Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

DFDS i stormvejr i 2025 efter ny hård konkurrence

Steen Albrechtsen

fredag 07. februar 2025 kl. 11:25

Torben Carlsen - DFDS
Torben Carlsen - DFDS

Q4: DFDS formåede den svære kunst at skuffe investorerne på hele tre forskellige punkter. Det er ikke en attråværdig kunstart, og investorerne reagerede da også med at sende aktien 20 pct. ned på to dage – til kurs 106, hvor aktien senest lå for ti år siden. 2024 blev lidt dårligere end forventet, mens 2025 ser endnu sværere ud, skriver redaktør Steen Albrechtsen i denne analyse.

Hvis man som investor havde håbet på et comeback i transportvolumenerne generelt i Europa, blev man slemt skuffet med DFDS’ seneste regnskab. Det er også temaer for konkurrenterne DSV og NTG, men den generelle afmatning er langt fra DFDS’ eneste bekymring.

DFDS fremlagde for nylig præliminære 2024-tal og nye forventninger til 2025, og her står det klart, at udfordringerne i 2025 står i kø for DFDS. Og 2024 blev også ringere end forventet trods to nedjusteringer undervejs.

Driftsoverskuddet (EBIT) landede på 1,5 mia. kr. og dermed i bunden af det indikerede interval på 1,5-1,7 mia. kr., mens omsætningen med en vækst på 9 pct. lander midt i forventningen på 8-10 pct. Det justerede frie cash flow lander på 1 mia. kr. mod en forventning om 1,2 mia. kr.

Her hører det med til historien, at DFDS’ oprindelige forventning til 2024 var et EBIT på 2,1-2,4 mia. kr. og et frit cash flow på 1,5 mia. kr., hvormed det står meget klart, at 2024 bestemt ikke er gået som forventet.

Flere forhold trækker ned i år: Overtagelsen af den store tyrkiske operatør EKOL betyder, at der skal gennemføres et turnaround før break-even forventeligt nås ved årets udgang. Hertil kommer, at der er markant stigende konkurrence i Middelhavet.

I september lancerede den italienske ro-ro-operatør Grimaldi Lines en ro-ro-forbindelse mellem Trieste og Ambarli (Istanbuls vigtigste havneområde) med to søsterskibe, der hver kan transportere 500 trailere med to afgange om ugen fra hver havn.

Særligt den øgede konkurrence har kostet overraskende meget indtjening i slutningen af 2024, og det er helårseffekten heraf, der virkelig slår igennem i 2025 med et estimeret tab på op mod en halv mia. kr. De to forhold forklarer næsten hele nedgangen i EBIT fra 1,5-1,7 mia. kr. i 2024 til 1 mia. kr. i 2025.

DFDS påpeger, at man tidligere på selskabets andre ruter har formået at genskabe indtjeningen, når man er blevet ”konkurrenceudsat”, eksempelvis på den engelske kanal. Første skridt er at fjerne kapacitet på ruterne i Middelhavet og på den måde skabe en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel.

Ingen problemer med bankerne

Kombinationen af faldende indtjening og høj gæld plejer ikke at være god i forhold til bankerne. Med et gearingsnøgletal for gæld i forhold til EBITDA, som nærmer sig 4, er der kommet stigende fokus på gælden, som formentlig slutter året i 16-17 mia. kr. efter opkøbet af Ekol.

Ledelsen afviste på investormødet blankt, at det skulle skabe problemer i forhold til bankernes covenants. Der er masser af spillerum lige nu, men det blev dog også tilføjet, at kapitalreturnering til aktionærerne ikke er en prioritet lige nu. Derfor kommer der antageligt ikke udbytte i år og sikkert ikke noget aktietilbagekøb, trods den lave aktiekurs.

Den skuffende 2025-forventning har fået investorerne til at kaste DFDS-aktierne i grams, selvom aktien i forvejen var faldet betydeligt gennem 2024. Aktien startede året omkring kurs 225, og havde allerede tabt næsten 100 kr. til en kurs omkring 130, inden den nævnte meddelelse.

De skuffede investorer sendte aktien yderligere ned til en kurs på 106, som modsvarer en markedsværdi på 5,8 mia. kr., når man har modregnet de 3,97 mio. aktier svarende til 6,9 pct., som DFDS selv ejer efter gennemførelsen af aktietilbagekøbet i 2024 på 431 mio. kr.

En aktivitetsfremgang i den europæiske økonomi kan give en hjælpende hånd, når og hvis den kommer. Indtil da skal DFDS fokusere på at få orden i eget hus, men det kommer til at tage noget tid, for ellers ville man ikke allerede nu have aflyst de finansielle målsætninger for 2026/27 om en ROIC på 10 pct., gearing på 2,5 og et årligt frit cash flow på 1,5 mia. kr. Det er det mest bekymrende ved meddelelsen.

Med udsigten til et svagt 2025, en aflysning af de finansielle 2027-ambitioner og en forventelig de-prioritering af cash returns til aktionærerne, er det svært at finde noget at glæde sig over, udover den historisk lave værdiansættelse, som det nu bliver muligt at købe sig ind på.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup
Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank