Annonce

},"item-3662":{"id":"item-3662","name":"Selvbetjening","attrTitle":false,"description":"","url":"https:\/\/ugebrev.dk\/selvbetjening\/","target":false,"xfn":false,"itemParent":false,"itemId":3662,"megaTemplateId":false,"megaContent":false,"megaContentType":"default","open":false,"badgeContent":false,"itemIcon":"","hideItemText":false,"classes":[""]},"item-3985":{"id":"item-3985","name":"Hent udgivelser","attrTitle":false,"description":"","url":"https:\/\/ugebrev.prenly.com","target":"_blank","xfn":false,"itemParent":false,"itemId":3985,"megaTemplateId":false,"megaContent":false,"megaContentType":"default","open":false,"badgeContent":false,"itemIcon":"","hideItemText":false,"classes":["hideipcontent"]},"item-1478063":{"id":"item-1478063","name":"Kontakt os","attrTitle":false,"description":"","url":"https:\/\/ugebrev.dk\/kontakt-os\/","target":false,"xfn":false,"itemParent":false,"itemId":1478063,"megaTemplateId":false,"megaContent":false,"megaContentType":"default","open":false,"badgeContent":false,"itemIcon":"","hideItemText":false,"classes":[""]},"item-1534746":{"id":"item-1534746","name":"Temaer & Ratings","attrTitle":false,"description":"","url":"https:\/\/ugebrev.dk\/ratings-temaer\/","target":false,"xfn":false,"itemParent":false,"itemId":1534746,"megaTemplateId":false,"megaContent":false,"megaContentType":"default","open":false,"badgeContent":false,"itemIcon":"","hideItemText":false,"classes":[""]}},"headerTemplateData":{"content":" Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Danske Life Science vindere 2025

Steen Albrechtsen

torsdag 16. januar 2025 kl. 11:35

Danske Life Science vindere 2025

I lighed med sidste år prøver vi igen at udvælge en lille håndfuld aktier blandt de børsnoterede life science aktier på Nasdaq Copenhagen, som vi ser en god mulighed for at være blandt de bedste, når året er omme, og regnskabet igen skal gøres op. I dag er fokus på danske life science aktier, mens vi i næste udgave kigger mere bredt i Skandinavien.

Der er altid ét problem, når det kommer til udvælgelsen af de bedste aktier for et givent år: timing. Det er principielt en helt tilfældig tidsperiode, der bliver rammen, når regnskabet skal gøres op, ligesom startværdien også er relativ tilfældig. F.eks. kan man måske sige, at startværdien for Novo Nordisk for 2025 er ganske moderat, og at resultatet for 2024 kunne have set helt anderledes ud, hvis de afgørende CagriSema-data var kommet 14 dage senere fremfor lige før jul.

Vi kan ikke gøre så meget ved denne udfordring, så det er egentlig blot for at fremhæve, at investering aldrig er statisk, og beslutninger kan gøres om, lige så vel som at man løbende bør vurdere prisfastsættelsen på de enkelte investeringer.

Det er måske i særlig grad gældende, når det kommer til life science aktier, hvor nogle segmenter (biotech og medtech) kan have særlig stor volatilitet. Det kan være en gave til investorerne, hvis man kan bruge det aktivt. Det er nemt at være bagklog, men en udvikling, som vi så i Novo Nordisk, gør det klart, at der måske til tider kan være fordele ved ikke at eje en given aktie hen over vigtige kliniske data. Det betyder ikke, at man ikke kan eje en given aktie i perioden hen imod data, men blot, at man i den grad skal have en klar forståelse af udfaldsrummet. Ikke blot på up-siden, men i den grad også på down-siden.

Listen over udviklingen i det forgangne år er et godt udgangspunkt, når vi skal finde mulige vinderbud for 2025. Det er ikke fordi, vi nødvendigvis forventer, at dårlige aktier i det forgangne år vil gøre det bedre næste år, eller omvendt at gode aktier vil fortsætte med at gøre det godt.

Ser vi ned over listen af danske life science aktier på Nasdaq Copenhagen, har vi lidt svært ved at finde mange aktier, hvor værdiansættelsen råber på en investering. Dét bør nemlig udgøre en vigtig del af grundlaget for et vinderbud.

At vælge vinderbud kræver formentlig også, at man bevæger sig lidt ud på risikoskalaen for at finde en af de aktier, der lægger sig i toppen, når året er omme. Alt andet lige vil det med tanke på historikken som minimum kræve et pænt 2-cifret afkast for at lande i toppen. Blandt de øvrige aktier har vi noget sværere ved at finde solide vinderbud, uden at det bliver en gentagelse af sidste år.

Er timingen med Genmab endelig rigtig?

Timing er som nævnt vigtig, og der må vi blankt indrømme at have været off ift. Genmab, som de sidste to år har været at finde blandt vores vinderbud. Uden noget element af ”3. gang er lykkens gang” har vi valgt at tage Genmab med igen i år. Det skyldes ganske enkelt, at vi i år ser vendepunktet komme for aktien, når det i løbet af 1. kvartal formentlig bliver afgjort, om partneren Johnson & Johnson udnytter sin option på det lægemiddel, der potentielt kan være en efterfølger til den storsælgende Darzalex.

Som vi tidligere har fremhævet, er situationen med J&J ganske kompleks – ikke mindst fordi vi endnu ikke kender de vigtige data fra sammenligningsstudiet med Darzalex, der vil kunne give en pejling på, hvor stærk efterfølgeren er.

Det er tydeligt, at J&J-situationen nu har hængt over aktien et godt stykke tid og formentlig også skygget for, hvad der er sket andre steder i udviklingspipelinen. Et R&D-budget, der nu kan tælles i et 2-cifret milliardbeløb, bliver af investorerne lige nu næsten ikke værdiansat, selvom historikken bestemt taler for, at Genmab godt kan finde ud af at udvikle nye lægemidler og bringe dem til markedet via partnere. Genmab skal først nu til at bevise, at man også selv kan sælge medicin, og det bliver den næste store prøve, når pipelinen forventeligt leverer nye lægemidler over de næste par år.

Ved en kurs omkring 1.500 DKK værdisættes Genmab pt. til de kontanter, man har i kassen, og den tilbagediskonterede værdi af royaltybetalingerne på Darzalex frem til 2030/31. Et nej tak fra J&J og skuffende data vil givetvis stadig koste på aktiekursen på kort sigt, men omvendt ser vi, at det derfra er meget svært at finde mere negativt at putte ind i aktiekursen. Vi ser altså Genmab, som et godt bud på en vinderaktie, enten allerede nu eller lidt mere forsigtigt efter J&J-afklaringen i 1. kvartal.

Kan GN finde væksten på erhverv?

Manglen på oplagte emner betyder, at vi også med aktie nr. 2 må i arkivet fra sidste år for at hive en vinderaktie frem. Nemlig GN Store Nord, som ikke i 2. halvår 2024 kunne levere det lovede comeback til erhvervsmarkedet, som er den klart største del af headset-forretningen. En vending blev udskudt ad flere omgange, men det er klart, at jo længere tid, der går, jo nærmere vil vi være på en egentlig vending.

I modsat retning trækker risikoen for, at den ellers velfungerende høreapparatsforretning vil begynde at skuffe, eller at en global handelskrig med toldmure vil gøre det mere besværligt at være en global spiller som GN Store Nord. Med en stor shortposition på 10,9 % i aktien er der stadig risiko for fortsat nedtur, selvom vi også må påpege, at aktien nærmer sig det bundniveau, den nåede, da selskabets gældssituation så værst ud i 2023.

Der er bedre styr på gælden nu, og derfor kan opturen blive flot, hvis vendingen i erhvervsmarkedet kommer, og toldsatserne ikke bliver så slemme som frygtet. Lige nu ser det ud til, at investorerne frygter det værste, og det kan være et ganske godt udgangspunkt, omend risikoen nok også er ”over middel”, selvom kursen synes lav. Vi så i 2024, hvad moderat positive forventninger kunne gøre ved aktien, da den toppede omkring 220 DKK.

Vender fedme-hypen tilbage?

Det er klart, at fedme-temaet igen vil fylde meget og være afgørende for kursudviklingen i Novo, Zealand og Gubra. Det gør udviklingen betydeligt mere spekulativ, for det afhænger en del af investorernes humør og syn på fedme generelt og ikke mindst forventningen til de kommende kommercielle rammer for fedmemarkedet.

Her kan en ny Trump-administration måske også skabe lidt bølgegang i sundhedssektoren udover udviklingen i Novo og Eli Lilly og i de mange selskaber, der vil præsentere data fra fedmeprojekter i løbet af 2025. I sidstnævnte pulje finder vi også Zealand og Gubra, der i 2025 også vil præsentere nye kliniske data. Det er ikke afgørende fase 3 data, så de bør måske være af lidt lavere risiko helt naturligt, men som vi så med Novo, kan selv små forskelle på f.eks. vægttabsprocenter være meget afgørende. I Zealand og Gubras tilfælde vil bivirkninger (positive såvel som negative) også være i fokus, fordi fremtidens fedmemarked formentlig vil handle om mere end blot vægttabsprocenten.

I forhold til Novo er det klart, at der er mere bund i forretningen, og at det i 2025 bliver særligt spændende at se, hvor meget man kan vækste Wegovy-forretningen med hjælp fra det nu gennemførte opkøb af de 3 Catalent-fabrikker. Der kommer også i løbet af 1. halvår nye data fra et diabetes-studie med CagriSema, som kan give nye vægttabsdata og dermed genoplive nogle af de CagriSema-forventninger, der i den grad blev aflyst lige før jul. I Novo er downsiden dermed betydeligt mere begrænset end i Zealand og Gubra, hvor størstedelen af selskabernes markedsværdi i dag er bundet op på fedmemidlerne, som stadig er tidligt i udviklingsfasen.

Der er således rimelig grund til at tro på et positivt Novo-år, men det vil næppe være nok til at falde i vinderkategorien. Udgangspunktet er ganske højt for Zealand og Gubra, og derfor har vi svært ved at bringe dem helt ind i vinderkategorien for 2025.

Hvilket aktieår bliver det?

Med udsigten til et måske mere usikkert og uklart aktieår 2025 vil vi igen fremhæve Lundbeck som et udmærket og konservativt bud på en vinderaktie, hvis tiderne bliver svære. Den vil næppe nå helt til tops, men en fremgang på f.eks. 15-25 % kan under de rette omstændigheder være nok til at nå flot op på listen.

Lundbeck er ikke så afhængig af et positivt generelt marked, men kan bygge videre på sin succes med den nuværende lægemiddelportefølje, samtidig med at selskabet langsomt synes at være på vej ind i den institutionelle varme igen efter flere års deroute ovenpå A-/B-aktieopdelingen. A-aktien handler lige nu med en stor rabat til B-aktien.

Bliver det omvendt et år med medvind, synes en aktie som Ambu at ligge godt til, selvom prisfastsættelsen bestemt er til den høje side. Det har dog ikke skadet Ambu historisk, når der har været medvind, og selskabet har leveret den krævede vækst. Selskabet præsterer fortsat pænt og følger strategien, men investorernes humør og fokus har til tider været meget afgørende for kursudviklingen. Derfor er det også en aktie, der kan være god i 2025, men ikke nødvendigvis hele året. Udgangspunktet er en kurs på 104 DKK, og med en eller to positive overraskelser kan der sagtens ligge en pæn gevinst i løbet af året, men ikke nødvendigvis stadig, når året er slut.

I kategori med Ambu kunne vi også godt putte ChemoMetec, hvor værdiansættelsen bestemt også er til den høje side. Her er vi dog noget mere usikre på vækstudsigterne og derfor mere lunkne på, om aktien kan holde sit momentum i 2025 – selv hvis det skulle blive et pænt aktieår med medvind.

Kan NNIT levere et mere stabilt comeback i 2025?

Går vi lidt længere ned i selskabssfæren – og ud i udkanten af life science universet på Nasdaq Copenhagen – finder vi NNIT, som har været på en meget volatil kurstur gennem 2024. En genopretning af forretningen blev kronet med institutionelle køb og opkøbsrygter i september, hvorefter det hele blev tabt på gulvet med en overraskende nedjustering i november. På den måde er forventningerne til aktien blev kalibreret en smule, og det kan godt være et solidt udgangspunkt for 2025. Aktien synes stadig at være et muligt opkøbsemne, lige så vel som at man også kan sætte spørgsmålstegn ved det fortsatte Novo-ejerskab?

Lykkes NNIT med fortsat forbedring og genopretning af forretningen, vil opkøbsrygterne igen kunne vende tilbage. Her peger vi stadig på niveauet 150-200 DKK som en fair overtagelsespris alt taget i betragtning. En pris som en eventuel køber også vil kunne bruge som grundlag for en fornuftig fremtidig forretning. Den aktuelt lave kurs under 100 DKK begrænser downsiden og skaber basis for en positiv overraskelse i 2025. Det er nok til, at vi sender aktien ind i puljen af vinderaktier 2025.

Opsummerende har vi altså i år Genmab, GN og NNIT som danske vinderbud i Life Science sektoren med Lundbeck som en konservativ og mere stabil outsider, hvis man tror på et mere negativt aktieår.

SA og/eller dennes nærmeste ejer aktier i Genmab, GN og Lundbeck.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank