Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

ATP overrasker med nye opkøb i våbenaktier, ekspert kritisk

Carsten Vitoft

onsdag 19. februar 2025 kl. 9:29

ATP Q1-regnskab i denne uge vil skuffe, men lys forude

Bringes i den kommende udgave af ØU Finans

Tyske Rheinmetall, amerikanske Lockheed Martin og General Dynamics, engelske BAE Systems og norske Kongsberg Gruppen er nu blandt de største udenlandske investeringer i ATP efter flere store opkøb i 2024. Aktierne har givet superstærke afkast til ellers trængte ATP, der også er under pres for dårlige afkast på de fleste andre aktivtyper. ATP vurderer selv, at man har holdt sig indenfor konventionerne, men det sår NGO-ekspert tvivl om. Fagredaktør Carsten Vitoft har set på sagen

Landets største pengekasse ATP har nu kastet sin kærlighed på nogle af verdens største og i flere tilfælde mest udskældte globale våbenproducenter, hvilket er nyt i forhold til tidligere. Det viser en gennemgang af de nyeste aktielister, der kortlægger ATP’s investeringer i udenlandske børsnoterede aktier.

Dermed ser det ud til, at ATP har lyttet til de venlige opfordreringer fra statsminister Mette Frederiksen til pensionsbranchen om at investere mere i den europæiske forsvarsindustri efter krigen i Ukraine. De politiske signaler om, at der skal investeres langt mere i europæisk våbenindustri, har man altså taget til sig i ATP. Men det vides ikke, om det er ATPs egen beslutning eller om der er kommet en uformel instruktion fra landets politiske ledelse.

”ATP har en bred portefølje af udenlandske aktier, herunder også store, internationale selskaber i forsvarsindustrien. Ligesom med alle vores øvrige selskaber, er vi investeret her med det formål at skaffe gode afkast til danskerne, som er vores medlemmer. ATP har den samme tilgang til forsvarsaktier, som vi havde før Ruslands invasion af Ukraine, hvor vi følger de konventioner, som den danske stat har tiltrådt,” skriver ATP til ugebrevet, men lønmodtagerfonden forklarer ikke, hvorfor der på det seneste er skruet gevaldigt op for investeringer i militærudstyrsindustrien.

Våbenindustrien er stadig et kontroversielt område, siger generalsekretær Lars Koch fra NGO’en Oxfam:

”Når investorer investerer i våben, skal de have stor opmærksomhed på potentielt bidrag til brud på menneskerettigheder og traktater. De skal have en god due diligence proces. Dertil skal investorer være opmærksomme på, at de ikke investerer i selskaber, der leverer våben i situationer, hvor der er en klar risiko for, at de anvendes til krigsforbrydelser eller brud på andre internationale aftaler. Det kan være til væbnede grupper, fx i DR Congo, eller fx aktuelt til Israel, hvor der er en klar risiko for at våben bliver en del af krigsforbrydelser i Gaza,” siger han til Økonomisk Ugebrev.

Spørgsmålet er, om ATP har været grundige nok i denne udvælgelsesproces. Flere af ATP’s nye investeringer leverer nemlig militærudstyr til både Ukraine og Israel. Og flere af de samme aktier er stadig at finde på eksklusionslisterne i andre store danske pensionsselskaber som PFA og Danica for produktion af klyngebomber, som er i strid med konventioner, som Danmark har skrevet under på.

Særligt problematisk

ATP har det seneste år ikke blot dyppet tåen i våbenindustrien. For koncernen har nu flere penge investeret i våben end i verdens syv største aktier, Magnificent 7. Investeringen i Apple er 104 mio. kr. og i NVIDIA 102 mio. kr., mens der er investeret 107 mio. kr. i tyske Rheinmetall.

ATP ejer også for godt hundrede mio. kr. i hver BAE Systems, Lockheed Martin og General Dynamics, der beskyldes for produktion af fosforbomber og klyngevåben. De er alle blacklistet i PFA og Danica, som altså slet ikke vil investere i dem.

Det er ikke første gang, at ATP er i konflikt med den slags investeringer, og både i 2006 og i 2017 mødte man også kritik for at investerer i klyngebomber. Så sent som i januar bekræftede forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at Danmark har skrevet under på konventioner, som forbyder klyngevåben.

”Det er særligt problematisk hvis ATP investerer i selskaber, der producerer våben, der betragtes som ulovlige, fx klyngebomber, hvor Danmark er medunderskriver af konvention mod klyngebomber,” siger Lars Koch fra Oxfam.

ATP vurderer selv, at man som investor holder sig inden for konventionerne, på trods af de nævnte eksklusioner i resten af pensionsbranchen.

”ATP ekskluderer selskaber, der ifølge vores dataleverandør (Sustainalytics) er involveret i klyngevåben og anti-personelminer. Det gør sig ikke gældende for de nævnte selskaber, heller ikke General Dynamics eller Lockheed Martin,” oplyser ATP.

ATP har dog også fortsat ekskluderet flere våbenproducenter på sin egen eksklusionsliste, hvor begrundelsen angives til at være produktion af klyngebomber.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Udløber snart
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Udløber snart
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Udløber snart
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank