Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Godt nytår til alle læsere – endnu et interessant år banker på

Steen Albrechtsen

tirsdag 14. januar 2025 kl. 11:25

Godt nytår til alle læsere – endnu et interessant år banker på

Først og fremmest på skal jeg på hele ØU Life Sciences vegne benytte lejligheden til at ønske alle læsere et godt nytår og ikke mindst takke for opbakningen i det netop afsluttede år. Både når det kommer til læsning af vores udgivelser og til fremmøde på investorkonferencerne.

2024 blev et på alle måder ”spændende” år, og når man kigger ind i 2025, ser det bestemt ikke mindre spændende ud. Usikkerheden er stor på mange områder, både når det kommer til mere overordnede områder som makroøkonomi og geopolitik, men også på niveauer lidt tættere på virksomhederne, for i sidste ende hænger det hele sammen.

Det handler både om kliniske studier og nye teknologier, men også om hvordan den regulatoriske og kommercielle ramme udvikler sig i 2025. Især i USA bliver det spændende at følge, hvilke konsekvenser skiftet af præsident og administration vil få for Life Science sektoren.

Renter/inflation, toldmure og handelskrig er et andet fokusområde, og herfra kan vi fortsætte over til udviklingen mellem Kina og USA på biotekfronten, hvor man på den ene side forsøger at flytte produktionen af lægemidler retur til USA, samtidig med at vi også ser en stor vækst i antallet af partnerskaber og licensaftaler mellem amerikanske og kinesiske pharma-/biotekselskaber. Det er tydeligt, at udviklingen af lægemiddelkandidater kan gøres betydeligt billigere og hurtigere i Kina end i USA, men spørgsmålet bliver i sidste ende, om udfaldet også bliver godkendelsesbare lægemidler i USA.

Uanset, hvordan det udvikler sig i de kommende år, er det klart, at den amerikanske bioteksektor vil løbe ind i problemer, hvis deres lægemiddeludvikling fortsætter med at være markant dyrere og noget langsommere end tilsvarende kinesiske lægemiddelprojekter. Et udfald kan være et prispres på økonomien i de amerikanske projekter og partnerskaber, men det kan tiden kun vise. Geopolitikken vil helt sikkert også spille ind her over tid.

Modelporteføljen +25,4 % i 2024

Modelporteføljen levede endelig op til det potentiale, vi mener, at den har, og leverede et 2024-afkast på 25,4 %, mens begge benchmarkindeks leverede negative afkast på 0-5 %. Efter i lang tid at have været presset af Novos fremgang og tunge positive bidrag til benchmark-indekset, blev det en klar fordel for porteføljen ikke være eksponeret mod Novo, da Novo-aktien fik kurstæsk ovenpå de skuffende CagriSema-data lige før jul. Det betød dog ikke, at Modelporteføljen missede fedme-hypen, for Zealand Pharma leverede som porteføljens største position et pænt bidrag til årets afkast. Også selvom vi undervejs reducerede i positionen af hensyn til risikostyringen i porteføljen.

I 2024 blev vi også ramt af, at flere udviklingsselskaber måtte hente kapital, og det blev en dyr fornøjelse. Andre selskaber oplevede forsinkelser, hvilket også blev en dyr fornøjelse, mens atter andre selskaber – helt som ventet – leverede skuffende data. Det sidste er et vilkår indenfor biotekinvestering.

Vi har en gennemgang af Modelporteføljens udvikling i 2024, mens vi næste gang fokuserer på, hvad 2025 vil bringe for selskaberne og porteføljen som helhed.

Kapital og renter stadig afgørende

I 2024 var fortegningsemissioner også gift for de eksisterende aktionærer i en række selskaber, selvom der undervejs i året også syntes at være et lille vindue åbent på finansieringssiden. Vi må dog også konstatere, at det fortsat lave antal IPO’er understreger, at finansiering stadig ikke er nogen nem øvelse for særligt de mindre selskaber i universet.

For de selskaber, der var nødsaget til at gennemføre emissioner, har omkostningerne generelt været høje og kursudviklingen voldsom. Store selskabsværdier er forsvundet som dug for solen efter en emissionsmeddelelse, når selskaber har manglet kapital til at fortsætte det tids- og kapitalkrævende arbejde med udvikling eller udrulning af nye lægemidler og medtech-produkter.

I 2024 så vi også, at flere selskaber har måttet prioritere i pipelinen og skære til for at sikre, at pengekassen holder længst muligt, og for at investorerne overhovedet ville finde det værd at komme med nye penge.

Kapitaladgangen og den kommercielle udrulning er områder, vi stadig vil prioritere højt også i 2025. I 2024 så vi flere eksempler på (også i Modelporteføljen), at emissioner godt kan være en særdeles attraktiv indgang i det rigtige selskab, fordi pre-money prissætningen har været ganske lav i mange tilfælde. Og det endda uden, at de eksisterende aktionærer reelt blevet kompenseret herfor.

Amerikansk biotech i fokus

Dagens udgave af ØU Life Science er i lighed med tidligere år lidt anderledes end normalt, fordi vi kigger på sektoren i et lidt bredere perspektiv og går udenfor vores normale hjemmebane i Skandinaven med Lars Hatholts glimrende opsummeringer af, hvad der er sket i amerikansk biotech i 2024, og hvad man skal holde øje med i 2025. Han giver også et lille indblik i sit eget biotech-univers i VRAA-porteføljen, der også i 2024 leverede et flot resultat.

Vi har også plads til de klassiske bud på danske vinderaktier i 2025, ligesom vi desuden følger op på, hvordan det gik for vores Vinderbud 2024. Det var ikke helt skidt, kan jeg afsløre. I dag holder vi os til danske aktier, mens vi i næste udgave breder os ud i hele Skandinavien.

Vi glemmer ikke Novo

I dag har vi også en længere kommentar til Novo Nordisk og de CagriSema-data, der skuffede investorerne så voldsomt. Fedme vil næppe tage mindre fokus i 2025, hvor der både på udviklingssiden, men i høj grad også på den kommercielle side er udsigt til et meget begivenhedsrigt år. For Novo handler det om at skaffe flere data på CagriSema og at sikre, at man har en plan klar, hvis CagriSema ikke lever op til forventningerne. Det handler i endnu højere grad om med hjælp fra de nye fabrikker at levere den vækst i Wegovy-salget, der reelt set skal skabe den markedsmæssige platform, som CagriSema og senere lægemidler skal profitere af.

Analysehuset IQVIA har netop offentliggjort en længere analyse af fedme-markedet i 2025. Læs mere her, hvor det også er værd at nævne, at Zealands partner Boehringer Ingelheim nævnes for de gode data i MASH-indikationen.

Novo og fedmemarkedet vil være et vigtigt fokusområde for os i 2025, fordi der er så meget på spil for så mange selskaber.

Nyt indhold i 2025

I 2024 vil trofaste læsere bemærke, at vi har tilføjet nyt fast indhold i form af Ugens Grafik. Det fortsætter vi med i det nye år, hvor vi også vil lancere mere nyt indhold. Stay tuned, som man siger.

På redaktionen modtager vi gerne tips, holdninger eller nye perspektiver på indholdssiden. Vi sætter stor pris på feedback fra jer læsere, som ser det vi ikke altid ser. Det handler både om emner eller specifikke selskaber. Vi erkender nemlig blankt, at med henved 200 noterede selskaber i det skandinaviske univers alene, er der utvivlsomt aktier, vinkler og historier som vi misser undervejs. Det er ren utopi at tro andet.

Tøv endelig ikke med at skrive til os på [email protected]– også hvis du f.eks. bare har et forslag til nyt indhold.

Uafhængige er vi stadig

ØU Life Science er stadig et af de ganske få uafhængige og selvstændige analysehuse i Norden, og derfor er vi helt afhængige af jer læseres opbakning og den sætter vi stor pris på. ”Købe-analyser” eller ”commissioned research” er stadig mere reglen end undtagelsen, hvis der overhovedet skal fremstilles analytisk materiale på alle andre aktier end de helt store og likvide aktier. Det gør ikke behovet for en selvstændig og uafhængig aktør mindre. Vi kan forhåbentlig komme lidt bedre rundt om alle aspekter af et givent selskab, især de mindre positive af slagsen.

Også i 2025 vi vil fokusere på at have en troværdig og læsværdig Life Science publikation, som er båret af en dygtig og erfaren analytikergruppe. Det kræver ressourcer, og jeg da ikke undlade at nævne, at vi altid gerne vil udvide vores analytikergruppe.

Hermed er opfordringen givet til alle, som interesserer sig for biotek, medtech, pharma og alt derimellem, og har en analytiker i maven om at skrive på [email protected]. Det gælder selvfølgelig også, hvis man blot kender én der kender én, etc.

Herfra er der kun at ønske fortsat god læselyst og et rigtigt godt 2025.

Steen Albrechtsen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank