Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Q4: Nordea overrasker, men hvad med den danske forretning?

Morten W. Langer

onsdag 05. februar 2025 kl. 16:40

Frank Vang-Jensen, CEO, Nordea
Frank Vang-Jensen, CEO, Nordea

Nordens største bank, Nordea, kom ud af Q4 med et overraskende godt resultat. Den danske forretning bidrog godt til resultatet, og den er nu ved at overhale den finske forretning, som hidtil har været næstvigtigst i Norden efter Sverige, viser en gennemgang af Nordeas Factbook for fjerde kvartal.

I Nordeas personal banking dykkede nettorenteindtægterne markant i alle nordiske lande, undtagen Sverige. Dykket var på tre pct. fra Q3 i Danmark, og hele otte pct. i Norge og Finland. Det gik imidlertid frem med nettorenteindtægterne i Sverige, hvilket kan virke noget overraskende, og det siger måske noget om konkurrencesituationen.

Fremgangen i Sverige skyldes nemlig ikke stigende kundeudlån. Kun i Norge steg udlånet markant til privatkunder. I Danmark lå udlånet til private stort set uændret med pil ned, og realkreditudlån udgør 90 pct. af Nordeas samlede udlån.

Danmark udskilte sig positiv for Nordea ved, at gebyrer nærmest eksploderede: Gebyrindtægterne steg fra 73 mio. euro i Q3 til 87 mio. euro i Q4, svarende til en vækst på 19 pct. I de øvrige nordiske lande lå gebyrindtægterne stort set uændret, og den danske forretning overhalede langt den finske.

Mens der over de seneste mange kvartaler har været tabshensættelser på de danske udlånskunder, ser det ud til at være stoppet i seneste kvartal. Med nul i bogførte privathensættelser i den danske privatforretning virker det som om, at Nordea vurderer, at de danske husstande er meget robuste.

Dette billede er markant anderledes i Nordeas business banking, som udgør erhvervslivets SMV-underskov. Tabshensættelserne på erhverv var i seneste kvartal det højeste i otte kvartaler og næsten det dobbelt af de seneste kvartaler.

Både i Danmark, Norge og Sverige har tabshensættelserne på erhvervsudlån været markant stigende. Efter 19 mio. euro og 55 mio. euro for helåret alene i Danmark, men ud af en samlet udlånsportefølje i Danmark på 24 mia. euro, altså svarende til ca. 0,2 pct..

Nettorenteindtægterne fra erhvervsudlån dykkede i alle fire nordiske lande, men mest i Danmark med fire pct. Gebyrindtægterne faldt også i Danmark, men steg i de andre nordiske lande fra erhverv. Nordeas danske erhvervsforretning har samme størrelse som i de andre nordiske lande, men nettorenteindtægterne er markant lavere, hvilket kunne indikere en lavere rentemarginal for de danske erhvervskunder. Et groft regnestykke indikerer, at den danske rentemarginal er omkring fem pct., i forhold til ca. syv pct. i Finland.

I forretningsbenet Large Corporations & Institutions, hvor det samlede udlån udgør 12 mia. euro, var nettorenteindtægterne uændrede fra Q3 til Q4. Det billede er markant anderledes i de andre nordiske lande, hvor nettorenteindtægterne dykkede. Forklaringen er, at Nordea på kun et enkelt kvartal har øget udlånet til de store danske virksomheder med hele ti pct., og dette ekstra udlånsvolumen har neutraliseret et eventuelt fald i nettorenteindtægterne. Heller ikke udlånstabene i den danske storkunde var nævneværdige i kvartalet med én mio. euro.

I Nordeas Private Banking forretningsben faldt AUM – kapital under forvaltning – relativt meget: fra 39,9 mia. euro til 37,8 mia. euro. Som det fremgik af Ugebrevets private banking survey, har Nordea en sivende markedsandel i Danmark Nordea formåede at holde uændret eller skabte fremgang i AUM i de andre nordiske lande. For blot to kvartaler siden var Nordeas danske private banking større end bankens tilsvarende forretninger i både Sverige og Finland. Men de har nu begge overhalet Nordeas danske forretning på dette område.

Som det fremgår af tabellen, har Nordea i Danmark øget formuen i bankens investeringsforeninger, men til gengæld mistet noget hos institutionelle kunder. Nordea har dog fortsat langt den største forretning i forhold til institutionelle investorer i Danmark, hvor det virker som om, at banken har vanskeligere ved at trænge igennem her end i de øvrige nordiske lande.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup
Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank