Fra søndagens udgave af ØU Finans
Grønborg om kundekroner: Et uppercut fra Nykredit
Nykredit hæver kundekronerne til en rabat på 0,25 procentpoint fra 0,20 på Totalkreditkundernes bidragssats. Det vil øge Totalkreditbankernes konkurrencekraft yderligere og ikke mindst gøre det markant sværere at skabe et alternativ til Totalkredit efter Konkurrencestyrelsens noget forkølede forsøg på at reducere bindingerne i aftalen. Et effektivt og hårdtslående skridt fra CEO Michael Rasmussen, der sandsynligvis sætter enhver oprørstanke skakmat, skriver finansanalytiker Per Grønborg i denne analyse.
Totalkredits priser er ved første øjekast ikke konkurrencedygtige – det bliver de til gengæld, når man tager højde for kundekroner, der finansieres af hovedaktionæren i Nykredit: Forenet Kredit.
Nu bliver Totalkredit endnu billigere i forhold til de tre konkurrencer: Realkredit Danmark, Nordea Kredit og Jyske Kredit, idet man onsdag annoncerede at kundekroner vil blive hævet fra 0,20 pct. af lånet til 0,25 pct. af lånet. Nykredit betaler i første omgang regningen, da Forenet Kredit p.t. ikke har meddelt, at de hæver det årlige tilskud.
Banker uden Totalkredit haft det svært på privatkundemarkedet de seneste 5-10 år. Da der desværre ikke findes officielle tal for markedsandel på bankprodukter, må man i stedet kigge på tal fra konkurrencestyrelsen, hvor Nykredit øger sin markedsandel med 7 pct. point fra 2018 til 2022, Realkredit Danmark taber 5 pct. point mens og Nordea og Jyske Bank hver taber 1 pct. point.
Noget tyder dermed på, at pris faktisk betyder noget, om end prisfølsomheden fortsat er lav i forhold til andre brancher. Det er dog stadig svært ikke at se denne udvikling blive eskaleret med Nykredits forhøjelse af kundekroner, såfremt vi ikke kommer til at se modtræk fra konkurrenterne.
Markedsandele målt på udlån med pant i ejerboliger og fritidshuse
Kilde: Konkurrencestyrelsen
Hvorfor nu? Skridtet sætter sandsynligvis en effektiv bremse for eventuelle oprørstendenser blandt Totalkreditbanker som følge Nykredits bud på Spar Nord. Jeg skrev i december, at Totakreditbankerne næppe vender rykken til Nykredit https://ugebrev.dk/finans/groenborg-totalkreditbanker-vender-naeppe-ryggen-til-nykredit-2/ baseret på en 15- årig rentabilitetsanalyse af Totalkredit. Analysen viste, at skulle et lignende setup etableres uden en rig onkel til at betale kundekronerne, ville ejerne sidde tilbage med en egenkapitalforretning på 8,6% før skat/6,2 pct. efter skat.
Med yderligere 5 øre i kundekroner vil der blive skåret 18 pct af indtjeningen og afkastet efter skat vil ende på 5,1 pct, hvilket i endnu højere grad bør være et uacceptabelt afkast for enhver bankaktionær – markedets afkastkrav ligger p.t. vel på 12-14 pct. baseret på det aktuelle P/E niveau på danske banker, så aktiemarkedet bør reagere yderst negativt, såfremt nogle banker ignorerer de økonomiske fakta og vælger at gå imod Nykredit.
Strategisk frihed for lokalbankerne vil altså blive dyrekøbt.
For Danske Bank, Nordea og Jyske Bank er onsdagens melding også ubetinget dårligt nyt. Tidligere var deres realkreditlån ca. 0,15 pct. point dyrere end Totalkredit – nu stiger det med yderligere 0,05 pct. point. Vil det eskalere kundebevægelserne? Det kan bestemt ikke afvises.
Udfordringen er, at prisen for at sænke bidragssatsen er høj, såfremt det skal ske for både nye og gamle lån, hvilket er kutyme i branchen.
Tænk på det dilemma en kunderådgiver i f.eks. Nordea står overfor med en kunde, der skal bruge 60 pct. belåning til et nyt hus – næppe er urealistisk scenarie for en 2. gangs køber i de store byer – hvilket på et F5 produkt med afdrag vil koste 0,24 pct. mere end hos Totalkredit.
Vil Nordea blot acceptere et tab af en sådan kunde, der kan have betydelige følgeforretninger? Nu er rabatter på etableringsgebyrer og evt. lavere priser på andre bankforretninger næppe nok længere til at fastholde kunden.
Mit bud er at individuelle rabatter på bidragssatsen synes at være en mere realistisk vej fremad, end at vi kommer til at se generelle prisnedsættelser fra de 3 store banker. Men bankerne vil nok gå yderst stille med dørene for at undgå af nyheden spredes for hurtigt.
Med kundekroner for private kunder nu på 0,25 pct. faldet det i øjnene at kundekroner for erhvervskunder stadig kun er på 0,15 pct. og i øvrigt kun garanteret til udgangen af 2025 mod udgangen af 2028 for privatkunder. Man kan undre sig over denne forfordeling. Husk på at erhvervslåntagerne vælger samme antal repræsentanter som de private låntagere – kan de sidde dette misforhold overhørig i repræsentantskabet for Forenet Kredit!
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.