Mens europæisk økonomi bevæger sig på randen af en recession uden udsigter til bedring, er der også indikationer på stigende inflation. Fredag kom der producentpriser (PPI data) for Tyskland og Frankrig, som viser større prisstigninger end forventet.
Analytikerne har nedjusteret deres forventninger så meget, at der stort set ikke forventes overskudsfremgang i 4. kvartal. I det hele taget er der ikke meget at råbe hurra for med de aktuelle udsigter for europæisk økonomi. Vi ser på den korte bane to drivkræfter, som kan ”redde” de europæiske aktier:
For det første en mere massiv erkendelse af, at mange europæiske aktier nu er ”billige”, også selv med en lavere overskudsvækst end amerikanske selskaber.
Vi ser mange af de danske selskaber inden for health care, industri og service i denne kategori. Den seneste uge har blandt andet ALK, ChemoMetec og Genmab klaret sig godt.
For det andet ser vi stor sandsynlighed for, at USA’s kommende præsident Trump formår at stoppe krigen i Ukraine, så genopbygningen af Ukraine kan starte. Det vil også være en velkommen lejlighed for EU til at booste europæisk økonomi.
Da genopbygningen vil blive et gigantisk genopbygningsprojekt, er det på tide at se sig om efter selskaber, som kan deltage i dette arbejde. Det vil vi kigge nærmere på i den udvidede nytårsudgave af ØU Formue den 4. januar.
Men nogle af de oplagte emner er efter vores vurdering entreprenørselskabet Per Aarsleff, som allerede i denne uge var en kursvinder. Og vi forventer også, at DFDS (som vi har i ØU’s portefølje) vil blive begunstiget af øgede transportbehov omkring Tyrkiet og Ukraine.
Forrige uges tendens til, at en stribe lokalbanker steg i kurs, fortsatte i denne uge. Der spekuleres nu i en konsolideringsbølge i den danske banksektor, og der var igen pæne kursstigninger til Nordfyns Bank, Sparekassen Sjælland Fyn, Danske Andelskassers Bank, Djursland Bank og Hvidbjerg Bank.
Men for de større banker er der fortsat optræk til modvind på motorvejen. Det gælder dels en svagere dansk økonomi, som i de seneste reviderede BNP-tal for 3. kvartal viste yderligere svaghed, men også den generelle vækst og eksporten, som antageligt trækkes stort set alene af Novo Nordisk.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.