Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Netcompany: Opkøb kan puste nyt liv i investeringscasen

Steen Albrechtsen

torsdag 06. februar 2025 kl. 15:25

Netcompany direktør Andre Rogaczewski. Foto: Gregers Tycho
Netcompany direktør Andre Rogaczewski

Et skuffende Q4-regnskab udløste kontant afregning fra investorerne. Også selvom der var indikationer på fremgang i det nye år. Oplysningen om, at ledelsen synes at være langt i forhandlingerne om et opkøb har også skabt kortsigtet usikkerhed og en afventende holdning hos investorerne. Kortene blev holdt tæt ind til kroppen. En pause i aktietilbagekøbet kan indikere, at et opkøb er tæt på og af en ikke-ubetydelig størrelse, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

Det er ikke uvant for investorerne i Netcompany at se voldsomme kursreaktioner ovenpå regnskabsfremlæggelser. Denne uges 4. kvartalsregnskab var ingen undtagelse og blev vekslet til et fald på voldsomme 17 pct. Et comeback de efterfølgende dage til kurs 300 afbøder noget af faldet, så status nu er i omegnen af minus 10 pct. ovenpå regnskabet.

Regnskabet indeholdt flere interessante nedslagspunkter. Først og fremmest er der ingen tvivl om, at omsætningsvæksten både i kvartalet og i de udmeldte forventninger til 2025 var til den skuffende side.

Konsensustallene viser bl.a. en vækstforventning på 9,9 pct. i 4. kvartal og 8,6 pct. for hele 2024. Her leverede Netcompany kun 5,7 pct. i 4. kvartal og 7,4 pct. for 2024 som helhed. Sidstnævnte skal ses i forhold til Netcompanys egen forventning om 7-10 pct. vækst for 2024, så man endte altså i bunden af eget interval.

På den positive side tæller et fortsat comeback i den danske forretning og en stadig solid præstation i Netcompany-Intrasoft, mens særligt UK har skuffet.

Vi ved, at kontrakter/projekter/udbud m.m. kan blive udskudt, ligesom licensomsætningen også kan være volatil særligt i slutningen af året. Med historikken in mente kan det derfor være lidt farligt at lægge alt for stor vægt på præstationen i et enkelt kvartal.

Større var skuffelsen nok for 2025, hvor konsensus (gennemsnit) lå på 10,2 pct. med et spænd fra 8,3 til 13,2 pct. blandt de ni analytikere, der leverede inputdata.

Netcompany fremlagde en vækstforventning til 2025 på 5-10 pct, og selvom spændet er ganske bredt og afspejlede den geopolitiske og makroøkonomiske usikkerhed, så er det svært at se det som andet end skuffende. Ikke mindst fordi omsætningsvæksten helst skal ligge omkring 10 pct, hvis man vil fastholde en status som vækstvirksomhed. I modsat retning trækker, at man i januar har offentliggjort en hel del ordrer og kontrakter, som indikerer en god start på året. Men det er også noget, som Netcompany har haft mulighed for at indarbejde i deres forventning til 2025, selvom de ikke indgår i den officielle ordrebog primo året.

2026-målsætningen om 8,5 mia. kr. i omsætning blev udskudt med et år til 2027, hvilket dog allerede var mere eller mindre indregnet, for konsensustallene for 2026 viser en forventet omsætning på ”kun” 8 mia. kr. Som årsager hertil angives forsinkelser i UK og et forventet frasalg af mindre forretningsenheder i Intrasoft.

Netcompany leverede et solidt cash flow for 2024, og gearingen er nu nedbragt til 1,2 og dermed kun moderat over den langsigtede målsætning på 1 eller lige under. Det seneste aktietilbagekøbsprogram på 800 mio. kr. for 2024 er netop afsluttet, og selvom Netcompany står ved sin ambition om at sende 2 mia. kr. tilbage til aktionærerne frem til 2026, så undlod man at starte et nyt tilbagekøbsprogram op, fordi man med egne ord er i gang med ”ongoing strategic considerations” og i regnskabet angives at være på et ”advanced” niveau.

Det er relativt sjældent, at man ser et selskab aflyse eller udskyde et aktietilbagekøbsprogram på forkant af et eventuelt opkøb. Alene signalet heri må i vores øjne indikere, at man enten er ret tæt på at lande en aftale, og/eller at transaktionen har en størrelse, hvor finansiering og gearing bliver væsentligt påvirket på kort og måske mellemlang sigt.

At man samtidig fastholder ambitionen om at sende 2 mia. kr. tilbage til aktionærerne kan betyde, at Netcompany måske i stedet øger aktietilbagekøbet i 2026, når en mulig transaktion er gennemført og visibiliteten er større.

Hvad de igangværende ”strategic considerations” præcist indebærer af opkøb er uklart, men vi noterer, at Netcompany flere gange understregede vigtigheden af en stærk IP og/eller products i diskussionen om deres opkøbsstrategi. Vi anser det som en mulighed for at søge en nemmere skaleringsvej end den rå og rene konsulentarbejdskraft, som man pt. kører med. Uden at Netcompany er på vej til at blive en software-virksomhed, så er det klart, at skalering via IP og/eller produkter er noget nemmere end ”blot” at sælge flere konsulenttimer.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus
Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank