Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Brev fra Chefredaktøren – Uden lufthavnen: ATP Tabte 13 mia. kr. i årets sidste kvartal

Morten W. Langer

mandag 10. februar 2025 kl. 11:55

Brev fra chefredaktøren
Kære læser

Årets sidste kvartal giver mindelser om resultatet for ATP i katastrofeåret 2023. Ved udgangen af 3. kvartal lå danskernes fælles pengekasse, ATP, til en investeringsgevinst på ni mia. kr. Men den gevinst blev sat over styr i årets sidste kvartal, så årsresultatet blev et lille minus.

Men Q4-resultat havde været markant værre uden salg af ATP’s ejerandel i Københavns Lufthavne til staten. Økonomisk Ugebrevs beregninger viser, at ATP alene i fjerde kvartal tjente fire mia. kr. på salget af Københavns Lufthavne. Tidligere udmeldinger om gevinsten har altså været stærkt overdrevne.

Det har været omgærdet med megen mystik, hvad ATP tjente på at sælge KBH lufthavne. Men ØU kan nu afsløre, at uden det lukrative salg af ATP’s 25 pct. indirekte ejerandel i børsnoterede Københavns Lufthavne havde underskuddet på investeringer altså været 13 mia. kr. i årets sidste kvartal.

Regnestykket er baseret på, hvad ATP har bogført i positive kursreguleringer på sin egen aktiepost i holdingselskabet Kastrup Airport Parents aps, der ejer halvdelen af den børsnoterede lufthavn. Holdingselskabet ejes halvt af en canadisk pensionskasse, hvor det blev meddelt for leden, at ATP køber denne aktiepost, altså med henblik på videresalg til staten.

Transaktionen med salget til staten til milliarder har hidtil været omgærdet af stor mystik og hemmelighedskræmmeri. Københavns Lufthavne har kun udsendt en enkelt børsmeddelelse om transaktionen, hvor der hverken oplyses om handelspris eller tidsplan.

ATP har fortsat ved årets udgang aktieposten bogført i regnskabet. Og uklarheden har givet stor anledning til spekulationer om den endelige handelspris. Uden særlige nyheder er aktien siden årsskiftet steget fem pct.

Det ændrer dog ikke på, at ATP’s samlede investeringsresultat i Q4 er kritisabelt ringe. ATP’s ledelse har naturligvis været klar over det et stykke tid. Men ledelsen har dygtigt forsøgt at forebygge den forventelige kritik ved at varsle en intern undersøgelse, forestået af tidligere direktør for Finanstilsynet, Jesper Berg. Den er færdig om halvandet år, og ATP forventer vel så, at lønmodtagerfonden i den periode kan få fred og ro.

Både regeringen og ATP’s bestyrelse kunne let have anvendt denne lejlighed til at udskifte topledelsen for ATP. Men ved at acceptere varslingen af en intern undersøgelse af investeringsbeslutningerne har regeringen og ATP’s bestyrelse valgt at skyde bolden til hjørne. Det virker ikke som en hensigtsmæssig løsning, og kritikken fra eksterne eksperter er da også fortsat med at tordne ned over ATP.

Den ny udgave af fagtidsskriftet Finans/Invest handler næsten kun om ATP, den kommende undersøgelse og behovet for en større gennemgang af ATP-modellen.

CBS-forskerne Jesper Rangvid og Henrik Ramlau-Hansen skriver bl.a., at ”… vores ubetinget vigtigste anbefaling er, at det eksisterende ATP-produkt bør erstattes af et nyt, som giver mulighed for højere afkast, når man er ung, men bevarer en nominel garanti i udbetalingsfasen. For vores foreslåede ATP-produkt vil den forventede pension konservativt sat være ca. 15 pct. større end for det nuværende ATP-produkt, mens mere realistiske afkastantagelser vil give en 20-30 pct. større pension.”

Det synes oplagt, at ATP nu pålægges at genoverveje sin investeringsstrategi, så man i højere grad følger almindelig investeringsteori. ATP har i år gjort det rigtig godt med danske aktier med en overperformance med otte procentpoint, 10 pct. på danske aktier mod benchmark på to pct. Alligevel er det gået katastrofalt ringe.

Det kalder på en dybere uafhængig analyse af ATP’s forretning og investeringsvirksomhed. De seneste år har ellers meget professionelle ATP været ude af sync. Og der må snart være en ”voksen”, som griber ind. ATP’s bestyrelse har ikke kompetencerne til at forstå, hvad der sker, og diktere en ny retning. Kun en årlig ekstern evaluering, som den svenske og norske statsfond, er en tilfredsstillende løsning.

Læs også fagredaktør Carsten Vitofts artikel om ATP’s regnskab i denne udgave.

God læselyst

Morten W. Langer

Chefredaktør

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup
Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank