Ambu er kommet flot fra start i det nye regnskabsår med en solid præstation over hele linjen i 1. kvartal. Både vækst og indtjening var til den pæne side, men det hører med til historien, at det var det nemmeste kvartal, fordi der stadig var stor medvind fra de iværksatte prisforhøjelser. Den forsvinder markant over de næste kvartaler. Det forklarer også, hvorfor Ambu efter en vækst på 19,5 pct. i 1. kvartal ”kun” opjusterede til 11-14 pct. helårsvækst. Mexico-fabrikkens eventuelle toldrisiko synes ikke at være et væsentligt emne for investorerne, skriver redaktør Steen Albrechtsen.
Ambu havde allerede 8. januar 2025 løftet sløret for enkelte hovedtal i regnskabsårets 1. kvartal og ved samme lejlighed opjusteret forventningerne til helåret, så spændet for både organisk vækst og EBIT-marginen blev løftet med 1 procentpoint.
Aktien steg på få dage med omtrent 25 pct. fra kurs 110 til 135-140, og det er derfor ikke utænkeligt, at nogle investorer med hjertebanken havde frygtet fremlæggelsen af det fulde kvartalsregnskab i denne uge. Erindringen efter 3. kvartalsregnskabet står stadig skarpt. Den gang var væksten ”forkert”, men denne gang må man sige, at væksten var rigtig og sund.
Begge divisioner voksede flot, og i den lidt mere træge og mindre lavvækstforretning A&PM (Anaestheia & Patient Monitoring) nåede væksten 17,8 pct. i kvartalet og 10,1 pct. over de seneste rullende tolv måneder.
Mest interessant er, at frafaldet af kunder indtil videre har været lavere end frygtet, hvilket forklarer den forholdsvis høje vækst, som primært er drevet af prisstigninger. For hele året ventes ”midt-til-høj” encifret vækst (mod ”midt encifret” tidligere), hvilket tydeligt illustrerer, at væksten kommer ned i gear i de kommende kvartaler, men også at det er gået bedre end ventet.
I højvækstforretningen ”Endoskopi solutions” nåede Ambu 20,6 pct. organisk vækst. Her fastholder man forventningen til helåret på ”+15 pct.”, hvor det skal bemærkes, at både flu-sæsonen og timing af ordrer havde en positiv effekt på pulmonologi-forretningen, der voksede med hele 17,7 pct. Den anden halvdel (bl.a. det store håb GI – gastroenterologi) voksede med 23,9 pct. og kom dermed godt fra start. Her er der stadig en række produktlanceringer i spil, så der er usikkerheden højere i forhold til både omsætning og salgs- og marketingudgifter.
Den flotte vækst viste sig også i et flot spring i EBIT-marginen, som steg med hele seks procentpoint fra 10 til 16 pct., hvilket er et højere niveau end den opjusterede helårsforventning på 13-15 pct. En flot bedring i bruttomarginen til 61,3 pct. bidrog med lidt under halvdelen af marginløftet, mens skalafordelene i form af en lavere omkostningsandel (OPEX ratio) bidrog positivt.
Selvom vi skal passe på med at lægge for stor vægt på præstationen i et enkelt kvartal, så viser løftet i EBIT-marginen, at der ligger stordriftsfordele og venter i takt med omsætningsvæksten, samtidig med at 2027-målsætningen om ca. 20 pct. EBIT-margin nu må siges at være reel og indenfor rækkevidde.
Ambu har indenfor de sidste par år taget en ny stor fabrik i Mexico i brug, som leverer til det nordamerikanske marked. Derfor er det meget oplagt, at man kunne have risiko for at blive ramt af nye toldsatser fra den nye amerikanske præsident, der smider om sig med toldtrusler til højre og venstre for at få sin vilje.
I det helt aktuelle lys var det lidt overraskende, at der på telefonkonferencen kun var et enkelt spørgsmål til mulige konsekvenser på den front. At dømme ud fra svaret, som bl.a. talte om Ambus fleksible produktionssetup (fabrikker i Kina, Malaysia, USA og Mexico), så er det noget, man er godt forberedt på, og som umiddelbart ikke ser ud til at være en stor trussel.
Det blev også påpeget, at under Trumps seneste præsidentperiode blev medicinske produkter undtaget, så denne gang kan det tænkes, at f.eks. ”livsvigtigt medicinsk udstyr” også bliver undtaget, hvilket giver Ambu en række muligheder. Endelig er det værd at bemærke, at Ambus konkurrenter mere eller mindre er i samme båd, og at flere af dem formentlig har større udfordringer end Ambu.
Fabrikken blev indviet i slutningen af 2022 og er stadig ikke fuldt indkørt, da den f.eks. endnu ikke har nået 50 pct. kapacitetsudnyttelse. En sidebemærkning er, at Ambu dermed alt andet lige ikke løber ind i kapacitetsbegrænsninger i rigtig lang tid, og at der hermed også ligger en pæn stordriftsfordel klar til at blive høstet i takt med omsætningsvæksten og behovet for at øge produktionen.
Steen Albrechtsen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.