Onxeo har i efteråret 2015 indgået samarbejdsaftaler med et fransk researchcenter for kræftsygdomme i Lyon samt det tyske selskab Synovo, der er specialiseret inden for præklinisk forskning og udvikling. Livatag vil på det franske researchcenter blive testet i forskellige laboratorie- og dyremodeller i kombination med en række andre medikamenter, herunder den godkendte leverkræftmedicin Sutent, samt andre leverkræftmedikamenter under udvikling. Hos Synovo vil både Livetag og Belinostat undergå prækliniske test i en række forskellige kræftformer i kombination med immunonkologiske stoffer rettet mod de førnævnte anerkendte cancertargets. De første prækliniske resultater herfra ventes allerede i begyndelsen af 2016 og med mulighed for iværksættelse af deciderede kliniske kombinationsstudier inden udgangen af 2017. Onxeo har i begyndelsen af november fremlagt en overordnet business-update for 1-3. kvartal 2015, som viste en total omsætning på 2,7 mio. euro, hvilket er et fald på 87 % i forhold til omsætningen på 20,3 mio. euro i 1-3. kvartal 2014. Forskellen skyldes alene udeblivelsen af milepælsbetalinger i 2015, som i 2014 var skyhøje begrundet i Spectrums betalinger til Onxeo ovenpå godkendelsen af Beleodaq i USA. Til gengæld er salgsroyalties for 1-3. kvartal 2015 vokset med 122 % til 2,0 mio. euro vs. 0,9 mio. euro i 1-3. kvartal 2014. Stigningen relateres til de kommercialiserede produkter Sitavig (herpes type 1/forkølelsessår), Oravig (svampeinfektion) og naturligvis Beleodaq i PTCL. Beleodaq har efter 12 måneder på det amerikanske marked omsat for 10 mio. USD (dvs. små 70 mio. kr.) Onxeos cash burn var på 21 mio. euro i de første ni måneder af 2015, hvilket har efterladt selskabet med et likvidt beredskab på 35,8 mio. euro ultimo september. Ledelsen udtrykker forventning om at det nuværende kapitalberedskab vil være tilstrækkeligt til at finansiere de igangværende kliniske programmer frem til medio 2017. Ovenstående melding illustrerer med al tydelighed, at Onxeo pt. ikke er i en forfatning til at opstarte nye omkostningstunge fase III studier uden snarlig tilførsel af ny kapital fra enten en emission eller fra indgåelse af en større global partneraftale på f.eks. Livatag.
Kræftforskningen bevæger sig i disse år i retning af kombination med immunstimulerende medikamenter, hvor særligt PD1- og PDL1-stofferne ser ud til at komme til at spille en central rolle. Vi bifalder derfor beslutningen om at afprøve Livatag og Belinostat i prækliniske kombinationsstudier. Desværre har det været lidt for længe undervejs med det resultat, at markedet har mistet tilliden til Onxeo, som i stedet har anvendt ressourcer på andre og mindre interessante medikamenter i pipelinen. Der tegnes sig i stigende omfang et billede af et selskab, som ikke har forstået at udnytte den solide likvide position som fusionen med TopoTarget bragte med sig. Man har handlet for sent, og særligt er det problematisk, at man ikke har sikret indgåelsen af en partneraftale på Livatag for længst, specielt i lyset af at Onxeo ikke har vist sig i stand til at drive patientrekrutteringen effektivt. Som før nævnt kan dette også skyldes at patienterne ganske enkelt ikke oplever den store respons af behandlingen, men det er en spekulativ tanke, som står for vores egen regning.
Vi forventer at Onxeo må i markedet og hente ny kapital inden for 6-12 måneder, hvis man fastholder at man vil tage både Validive og Belinostat i fase III afprøvning i 2016. Dette scenarie vil med al sandsynlighed sætte aktien under yderligere pres.
Vi sænker vores vurdering af Onxeo fra Neutral til Sælg og sænker 12 måneders kursmålet til 18.
Peter Aabo, NordicBioInvestor.com
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.