Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Eliteselskaber overhales på afkast af sortlistede aktier

Claus Strue Frederiksen

fredag 07. februar 2025 kl. 11:35

Eliteselskaber overhales på afkast af sortlistede aktier

Langt hovedparten af verdens mest ekskluderede selskaber indenfor våben, klima, tobak og menneskerettigheder har leveret større kursstigninger de seneste år end store danske eliteselskaber og det globale aktieindeks, viser en analyse, Økonomisk Ugebrev har udarbejdet. Sammenlagt har afkastet på 21 sortlistede selskaber i gennemsnit været 43 pct. de seneste tre år. I samme periode var afkastet på det globale aktieindeks MSCI World 23 pct. Undersøgelsen viser også, at kursen på knap halvdelen af de sortlistede selskaber er steget over 50 pct. de seneste tre år – i samme periode har blot hvert fjerde af de danske eliteselskaber i C25 leveret tilsvarende kursstigninger.

Aktiekursen på det indiske selskab Coal India er de seneste tre år (fra primo 2022 til og med 2024) steget 117 pct. I samme periode er kursen på den sydkoreanske våbenproducent LIG Nex1, der blandt andet producerer klyngebomber, steget 182 pct. – mens den britiske tobaksproducent Imperial Brand er steget 53 pct. Kursstigningerne i de tre selskaber, der er blandt verdens mest ekskluderede selskaber, er langt større end i globale aktier generelt.

Med udgangspunkt i data fra Financial Exclusions Tracker har Økonomisk Ugebrev undersøgt kursudviklingen for de mest ekskluderede selskaber i verden indenfor fire kategorier: Våben, klima, tobak og menneskerettigheder.

Ifølge undersøgelsen er investeringer i kontroversielle selskaber altså på ingen måde elendige, som man skulle tro, fordi de bliver ekskluderet af mange store investorer. Tværtimod har en investering i mange af de mest sortlistede selskaber i verden været en super god forretning for investorerne. Kursen på knap hvert andet af de sortlistede selskaber er de seneste tre år steget over 50 pct. Til sammenligning er blot seks af de danske C25-aktier i samme periode steget over 50 pct.

Samlet er aktiekursen for de 21 sortlistede selskaber steget 43 pct. de seneste tre år, hvilket er en del mere end iShares MSCI World, der i samme periode er steget 23 pct.

For de forskellige eksklusionskategorier har særligt selskaber ekskluderet på grund af menneskerettighedshensyn de seneste tre år leveret høje kursstigninger med et gennemsnit på 70 pct. Blandt andet er aktiekursen på amerikanske Walmart, der anklages for at krænke medarbejdernes ret til at organisere sig, steget 115 pct. de seneste tre år.

De sortlistede våbenproducenter har også klaret sig godt med en samlet kursstigning på 60 pct. på tre år. Udover LIG Nex1, der som nævnt er steget 182 pct. de seneste tre år, leverer Larsen Toubro og Lockheed Martin solide kursstigninger i perioden på henholdsvis 67 pct. og 40 pct.

Sammenligner man de fem sortlistede energivirksomheder med deres umiddelbare modsætning, iShares Global Clean Energy, så har de sortlistede selskaber generelt klaret sig langt bedre. Indekset iShares Global Clean Energy er de seneste tre år faldet 32 pct., mens de mest klimaekskluderede selskaber er steget 28 pct.

Tobakskategorien leverer den laveste kursstigning. Sammenlagt er kursen på verdens fem mest ekskluderede tobaksselskaber steget 25 pct. de seneste tre år, hvilket er en smule over det generelle marked her repræsenterede ved iShares MSCI World, der som nævnt er steget med 23 pct.

Kursen på verdens mest sortlistede selskaber er samlet steget mere end kursen for iShare MSCI World på den korte bane. I 2024 steg iShare MSCI World med 18 pct. mod 19 pct. for de sortlistede selskaber.

Med et samlet minus på 1 pct. i 2024 er det særligt klimakategorien, der trækker de sortlistede selskaber ned. De tre øvrige eksklusionskategorier – våben, tobak og menneskerettigheder – har derimod klaret sig langt bedre end MSCI World på den korte bane. Igen er det i menneskerettighedskategorien, at kursstigningen er størst: Hele 35 pct. op i 2024.

Også på længere sigt klarer de sortlistede selskaber sig bedst. De seneste fem år er kursen steget 81 pct. mod 62 pct. for iShares MSCI World.

Læs hele Claus Strue Frederiksens artikel med grafik her.

Claus Strue Frederiksen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup
Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus
Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank