Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om investeringsfonde – Indeksinvestering ændres fra markedsvægt til ligevægt

Carsten Vitoft

tirsdag 17. december 2024 kl. 11:50

Jacob Loiborg

Kæmpe fremgang for passiv indeksinvestering har de senere år betydet, at der er flydt store investeringsbeløb ind i de allerstørste børsnoterede selskaber, som vægter tungest i et markedsindeks. Men nu vinder en mindre kendt passiv investeringstilgang frem, hvor fonden følger et ligevægtet indeks. Altså hvor der investeres samme beløb i hver af aktierne i indekset uanset deres størrelse. Historien viser, det giver langt bedre afkast på sigt, og landets største investor ATP har smidt milliarder efter konceptet. Indtil videre med begrænset succes, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Stadig flere markedsaktører spørger, om det fortsat er den rigtige vej for indeksinvestering at vægte efter en traditionel markedsvægt, hvor f.eks. få amerikanske aktier fylder rigtig meget: Spørgsmålet er, om det er sundt, at giganter som Apple, Amazon, Tesla & Co. dominerer det amerikanske og globale aktiemarked. Flere og flere investorer siger nej, og her i efteråret er en mere ukendt metode at investere passivt vundet frem i USA.

Nu går investorerne næsten helt uden om de største aktier på markedet, og der er et opgør undervejs med de traditionelle måder at investere på. Først og fremmest går penge fra aktiv til passiv forvaltning. Men vigtigere endnu går de store investorer også væk fra de største aktier mod de mindste. Det kaldes ligevægtsinvestering.

”Historisk har det været umuligt for de største selskaber at opretholde deres vækst. Og muligheden for nye markedsandele falder jo i takt med, at de vokser og vokser. Så tyngdekraften vil før eller siden indhente dem. Og så vil en ligevægtsstrategi med mere small cap vinde over en markedsvægtet strategi. I modsat fald skal man altså ikke bare slå historikken, hvor mindre aktier klarer sig med end større. Men man skal også slå tyngdekraften,” siger porteføljemanager Jacob Loiborg fra Great Dane Invest, der tidligere har arbejdet med passiv investering i 13 år hos Sparindex.

Penge flyder, og boblen vokser

Af alle de penge, der flytter fra aktiv mod passiv investering, finder de fleste dog stadig vej til den traditionelle markedsvægtede teori. Her ønsker investorerne markedsafkastet og sigter derfor efter lavest mulige omkostninger.

Ideen er at ramme markedsafkastet præcist, så andelen af penge i USA og f.eks. Apple vil svare præcist til deres vægt i det globale marked og det amerikanske aktiemarked.

Ni ud af ti kroner ligger stadig i den type passive investeringer. Men det er begyndt at bevæge sig den anden vej mod ligevægt. Måske for at mindske den historisk høje koncentration af store amerikanske aktier, som ser stadigt dyrere ud.

Det får flere til at skifte strategi, inden en mulig aktieboble brister. Så vil pengene helt sikkert flyde væk fra de største mod de mellemstore og mindre aktier.

Det er allerede på vej, viser en ny Morningstar rapport. Goldman Sachs har i oktober beregnet, at koncentrationsrisikoen i S&P 500 er historisk høj, fordi et lille antal teknologiaktier vægter meget højt, og det får en del investorer til at flytte til equal-weight, forklarer Henrik Frydenborg Hansen, der driver sitet indeksinvest.dk.

”Tre UCITS ETF´er på top-10 listen med højeste nettoflow i US large-cap har equal-weighted med S&P 500 som benchmark, og disse fonde havde kun mindre positive eller endda negative nettoflows i Q2 i år, så det er et skift på kort tid. To af dem, Xtrackers S&P 500 Equal Weight ETF og iShares S&P Equal Weight ETF, havde tilmed højeste nettoflow i september ifølge Morningstar,” siger han.

”Der er i alt otte equal-weight UCITS ETF’ er for forskellige regioner og sektor på Skats positivliste, som dermed beskattes som aktieindkomst, og dermed kan indgå på Aktiesparekontoen, fra udbyderne iShares, Xtrackers og Amundi,” tilføjer han.

Det skal dog slås fast, at ligevægt absolut ikke har været bedre end markedsvægt i de senere år – snarere tværtimod. De største aktier har nemlig outperformet de mindre, og det er gået hårdt ud over afkastet i landets største pengekasse ATP, der følger en ligevægtsstrategi for de udenlandske aktier for godt 30 mia. kr.

Det har gjort ondt på afkastet i de seneste år, og kritikken er væltet ned over pensionsgiganten fra Hillerød. ATP har eksempelvis ingen penge i Tesla, som i en markedsvægtet strategi burde udgøre et milliardbeløb, og Tesla er steget 124 pct. de seneste seks måneder, og det er ligevægtsstrategiens svaghed. Man vil performe helt skævt af markedet i perioder – men på langt sigt vil man få det højeste afkast.

Carsten Vitoft

Læs også de andre artikler i temaet om Investeringsfonde:

Investorer øger med én mia. i passive investeringsfonde hver måned

Gamle investeringsforeninger taber en ny generation af kunder

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank