Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Q4-regnskaber – Novo Nordisk: CagriSema er stadig i live

Steen Albrechtsen

torsdag 20. februar 2025 kl. 11:40

Lars Fruergaard Jørgensen
Administrerende direktør for Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen

Novos forskningsdirektør Martin Lange havde på telefonkonferencen en travl dag på kontoret. Novo kunne udover et rekordresultat og solide forventninger til 2025 også for første gang sætte flere ord på det CagriSema-studie, der lige før jul sendte aktien ud i frit fald. Der er betydeligt flere nuancer til CagriSema-historien, skriver redaktør Steen Albrecthsen.

CagriSema-historien viser sig nu at være så kompleks, at forvirringen næsten er større nu end før jul. Alligevel kan det konstateres, at CagriSema langt fra er død, og der synes stadig at være en klar vej til 25 pct. vægttab med et godt designet studie. Det nye spørgsmål er så, om 25 pct. overhovedet bliver væsentligt på sigt.

Det er meget sigende, at R&D-chefens travle dag kommer ovenpå et regnskabsår, hvor bundlinjen krydser imponerende 100 mia. kr. At investorerne har så meget fokus på udviklingspipelinen fortæller sammen med kursudviklingen, at de endnu ikke er overbeviste om, at Novo Nordisk har produkterne til at stå distancen på fedmemarkedet på sigt, dvs. ind i 2030’erne.

Hvis investorerne havde håbet at blive meget klogere på CagriSema data i forbindelse med årsregnskabet fra Novo Nordisk, så blev det kun et ”både og”. Novo har nu haft omkring halvanden måned til at se nærmere på data, og der er flere interessante observationer.

Antagelsen om for store bivirkninger blev delvist gjort til skamme, idet frafaldsprocenten var lavere end i Wegovy fase 3 studiet Step 1. Dernæst – og måske mest interessant – viser data, at CagriSema er en kompleks størrelse, og at Novo Nordisk i nogen grad kan have haft en fair pointe i at lave studiedesignet, som det blev lavet.

Det viser sig nemlig, at dosisniveauet ikke nødvendigvis er altafgørende for vægttabet, og at argumentet om, at studiet fejlede, fordi kun 57 pct. nåede op på fuld dosis, ikke er helt korrekt.

Som det fremgår af grafikken fra regnskabspræsentationen, afsluttede en gruppe på 29 pct. af patienterne studiet på en lavere dosis (1,1 mg i gennemsnit ved afslutningen af studiet og 1,5 mg efter 20 uger). Denne patientgruppe viste faktisk et vægttab på 25,2 pct., hvilket indfriede den målsætning, som Novo havde italesat på forhånd.

Gruppen af patienter (57 pct.), der sluttede på den høje dosis (2,4 mg til sidst og 2,2 mg efter 20 uger), viste et vægttab på ”kun” 22,2 pct. Patientgruppen med den lave dosis kalder Novo for ”hurtige respondenter”, fordi det som grafen tydeligt viser, er patienter, der hurtigere opnår et vægttab, selvom man er på en lav dosis.

Samtidig er det værd at bemærke, at denne gruppe slutter studiet med et BMI på 26,5 i gennemsnit og er dermed faktisk er uhyre tæt på ikke længere at være overvægtige, hvilket også er en delforklaring på, at patienterne gik ned i dosis. En anden delforklaring er de mave-/-tarmrelaterede bivirkninger (GI – gastrointestinal), som for denne gruppe er højere.

Man skal passe på med at konkludere på så få data. Novo vil starte et studie (REDEFINE 11), hvor der bliver mulighed for reeskalering af dosis og endnu længere behandlingstid. Tesen er, at det kan give et bedre vægttab, end i det ”skuffende” REDEFINE 1 studie, bl.a. fordi nogle patienter ikke synes at være færdige med at tabe sig.

Inden man drager alt for forhastede konklusioner, skal man huske på, at det kan være farligt, at ”cherry-picke” i studiedata efterfølgende for på den måde at finde sammenhænge og virkninger i specifikke patientsegmenter. Det kan være tilfældigheder, der afgør, om en patient ender i den ene eller anden gruppe.

Nu indfriede studiet sit primære endpoint, så derfor betyder de nye data næppe noget i forhold til det faktum, at FDA sjældent godkender på baggrund af efterfølgende subgroup-analyser.

Interessant var det også, at Novo i højere grad end tidligere nu åbent taler om, at fremtidens fedmemarked kan blive meget mere ”fragmenteret” med en række forskellige lægemidler med forskellige virkningsmekanismer afhængig af, hvilke faktorer der er vigtige for patienten.

Ja, CEO sagde faktisk direkte, at det i højere grad kommer til at handle om det man kan kalde ”quality of weight loss”, og det entydige fokus på størst muligt vægttab over tid ikke duer længere. I stedet handler det om at vælge den optimale løsning blandt en række faktorer. Er det hurtigt vægttab? Er det størst muligt vægttab? Er co-morbiditeter (lever, hjerte/kar, diabetes) vigtige? Er det vægttabets fordeling på fedt eller muskler? Er det bivirkningerne? Er administrationstypen vigtig? (pille/sprøjte) etc.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Udløber snart
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Udløber snart
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Udløber snart
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank