Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

ØU Porteføljestatus: Vi går efter plus 25 pct. i 2025

Morten W. Langer

onsdag 08. januar 2025 kl. 11:15

ØU Porteføljestatus: Vi går efter plus 25 pct. i 2025

Vi ser en bumpet vej forude for det generelle aktiemarked i 2025. Men med den rigtige strategi kan 2025 blive et indbringende år.

Vores hovedspor for et stærkt porteføljeresultat i 2025 kan deles op på tre ”historier”: For det første forventer vi, at det generelle aktiemarked i bedste fald ligger fladt i første halvår. For det andet at der vil ske en rotation fra vækst over mod value og defensive aktier som health care og forsikring – og muligvis billig industri. Og for det tredje vil der ske et træk fra store dyre aktier til mellemstore billige eller undervurderede aktier.

Det er efter disse ”regler”, vi stort set har indrettet ØU Porteføljen, og dermed investeringsfonden ØU Invest Balance, efter. De seneste dage har vi købt ind i nogle af de aktier, vi ser som årets vinderaktier 2025, blandt andet Torm, Schouw og Per Aarsleff.

Som det fremgår af gennemgangen af Vinderaktierne i denne uge ser vi nogle oplagte kurstriggere i alle tre aktier, som også er billige målt på aktiepris i forhold til overskud, altså P/E.

Afkastresultatet i 2024 i ØU’s Portefølje blev hæderligt, men ikke prangende, på 2,9 pct. i forhold til Copenhagen Benchmark Cap på 0,7 pct. og C25 indeks på minus 2,4 pct. I det følgende vil jeg gennemgå sammensætningen af de øvrige poster i den aktuelle portefølje, ud over de fem Vinderaktier.

Vi så allerede de sidste handelsdage af det gamle år indikationer på, hvad vi forventer de næste måneder for aktiemarkedet: Det var mere rødt end grønt. Vi fastholder derfor indtil videre en defensiv position med 12 pct. af formuen i beskyttelsespapirer i ETF’er med short DAX og det amerikanske nervøsitetsindeks VIX, der begge stiger i negative markeder.

Vi har andre 16 pct. i ETF’er med olie og kobber. Begge råvarer ser vi ligge i historisk lave prisniveauer, hvor der er større sandsynligheder for prisstigninger end prisfald. Fornyet uro i Mellemøsten vil få oliepriserne til at springe opad. Også øget vækst i Europa efter f.eks. fred i Ukraine vil løfte oliepriserne, som allerede de seneste uger har vist en stigende tendens.

Kobberpriserne er dykket mere end 20 pct. siden midten af 2024, og de har senest nærmet sig en langsigtet støtte, som gerne skulle holde. Efterspørgslen efter kobber forventes at stige markant de kommende årtier, men en svag kinesisk økonomi har lagt en dæmper på den kortsigtede efterspørgsel.

De største poster i porteføljen, med knap 10 pct. hver, er Novo Nordisk, Vestas og Pandora. Novo Nordisk handles til 22 gange overskuddet i 2025, hvilket virker forsigtigt i forhold den vækstrejse, selskabet er på vej ud i.

Vi forventer, at selskabet vil overlevere på salgsvækst de kommende år, da efterspørgslen på fedmemedicin er nærmest umættelig, og Novo Nordisk kommer til at udvide kapaciteten voldsomt de næste år. Vi forventer dog ikke, at aktien vokser ind i himlen, fordi mange konkurrenter er på vej om 3-4 år med fedmemidler, og det vil skærpe konkurrencesituationen markant. Vi ser som best case nu en test af den gamle kurstop lige over kurs 1000.

Vestas er en af vores vinderaktier i år, og den startede allerede årets første to handelsdage med solide stigninger. Vores positive vurdering af aktien forklares nærmere under gennemgangen af årets vinderaktier.

Pandora havde et fantastisk 2024 med en stigning på 40 pct., så vi lurer nu på en god mulighed for at begynde at reducere vores eksponering i aktien. Vi forventer, at der kommer en opjustering i løbet af den næste månedstid. Og det ser vi som en oplagt mulighed for at hjemtage noget af gevinsten på smykkeaktien.

Vi ser dog fortsat Pandora som en langsigtet vinder, og vi vil ikke gå helt ud af aktien. En efterfølgende negativ korrektion efterfølgende kunne blive en god ny købsmulighed.

Andre cases i porteføljen er selskaber, som har en særlig historie. Vi ser fortsatte synergigevinster i Alm. Brand efter opkøbet af Codans danske forretning. Også FLSmidth vil blive begunstiget af øgede synergier efter opkøbet af den store tyske konkurrent, samt afvikling af ikke-kerneforretninger.

Vi har hjemtaget en større gevinst i NKT, men er begyndt at købe i aktien igen efter et større kursfald. Aktien er dykket fra 650 til lige over kurs 500, som vi ser som et godt nyt entrépunkt. Vi har derfor genkøbt en mindre post på 3 pct., som vil blive øget hen ad vejen, hvis aktien viser fortsat styrke.

NKT er på den korte bane begrænset af kapacitetsknaphed, hvor selskabet er hæmmet af, at man ikke kan honorere flere ordrer. På den lidt længere bane er der boomende efterspørgsel efter energikabler til ny energiinfrastruktur, som ikke mindst løftes af den grønne omstilling til mere alternativ energi. Langsigtet er NKT derfor en vinder, så det handler om at vælge entrépunktet for øgede opkøb.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank