Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ny epoke for langsommere Novo Nordisk

Linda

lørdag 13. februar 2016 kl. 14:20

Novo Nordisk er gået ind i en ny epoke, der betyder, at selskabet bliver normaliseret i forhold til andre pharmaselskaber. Tiden med jublende vækst i omsætning og indtjening er forbi i virksomheden, der især fremstiller medicin til behandling af diabetes. Den erkendelse har chokeret investorerne, der i forbindelse med årsregnskabet skar 10 %, eller cirka 100 mia. kr., af selskabets samlede markedsværdi. Derfor tvivler nogle markedsdeltagere nu også på, om de nye mere moderate vækstambitioner overhovedet kan opfyldes. Det massive kursfald illustrerer dermed også, hvor svært det er for en ledelse at styre en ændring af en veletableret og populær ”equity story”. Selskabets forventninger til 2016 og de langsigtede ambitioner understregede to ting: Dels vil omsætningsvæksten i lokale valutaer ikke foreløbig igen nå de 11-13 %, der var normen i perioden 2008-2013. Dels vil koncernen ikke yderligere kunne øge sin overskudsgrad, efter at den fra 2008 til 2015 på imponerende vis er forbedret fra 27 til 44 %.

Efter at selskabet har nået en omsætning på 108 mia. kr. bliver det sværere at vokse kraftigt i fremtiden, og at væksten var aftagende har egentlig stået klart i adskillige kvartaler. Men det skuffer, at driftsindtjeningen nu kun ventes at vokse 10 % på langt sigt og endda mindre i 2016.

En anbefaling fra Goldman Sachs fra 21. januar 2016 (før offentliggørelsen af de nye langtidsambitioner) byggede på forventningen om, at driftsresultatet kunne løftes med gennemsnitligt 11 % pr. år frem til 2020. Og for eksempel J.P. Morgan vurderer nu, at selskabets prognose for 2016 ligger mindst 4 % under den hidtidige konsensusvurdering.

Skiftet ind i denne nye epoke, hvor Novo Nordisk bliver langsommere og en mere moden og almindelig virksomhed, giver anledning til usikkerhed, som formentlig har trykket kursen ekstra ned. Efter en omsætningsvækst i lokale valutaer på kun 8 % i 2014 og 2015, og udsigten til en omsætnings- og indtjeningsvækst på 5-9 % i 2016 stiller for eksempel storbanken UBS spørgsmålstegn ved, om Novo Nordisk overhovedet derefter kan nå op på de 10 % vækst, som er den nye langsigtede målsætning. Analytikeren skriver, at det vil kræve en ny ”tydelig acceleration” af væksten, og det betragter hun som ”ambitiøst”. Nogle prognoser venter således en vækst i værdien af det globale marked for ”human insulin”, Novo Nordisks hovedprodukt, på 8 % årligt i perioden 2015-2020. Novo Nordisk har da også signaleret, at der skal arbejdes hårdt for at nå målet om en vækst på 10 %.

Magtfulde rivaler konkurrerer om dette marked, og Novo Nordisk understreger da også i sin årsregnskabsmeddelelse, at det netop er en strategisk prioritering om at investere i fremtidig salgsvækst, der vil hindre yderligere forbedringer af overskudsgraden, som allerede ligger højt i forhold til konkurrenternes. En udvidet produktportefølje, et betydeligt antal produktlanceringer og fortsatte investeringer i forskning og udvikling vil få overskudsgraden til at stagnere.

I sig selv kan forventningen om en uændret overskudsgrad alligevel undre i en periode, hvor parolen i de fleste større selskaber er blevet, at der altid kan spares og effektiviseres endnu mere. En offentlig erkendelse fra selskabets ledelse om, at den ikke kan komme længere ad den vej, påvirker nu også den traditionelle opfattelse af et Novo Nordisk, der evigt kan forbedre sig.

I de seneste uger har andre nyheder i øvrigt også bidraget til at stille spørgsmålstegn om diabetesbehandling på meget langt sigt. Stribevis af internationale medier har berettet om at arbejdet med at finde en egentlig kur mod Type-1 Diabetes (den mindst almindelige men mest behandlingskrævende type) og måske også Type 2 skrider godt frem, sådan som det for eksempel fremgår her eller her . Arbejdet har været kendt og i gang i adskillige år.

Men det er først og fremmest den nye equity story, der nu fremstiller et mere modent og langsommere Novo Nordisk der har givet ny usikkerhed om selskabet. Måske for meget usikkerhed: Det mener i hvert fald den store britiske bank Barclays, der fastholder sin købsanbefaling og kun sænker sit kursmål moderat fra 435 til 432.

Novo Nordisks ledelse har stadig mulighed for at demonstrere, at de driver et meget effektivt selskab, der vil vokse mindst lige så meget som andre i branchen, og som handles til et Price/Earnings-forhold (målt ud fra de seneste 12 måneders indtjening), der ligger på omkring 25, og dermed ligger pænt midt mellem rivalerne Eli Lilly og Sanofi.

læs hele udgivelsen her

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank