Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe Aktietips

Linda

lørdag 27. februar 2016 kl. 21:23

Den positive stemning ebber ud på aktiemarkederne: Vi har de seneste uger været vidne til et stærkt comeback på aktiemarkederne. Spørgsmålet er, om der er mere energi i markedet – til at trække aktierne videre frem. Vi opfatter de seneste ugers positive markeder som et meget stærkt short squeeze, altså hvor professionelle shortfonde er blevet tvunget til at købe aktier for at afdække deres shortpositioner og undgå yderligere tab. Den effekt er tydeligvis ved at aftage nu. Samtidig har det løftet aktierne, at markedet har skruet markant ned for udsigten til en amerikansk renteforhøjelse i år. Det er positivt for aktiemarkederne, da en højere rente opfattes som en vækstdæmper. De seneste uger er billedet dog vendt dramatisk for udsigten i USA’s økonomi – fra et ret negativt billede, til et ret positivt billede. Den implicitte sandsynlighed for, at der kommer en renteforhøjelse fra FED er på få uger øget fra godt 10 % til over 50 %. Det vil lægge en dæmper på aktiemarkederne.

Begynder markedet at fokusere på regnskaberne for 1. kvartal 2016: Man kan ikke udelukke, at markederne igen begynder at lade sig styre af selskabernes overskudsudvikling, når de kommende regnskaber fra 1. kvartal begynder at tikke ind om halvanden måned – og måske før. Stemningen hos de aktieanalytikere, som følger de største europæiske og amerikanske børsnoterede selskaber er på ingen måde god. Som det fremgår af AktieUgebrevets Aktiebarometer viser indsamlede analytikerestimater fra Thomson Reuters, at analytikerne over en bred kam har sat deres forventninger til overskuddene i de europæiske Stoxx 600 selskaber markant ned de seneste måneder. I det europæiske indeks indgår også det danske C20 indeks. Især finans, teknologi og industriaktier er sat ned. Billedet er det samme for de amerikanske S&P 500 selskaber, selvom det overordnede billede er knap så negativt som i Europa. Med den seneste økonomiske opbremsning i Europa er det sandsynligt, at analytikerne kommer til at sætte deres estimater endnu længere ned.

Hvad kan for alvor løfte aktiemarkederne herfra: 
Vi ser to muligheder for at aktiemarkederne kan få en gevaldig saltvandsindsprøjtning den kommende måned. For det første vil det være meget positivt for aktiemarkederne, hvis oliepriserne fortsætter med at stige fra det aktuelle leje. Crude Oil har testet en vigtig modstand i 34 USD og blevet afvist flere gange. Stigningen fra 27 USD har taget lidt af den finansielle stress ud af systemet. Men udviklingen i olieprisen herfra bliver meget vigtig. Seneste analyser tyder på, at der kan komme stort pres på oliepriserne igen på grund af tæt på overfyldte olielagre, og fortsat højere produktion end forbrug. Odds for højere oliepriser synes altså ikke overvældende gode. For det andet skal den europæiske centralbank på mødet i marts overraske positivt med nye pengepolitiske stimulanser. Markedet har allerede indbygget relativt store forventninger til en QE2 stimulanspakke fra ECB. Så der skal rigtig meget til for at rykke det hele positivt, eksempelvis opkøb af aktier og massive opkøb af statsobligationer udstedt af de statsgældsramte lande i Sydeuropa. Kortsigtet vil det af markedet blive opfattet positivt, selvom der alene er tale om flytning af statsgældsrisici fra enkeltlande (og deres banker) til Eurofællesskabet – og alle eurolandenes skatteydere. Der bliver altså tale om en balancegang, hvor markedets tillid til centralbankerne allerede er ved at krakelere.

Danske bankaktier under fornyet pres: De seneste ugers eufori har været med til også at løfte de danske bankaktier. Som vi ser det er der ingen som helst grund til, at bankaktierne skal stige fra det aktuelle leje. For det første er der udsigt til yderligere stigninger i de negative renter, altså endnu mere negative renter, eftersom den europæiske centralbank antageligt nedsætter renten i marts. For det andet tyder meget på, at europæisk økonomi nu er på vej mod en markant svækkelse. Eksempelvis viser de seneste data fra de tyske indkøbschefer i IFO det største dyk siden oktober 2008. Det kan ikke undgå at påvirke dansk økonomi negativt, blandt andet via pres på eksporten. Efter et par år med faldende udlånstab i banker, kan den udvikling være tæt på en afslutning. Samtidig er ejerboligpriserne nu klart faldende, hvilket udhuler realkredittens og bankernes pantsikkerheder hos almindelige danskere.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank