfer”) af produktionen af de i 2020-opkøbte GSK-vacciner endelig er ved at være tilendebragt – og er i mål for rabiesvaccinerne. At det har taget fem år viser noget om kompleksiteten i opkøbet og ikke mindst i kompleksiteten ved vaccineproduktion, selvom det skal bemærkes, at den følger tidsplan og budget.

Bavarian meddelte også, at man har fundet ekstra besparelser og positive omstruktureringseffekter oven på integrationen af de R/D-aktiviteter, man fik med via opkøbet fra Emergent Biosolutions sidste år, hvor det primære target var chikungunya-vaccinen. Besparelserne beløber sig til 50-75 mio. kr. årligt og findes primært ved lukke hele den tilkøbte afdeling i San Diego ned og fyre de fleste ansatte. Formentlig fordi man er lykkedes med at overføre de vigtige R&D-funktioner til andre R&D-enheder i koncernen.

Nyt vaccinemarked trægere?

I relation til chikungunya er det værd at notere sig, at konkurrenten Valneva, som har fået den første chikungunya-vaccine på markedet i årets første ni måneder, solgte for 1,8 mio. euro. Selvom det stadig er meget tidligt i lanceringen, så har salget i USA udviklet sig langsommere end forventet, og Valneva siger nu, at man er i gang med at revurdere de mellemlange målsætninger.

Da man samtidig siger, at man er ”confident” med de langsigtede perspektiver i vaccinen, er det svært at se det på anden måde, end at de mellemlange målsætninger formentlig bliver sænket.

Bavarian Nordic lancerer nok som ”second mover” i 2025 efter forventede godkendelser i USA i februar og i 1. halvår i EU. Bavarians lancering vil tydeligvis øge opmærksomheden på chikungunya og dermed hjælpe på at sparke hele markedet i gang. Selvom forventningerne til start ikke er så høje, så kan noget altså tyde på, at markedet er lidt længere om at komme i gang, og at drømmene om et 500 mio. USD marked ligger længere ude i fremtiden.

Og dermed er vi måske tilbage ved Bavarians egentlige problem – at man igennem mange år har lovet ting på forhånd, som man ikke har kunnet holde i sidste ende. Aktietilbagekøbet har en snert af dette, selvom det også tjener som et godt og vigtigt signal om strategiens efterlevelse.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank