Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Aamund om mediehysteriet omkring Grønland: Her er Trumps strategi

Morten W. Langer

fredag 10. januar 2025 kl. 11:28

Kommentar fra Asger Aamund

Siden indlægget af 23. december (DANMARK FORLADER GRØNLAND.HVEM SKAL UDFYLDE MAGTTOMRUMMET?) har begivenhederne jo taget voldsomt fart og befinder sig nu helt uden for danske mediers og politikeres kontrol. Derfor denne opfølgning.
Donald Trumps seneste udspil har hensat pressen og Christiansborg i hysterisk fornærmelse og ophidselse. Vores to stats-tv kanaler skriger op om diplomatisk krise og sammenbrud i NATO-alliancen. Trumps beskyldes for at ville invadere Grønland, som skal være et amerikanske protektorat ligesom de Vestindiske øer og Puerto Rico. Trump håner Danmark, som også af Trump junior beskyldes for at have forsømt Grønland og grønlænderne.
Der er imidlertid ingen diplomatisk krise mellem USA og Danmark. Der er derimod en pseudo-krise iværksat af Trump for at skabe forvirring og rædsel, som den kommende præsident mener, er det rette udgangspunkt for de kommende forhandlinger.
Forskellen på Trump og den danske regering er at Trump har en plan. Han ved, hvor han vil hen, og hvordan han skal komme der. Det ved danskerne ikke. Trump agerer. Danmark reagerer. Den kommende præsident handler efter en strategi, der er standard i hans politiske værktøjskasse og som han hidtil har anvendt med succes.
Denne strategi kan illustreres med et enkelt tænkt eksempel: vi forestiller os, at Trump ønsker at købe et sommerhus i Danmark. Huset er vurderet til 10 millioner kroner, men ejeren håber på at få 11 millioner. Donald Trump afgiver et tilbud på 4 millioner. Ejeren bliver rasende og føler sig blodigt fornærmet og ydmyget over dette uforskammede tilbud på sit vidunderlige sommerhus med havudsigt.
Han afslår i ophidsede vendinger, men Trump vender tilbage med et bedre tilbud på 6 millioner kroner. Ejeren er stadig sur og fornærmet, men bryster sig af, at Trump dog har flyttet sig. Så måske kan man presse ham til noget bedre? Trump har hermed bevæget sælgerens fokus fra de 11 millioner, han håbede at få til de 6 millioner, sælgeren nu prøver på at forbedre.
Hermed er forhandlingerne flyttet til den bane, Trump har kridtet op. Efter hårde forhandlinger lykkes det sælgeren at få Trump til at afgive et tilbud på 9 millioner kroner, som var den købssum Trump havde i sigte fra begyndelsen. Sælgeren har glemt alt om sit eget mål på 11 millioner kroner, men er stolt over, at det er lykkes ham at presse Donald Trump fra 4 til 9 millioner. Ikke så ringe endda!
Det er den taktik, vi nu ser anvendt på danske politikere og medier. Først chokbehandlingen, der mørner modstanderen, der nu desperat håber på lidt venlighed og forekommende stemning.
Regeringen bliver vidtåben for et kompromis, man kan leve med, og som medierne kan præsentere som en genrejsning af den nationale stolthed. Naturligvis har Trump ikke til hensigt at købe Grønland eller at invadere med US Marine Corps. USA har ved købet af de Vestindiske øer i 1916 traktatmæssigt forpligtet sig til at anerkende Danmarks overhøjhed over Grønland. Det kan Trump ikke lave om på. Han har absolut ingen planer om at skabe splid i NATO eller lægge sig ud med EU, men han har nogle konkrete mål, han regner med at nå gennem forhandlinger:
USA vil formodentlig tilbyde militært at sikre Grønlands ydre grænser, nu da Danmark ikke er i stand til det. Trump vil til gengælde kræve flere militære flybaser, flådefaciliteter samt missil- og radar installationer på Grønland. Endelig vil USA bede om en handelstraktat med Grønland, der sikrer grønlandsk eksport af rejer samt alt godt fra havet til USA mod at amerikanerne får ret til at investere i minedrift, olie, gas og sjældne metaller og jordarter mod passende royalty-indtægter til grønlænderne.
En sådan traktat har været Trumps mål fra begyndelsen, fordi den holder russerne og kineserne fra døren og sikrer USA pladsen i det grønlandske førersæde. Når hysteriet og krænkelserne har fortaget sig herhjemme, vil grønlænderne, den danske regering og medier være godt tilfredse med det nye samarbejde. En konstruktiv afslutning på ’ den diplomatiske krise’. Frederik er fortsat konge af Grønland. Så alle kan være glade. Især præsident Trump.
9. januar 2025

 

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank